Wat kun je wel en niet eten als je zwanger bent?

Mag ik curry eten als ik zwanger ben?

Gevraagd door: drs Tess van den Velden  |  Laatste update: 21 november 2025
Score: 5/5 (73 stemmen)

Je mag gewoon pittig of gekruid eten als je zwanger bent. Dit kan geen kwaad voor je kind.

Is curry veilig tijdens de zwangerschap?

Het eten van een pittige curry of andere voedingsmiddelen met kruiden of chilipepers is op geen enkele manier schadelijk voor je baby . Sterker nog, pittig eten kan ervoor zorgen dat je baby meer variatie in eten ervaart als hij ouder is.

Mag een zwangere vrouw kipcurry eten?

Controleer op het etiket of er geen rauwe eieren of ongepasteuriseerde melkproducten inzitten. Maak je niet te veel zorgen: de meeste potjes uit de supermarkt hebben een lange houdbaarheidsdatum en werken dus niet met deze producten. Wil je 100% veilig spelen? Maak je kip-curry dan gewoon zelf!

Welke kruiden mag je niet eten als je zwanger bent?

Kruiden tijdens zwangerschap

Niet veilig: Met mate gebruiken: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Veilig: Vervang deze kruiden door andere kruiden als peterselie, bieslook, oregano en tijm.

Mag je pittig eten als je zwanger bent?

Het kan geen kwaad om pittig te eten tijdens je zwangerschap. Er zijn fabeltjes dat pittig eten tijdens je zwangerschap vroeggeboorte op gang zou helpen, omdat de baarmoeder door de chili zou samentrekken.

38 gerelateerde vragen gevonden

Wat mag je absoluut niet eten als je zwanger bent?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent?
  • Rauw vlees en rauwe melk. ...
  • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn.
  • (Producten met) rauwe eieren.
  • Rauwe kiemgroeten zoals Taugé
  • Kaas gemaakt van rauwe melk.

Mag je hete saus eten als je zwanger bent?

Ja, pittig eten is veilig voor jou en je baby tijdens de zwangerschap . Het staat zeker niet op de lange lijst met etenswaren die je tijdens je zwangerschap moet vermijden. Veel mensen denken (ten onrechte) dat pittig eten gevaarlijk is, of je nu zwanger bent of niet. Dat is niet waar!

Wat mag je absoluut niet tijdens zwangerschap?

Wat mag je niet als je zwanger bent en wat mag wel?
  1. Roken.
  2. Alcohol.
  3. Sigaretten.
  4. Medicijnen.
  5. Verven.
  6. Te veel bukken en of tillen.
  7. Kattenpoep.
  8. Spa dag.

Waarom geen kroepoek zwanger?

Kroepoek kun je beter niet eten. Kroepoek wordt gemaakt van garnalen. Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik of dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Heb je wel een keer een aantal stukjes kroepoek gegeten, dan hoe je je niet gelijk zorgen te maken.

Welke kruiden moet je tijdens de zwangerschap vermijden om een ​​miskraam te voorkomen?

Het is echter raadzaam om bepaalde kruiden tijdens de zwangerschap te vermijden, waaronder fenegriek, asafoetida, knoflook, engelwortel en pepermunt . Deze kruiden kunnen een miskraam, vroeggeboorte en weeën opwekken door de baarmoeder te stimuleren. Zwangerschapsgerelateerde bloedingen en bloedverdunning kunnen er ook het gevolg van zijn.

Kun je hete curry eten tijdens de vroege zwangerschap?

Hoewel er beperkt onderzoek is gedaan naar het eten van pittig eten tijdens de zwangerschap, genieten veel aanstaande moeders en zwangere vrouwen af ​​en toe van pittige saus en curry. Dus, is het veilig om pittig eten te eten tijdens de zwangerschap? Over het algemeen wel , zegt Lena Bakovic, MS, RDN, LDN, CNSC, diëtiste bij Top Nutrition Coaching.

Waarom geen eieren tijdens zwangerschap?

Eieren kunnen besmet zijn met de listeria bacterie en met de salmonellabacterie. Vooral de salmonella is een beruchte bacterie als het om voedselvergiftiging gaat. Als je zwanger bent is het extra vervelend als je een voedselvergiftiging krijgt waardoor je moet braken en diarree hebt. Dat wil je liever niet.

Welk gerecht moet je vermijden tijdens de zwangerschap?

