Waar en wanneer is het verdrag van de Rechten van het Kind opgesteld?
Gevraagd door: Casper van Wijk | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.8/5 (58 stemmen)
Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het 'Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind' aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend.
Welke landen ondertekenden het Kinderrechtenverdrag?
Anno 2016 hebben 196 landen het verdrag geratificeerd. Dit zijn – op de Verenigde Staten na – alle lidstaten van de Verenigde Naties, alsmede de Cookeilanden, Niue, de Staat Palestina en de Heilige Stoel. Somalië trad in oktober 2015 als 196e land toe tot de conventie.
Waar zijn kinderrechten ontstaan?
De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.
Wie kwam op voor de Rechten van het Kind?
UNICEF staat voor kinderrechten
En toch worden die rechten nog wereldwijd geschonden. Daarom is UNICEF er, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Als 's werelds grootste kinderrechtenorganisatie bereiken we meer voor meer kinderen en op meer plekken dan wie ook.
Hoeveel landen Kinderrechtenverdrag?
Op dit moment zijn 196 landen partij bij het Kinderrechtenverdrag. De Verenigde Staten is de enige VN-lidstaat die geen partij is in het verdrag. Nederland bekrachtigde het Kinderrechtenverdrag op 8 maart 1995. Sindsdien is het dus verplicht het verdrag na te leven.
Hoeveel kinderrechten zijn er in totaal?
Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het 'Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind' aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld zijn partij bij het Kinderrechtenverdrag.
Welke landen houden zich niet aan de kinderrechten?
VS nu enige land dat kinderrechtenverdrag niet geratificeerd heeft. De VS is nu het enige land ter wereld dat het VN-kinderrechtenverdrag nog niet heeft geratificeerd. Somalië rondde het ratificatieproces vorige week af, waarmee het de 196ste VN-lidstaat werd die het verdrag aannam.
Wat zijn de 10 Rechten van het Kind?
- te zeggen wat het denkt of voelt (recht op een eigen mening)
- een eigen geloof te belijden (recht op een eigen geloof)
- te spelen en niet te werken (recht op spel en ontspanning, recht op bescherming tegen kinderarbeid)
- genoeg en gezond te eten (recht op voedsel)
- onderwijs te volgen (recht op onderwijs)
Wat is het eerste kinderrecht?
De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.
Wat zijn de 54 kinderrechten?
- het principe van niet-discriminatie (Artikel 2),
- het hoger belang van het kind (Artikel 3),
- het recht op leven, overleven en ontwikkeling (Artikel 6) en.
- het recht gehoord te worden en ernstig te worden genomen (Artikel 12).
Waarom werden er kinderrechten opgesteld?
Deze organisatie moest ervoor zorgen dat landen hun problemen anders aanpakten. Het is veel beter om over problemen te praten dan te vechten. De VN stelde daarom in 1948 een tekst op over de rechten van alle mensen op aarde.
Waar in de wereld komt kinderarbeid nog voor?
In Azië, en met name India, komt kinderarbeid het meeste voor. In veel landen in Afrika werkt bijna een derde van de kinderen (Unicef, 2019). De meeste kindarbeiders, 112 miljoen, werken in de landbouw. Bijna 48 miljoen kinderen werken in de dienstverlening of industrie.
Waar gelden de kinderrechten?
Alle rechten gelden voor alle kinderen. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, hoe je eruitziet en of je rijk bent of arm. Daar mag geen onderscheid in worden gemaakt: geen discriminatie heet dat. De overheid van het land waar je woont moet er alles aan doen om te zorgen dat je krijgt waar je als kind recht op hebt.
Welke organisaties werken rond kinderrechten?
- Bernard van Leer Foundation.
- Defence for Children.
- Ieder(in)
- Nederlandse Jeugd Raad.
- Stichting Kinderpostzegels Nederland.
- Save the Children.
- UNICEF Nederland.
- Cordaid.
Wat betekent geratificeerd?
Ratificatie is het bekrachtigen van (partij worden bij) een internationaal verdrag. In het algemeen wordt over de tekst van verdragen onderhandeld door regeringsvertegenwoordigers (diplomaten), waarna de regering het verdrag ondertekent. Vervolgens besluit het parlement over ratificatie.
Wat zijn de rechten van de mens?
In het EVRM staan onder andere het recht op vrijwaring van slavernij, verbod van foltering, het recht op vrijheid van persoon, een eerlijk proces, vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst, en het recht op bescherming van het privé- en gezinsleven.
Wat is het Kinderrechtenverdrag?
Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het 'Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind' aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend.
Wat zijn de rechten van een 12 jarige?
Je mag 's nachts werken. Je kunt trouwen zonder toestemming van je ouders. Je kunt zelf een uitkering aanvragen als je daar recht op hebt. Je mag jouw zetel innemen als je verkozen bent voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, Eerste of Tweede Kamer.
Waardoor komt het dat de kinderrechten in gevaar zijn?
Kinderen van minder rijke ouders krijgen geregeld een te laag schooladvies. Ook komt discriminatie bij het toewijzen van stageplekken voor, vaak op basis van afkomst of geloof. Een ander probleem is de zogeheten vrijwillige ouderbijdrage voor extra activiteiten. Niet iedereen kan die bijdrage betalen.
Welke kinderrechten worden niet nageleefd?
Andere schendingen van kinderrechten zijn alleen te bestrijden door de wetten of het beleid van een land te bekritiseren en te hervormen, zoals bijvoorbeeld de aanpak van armoede onder kinderen, het recht op goede gezondheidszorg of goed onderwijs voor kinderen.
Wat zijn de kinderrechten UNICEF?
Wat zijn kinderrechten? Kinderrechten zijn speciale regels voor kinderen die jou extra beschermen. Het zijn rechten die minimaal nodig zijn om ervoor te zorgen dat je gezond en veilig kunt opgroeien. Kinderrechten gelden voor alle kinderen ter wereld tot 18 jaar.
Welke landen worden kinderrechten geschonden?
De Index is een jaarlijks vastgestelde ranglijst die meet hoe kinderrechten wereldwijd worden nageleefd en wat landen doen om de rechten van kinderen te verbeteren. Nederland eindigt in de lijst onder aanzienlijk minder welvarende landen als Thailand, Tunesië en Slovenië.
Wie controleert kinderrechten?
Dat mag echter geen reden zijn om de kinderrechten niet na te leven. Daar ziet het Comité voor de Rechten van het Kind op toe. Die controleert of landen de kinderrechten naleven en schrijven aanbevelingen, adviezen en richtlijnen over hoe landen deze kinderrechten in de praktijk kunnen omzetten.
Wie controleert de landen of het Kinderrechtenverdrag goed uitgevoerd wordt?
Controle door het VN-Kinderrechtencomité De internationale controle op de naleving van het IVRK (art. 43) gebeurt door het Comité voor de Rechten van het Kind. Dit Comité bestaat uit achttien onafhankelijke deskundigen en zetelt in Genève.
Welk land heeft de meeste kinderarbeid?
Waar komt kinderarbeid voor in de wereld? Wereldwijd werken er 168 miljoen kinderen als kindarbeider. Hieronder enkele voorbeelden van landen waar kinderarbeid nog voor komt: • India: India is het land met de meeste kindarbeiders. Daar werken zo'n 4,5 miljoen kinderen tussen de 5 en 14 jaar.
Hoeveel olijfolie in babyvoeding?
Hoe krijg je een thuiszitter weer naar school?