Erasmus MC: Vlog #38 - Vaak plassen? Minder drinken!

Waar duidt veel plassen op?

Gevraagd door: bacc. Sami van Berkel  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.1/5 (25 stemmen)

Er zijn dan ook verschillende oorzaken: Bekkenbodemproblemen; Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor; Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas; Medicijnen; Psychische problemen; Bestraling; Beschadiging of ziekte van de zenuwen.

Is te veel plassen gevaarlijk?

Er kan natuurlijk meer aan de hand zijn – regelmatig moeten plassen zou ook veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld een blaasontsteking, nierstenen of zelfs diabetes. Als je opeens veel vaker naar de wc moet of een sterkere aandrang voelt om te gaan, kun je dit het beste even met je huisarts bespreken.

Waarom moet ik ineens heel nodig plassen?

Uw blaas is te actief. De spieren in uw blaas trekken soms ineens samen. Ze persen dan plas uit uw blaas. U voelt dan ineens dat u heel nodig moet plassen.

Waarom moet ik om de 2 uur plassen?

Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak van vaak plassen 's nachts een blaasontsteking. Bij mannen is dat een vergrote prostaat (benigne prostaathypertrofie). Ook andere aandoeningen, zoals slaapapneu of neurologische ziekten, kunnen aan de basis liggen.

Waarom moet je vaker plassen als je ouder wordt?

Met het stijgen van de leeftijd groeit de prostaat ook. De plasbuis wordt wat nauwer waardoor de blaas harder moet werken om de urine uit te plassen. De blaas kan daardoor wat stugger worden en minder rekbaar. Ook kan het zijn dat er wat urine achter blijft waardoor u weer sneller drang ervaart.

36 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voorkom je veel plassen?

Wat kunt u zelf doen?
  1. Niet meer drinken na 20:00 uur ′s avonds of uiterlijk twee uur voor het slapen gaan.
  2. Beperk het drinken van cafeïnehoudende dranken, koolzuurhoudende dranken en alcohol in de avonduren.
  3. Drink niet meer dan 2 liter per dag.
  4. Plas leeg voor het slapen gaan.

Kan je door stress veel plassen?

Kan stress leiden tot veel plassen? Stress kan ervoor zorgen dat de spieren van de blaas zich vaak onnodig aanspannen. Dit kan ervoor zorgen dat iemand regelmatig urine verliest.

Wat voelt als blaasontsteking maar is het niet?

Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.

Waarom moet je veel plassen als je diabetes hebt?

Veel dorst en vaak plassen

Dit komt door het tekort aan insuline. Hierdoor wordt een deel van de glucose in het bloed niet omgezet in energie, en komt het als afvalstof in je urine terecht. Glucose neemt veel water op, waardoor er bij het urineren meer vochtverlies optreedt dan normaal.

Wat is er aan de hand als je veel plast?

Mogelijke oorzaken kunnen zijn: Problemen met de prostaat (goedaardige prostaatvergroting) Problemen met de bekkenbodemspieren. Afwijkingen in de blaas, zoals blaasontstekingen, blaasstenen en blaastumoren.

Wat is een blaastumor?

Bij blaaskanker groeit er een kwaadaardige tumor in de blaas. De meest voorkomende vorm van blaaskanker is het urotheelcarcinoom. Symptomen van blaaskanker zijn bloed in de urine, vaak moeten plassen of pijn bij het plassen.

Wat zijn de eerste symptomen van suikerziekte?

De meest voorkomende klachten zijn:
  • Veel plassen;
  • Droge mond;
  • Veel drinken;
  • Wazig zien;
  • Vermagering;
  • Moeheid;
  • Soms huiduitslag, jeuk en slecht genezende wondjes.

Kun je aan urine zien of je diabetes hebt?

De diagnose diabetes is eenvoudig te stellen door middel van bloed- en urineonderzoek. Uw (huis)arts neemt een druppel bloed uit uw vinger en bekijkt met een bloedglucosemeter hoe hoog uw suikerspiegel is. Uw urine wordt getest op glucose en ketonen.

Hoe kun je zelf testen of je diabetes hebt?

U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje. U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop. U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn.

Hoe ziet plas eruit met blaasontsteking?

Troebele urine kan echter ook een teken zijn van een blaasontsteking. Witte bloedcellen en pus zijn dan in je urine uitgescheiden. Andere symptomen waaraan je een blaasontsteking kunt herkennen zijn jeuk, branderigheid en pijn bij het plassen.

Wat kalmeert de blaas?

tolterodine. Tolterodine ontspant de spieren van de blaas. Artsen schrijven het voor bij urine-incontinentie.

Kun je zelf testen of je blaasontsteking hebt?

Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.

Welke medicijnen zijn er voor een overactieve blaas?

Voor overactieve blaasklachten zijn diverse medicijnen op de markt:
  • Anti-cholinergica (muscarine receptor antagonist). Er zijn meerdere medicamenten in deze groep. ...
  • Mirabegron (beta 3 receptor agonist). Dit middel ontspant de blaaswand en verbetert de opslagfunctie van de blaas. ...
  • Oestrogenen.

Hoe vaak s nachts plassen is normaal?

Frequent plassen (pollakisurie) is de behoefte om vaker dan om de 2 uur te plassen of meer dan 8 keer per 24 uur. 's Nachts vaak plassen (nycturie) betekent een aandrang om per nacht één of meer keer te gaan plassen.

Wat niet eten en drinken bij overactieve blaas?

Beperk het drinken van prikkelende dranken

Denk aan cafeïnehoudende substanties zoals koffie, thee of cola. Ook alcohol is niet de beste vriend van uw blaas. Al deze dranken irriteren uw blaas, waardoor deze sneller van de inhoud af wil dan eigenlijk nodig is.

Welke drank is goed voor de blaas?

Drink water en kruidenthee

Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om per dag 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Drink je te weinig water (of kruidenthee), dan kan je urine geconcentreerd raken en je blaas irriteren. Dat zorgt ervoor dat je vaker naar het toilet moet.

Welke drie signalen kunnen bij mensen met diabetes wijzen op complicaties?

Als de bloedsuiker vaak te hoog is, bestaat er grotere kans op complicaties op de lange termijn.
...
Wat zijn de gevolgen?
  • veel dorst en veel plassen.
  • afvallen terwijl de eetlust goed is.
  • zwakte/ spierpijn.
  • erg moe en/ of prikkelbaar.
  • misselijk zijn of overgeven en wazig zien.

Wat is voorstadium diabetes?

Prediabetes is een voorfase van diabetes type 2. In deze fase reageert je lichaam al minder goed op insuline. Daardoor heeft je lichaam meer moeite met de verwerking van bloedsuiker. Bij prediabetes zijn de bloedsuikerwaarden al iets hoger, maar nog niet zo hoog dat je diabetes hebt.

Kun je ineens diabetes krijgen?

Het ontstaat in het algemeen op jongere leeftijd, als kind of als jonge volwassene, maar kan ook in zeldzame gevallen op veel oudere leeftijd voorkomen (> 50e jaar). Het begint vrij plotseling. Type 1 diabetes heeft niets te maken met te dik zijn of met te weinig bewegen.

Wat voel je als je suiker te hoog is?

Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.

Volgende artikel
Kan een man moedermelk aanmaken?