Eet geen onvoldoende verhit vlees, gevogelte of eieren

Tijdens de zwangerschap loop je een hoger risico op voedselvergiftiging door bacteriën. Dit wordt voedselvergiftiging genoemd. Je lichaam reageert tijdens de zwangerschap mogelijk erger op voedselvergiftiging dan wanneer je niet zwanger bent. Hoewel het zeldzaam is, kan voedselvergiftiging ook gevolgen hebben voor de baby.

Krijg je weeën van curry?

De theorie is dat een pittige curry je darmen kan stimuleren en weeën kan opwekken, maar er is geen bewijs dat dit ook echt werkt . Het is misschien geen goed idee om het te proberen als je tijdens je zwangerschap veel last hebt gehad van brandend maagzuur of indigestie, wat vaak voorkomt.

Is curry eten gezond?

Het ligt er natuurlijk maar net aan wat je allemaal in je curry gebruikt, maar over het algemeen zijn curry's heel gezond. Ze zitten vaak namelijk boordevol groenten, waardoor ze meestal ook niet al te veel calorieën bevatten. Zeker de vegetarische varianten. Bovendien kun je er prima wat restjes in verwerken.

Waarom geen kaneel zwanger?

Hierin zit de stof coumarine. Dit is een bloedverdunnende stof. Een grote hoeveelheid van dit stofje kan leiden tot leverschade of bloedingen. Tijdens je zwangerschap kan coumarine via de placenta ook bij je kind komen en bloedingen veroorzaken.

Welke saus mag je niet als je zwanger bent?

Kant-en-klare dipsaus kun je veilig eten. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.

Kun je stoofvlees eten als je zwanger bent?

De toxoplasmoseparasiet komt alleen voor in rauw vlees. Wanneer het vlees door en door gaar gebakken wordt of op een andere manier wordt bereid zoals stoven, is de parasiet vernietigd. Je mag daarom elk stukje rundvlees eten, dus ook de rosbief, biefstuk of ossenhaas zolang het vlees maar boven de 70° C verhit is.

Wat als je per ongeluk rauw vlees eet als je zwanger bent?

Toxoplasmose: toxoplasmaparasiet in rauw vlees

Je kunt namelijk besmet raken met de toxoplasmaparasiet. Wil je een keer een biefstukje, neem deze dan liever doorbakken. Je kunt gerust gekookte of gerookte vleeswaren eten zoals ham, rookvlees en salami. Toxoplasma komt ook vaak voor in kattenpoep.

Waarom geen honing zwanger?

Ongepasteuriseerde honing kan sporen van de bacterie Clostridium botulinum bevatten, wat gevaarlijk kan zijn voor een zich ontwikkelende baby. Gebruik alleen gepasteuriseerde honing tijdens de zwangerschap.

Wat moet je vermijden in het eerste trimester?

Hoewel de foetus op dit moment slechts 2,5 tot 3,8 centimeter lang is, zijn alle belangrijke organen en systemen gevormd. Tijdens het eerste trimester is de foetus het meest vatbaar voor schade door stoffen zoals alcohol, drugs en bepaalde medicijnen, en voor ziekten zoals rodehond (rodehond) .

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

De 3 vruchten die je beter kunt vermijden tijdens je zwangerschap zijn ananas, blauwe druiven en groene papaja. Ananas wordt vaak afgeraden tijdens het eerste trimester van de zwangerschap omwille van de aanwezigheid van een bepaald enzym, namelijk bromelaïne.

Welke curry kun je het beste eten als je zwanger bent?

Curry's met een tomatensaus, zoals Jalfrezi of Madras. Groentecurry's die bijdragen aan uw dagelijkse inname van vitaminen en voedingsstoffen. Dahl of Channa Dhal als bijgerecht – peulvruchten zijn een goede bron van ijzer.

Wat mag je zeker niet eten tijdens zwangerschap?

Vis, schaal- en schelpdieren die je niet mag eten
  • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling zoals gerookte zalm, paling, bokking of haring; zowel vacuümverpakt als andere soort verpakking.
  • Vis of schaaldieren die niet gaar zijn zoals oesters en sint- jakobsschelpen.
  • Roofvissen zoals tonijn, zwaardvis en snoek.

Wat moet ik eten tijdens het eerste trimester van mijn zwangerschap?

Eiwitten – zoals mager vlees en kip, eieren, zeevruchten, bonen en linzen, noten en zaden, en tofu . Magere of vetvrije zuivelproducten – zoals melk, yoghurt, kaas, lactosevrije zuivelproducten en verrijkte sojadranken (sojamelk) of sojayoghurt. Oliën – zoals plantaardige olie, olijfolie en oliën in voedingsmiddelen zoals zeevruchten, avocado en noten.