Notaristip: kunnen stiefkinderen erven van hun stiefouders?

Kunnen stiefkinderen erfenis opeisen?

Gevraagd door: Twan Huijs  |  Laatste update: 23 november 2023
Score: 4.2/5 (8 stemmen)

Als ook hier de wettelijke verdeling is toegepast, is de stiefouder de langstlevende en heeft hij/zij de hele erfenis in beheer gekregen. De stiefkinderen hebben recht op hun deel van de erfenis van hun overleden ouder. Dit is opeisbaar als de langstlevende komt te overlijden.

Kan stiefkind erfdeel opeisen?

Stiefkinderen zijn geen erfgenaam op grond van de wet en zij kunnen dus geen aanspraak maken op haar erfenis.

Heeft een stiefkind recht op een legitieme portie?

Legitieme portie

De legitieme portie van uw eigen kinderen wordt niet verminderd door het feit dat u ook uw stiefkinderen in uw testament hebt opgenomen. Maar de wetgever beschermt een stiefkind tot op zekere hoogte wel als uw eigen kind een beroep op zijn legitieme portie zou doen.

Hebben stiefkinderen recht op een kindsdeel?

Hebben stiefkinderen ook een kindsdeel? Stiefkinderen hebben op grond van de wet geen kindsdeel in de erfenis van de stiefouder.

Welke rechten heb je als stiefkind?

U hebt alleen een recht op een omgangsregeling met het kind als er tussen u en het kind een nauwe band is ontstaan. Kunt u deze nauwe band aantonen? Dan mag u naar de rechter gaan om een omgangsregeling aan te vragen.

25 gerelateerde vragen gevonden

Kan ik mijn stiefkinderen onterven?

Stiefkinderen onterven

Stiefkinderen zijn namelijk geen erfgenaam volgens de wet. Ze kunnen in die zin dus ook niet onterfd worden. Stiefkinderen hebben ook geen legitieme portie in de nalatenschap van hun stiefouder. Wel is het zo dat een stiefkind indirect kan erven: via de eigen ouder.

Wat is een stiefkind voor de erfbelasting?

De vrijstellingen en tarieven

Een 'eigen' kind betaalt pas erfbelasting als het bedrag van de erfenis meer bedraagt dan € 22.918 (2023). Een stiefkind valt – in beginsel – onder de groep 'andere erfgenamen' en betaalt belasting vanaf een bedrag van € 2.418[2].

Hoe wordt de erfenis verdeeld bij een samengesteld gezin?

Als jij eerst komt te overlijden, dan zijn jouw echtgenoot en jouw eigen kind erfgenaam, ieder voor een gelijk deel. Jouw stiefkind erft niet van jou. Bij het later overlijden van jouw echtgenoot is zijn kind zijn erfgenaam. Jouw kind, dus zijn stiefkind, is dan geen erfgenaam.

Wie erft er als er geen testament is?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Kun je een kind bij erfenis meer geven dan de ander?

De omvang van de reserve is afhankelijk van het aantal kinderen. Is er één kind, dan heeft dat een reserve van de helft. Men kan dan nog vrij beschik-ken over de helft van zijn nalatenschap. In geval van twee kinderen, ontvangt elk kind 1/3 van de nalatenschap als reserve (het beschikbare deel is dan 1/3).

Kan ik erven van mijn stiefvader?

Stiefkinderen hebben geen wettelijk geregeld erfrecht. Via testament kunnen stiefkinderen toch een deel van de erfenis krijgen. De erfenis voor de stiefkinderen kan worden opgenomen in een erfovereenkomst. Eigen kinderen kunnen verzaken aan hun voorrecht van inkorting.

Kan ik erven van stiefmoeder?

Als jouw stiefmoeder overlijdt en geen testament heeft, dan krijg jij in principe niets van haar erfenis. Je hebt wel nog recht op het deel van de erfenis van jouw vader waar jij een vordering op had, maar meer dan dat niet. Dit komt omdat er geen sprake is van een bloedlijn tussen jou en je stiefouder.

Kun je altijd je legitieme portie opeisen?

Het kan dus zomaar gebeuren dat je niet direct van het overlijden op de hoogte bent gebracht. Een legitieme portie opeisen kun je niet onbeperkt blijven doen. Er geldt hiervoor een maximale termijn. Die begint te lopen na de dag van overlijden en eindigt precies 5 jaar na het overlijden van de erflatende ouder.

Kunnen kinderen hun kindsdeel opeisen?

Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.

Waar heeft de dochter recht op als ze onterfd is?

Onterfde kinderen hebben nog wel recht op een legitieme portie. Dat is de helft van het bedrag dat u wettelijk zou erven. De legitieme portie krijgt u niet automatisch. U moet die binnen 5 jaar na het overlijden opeisen bij de erfgenamen, of bij de executeur als die er is.

Wie verdeelt de erfenis zonder testament?

Erfgenamen en boedelvolmacht

Staat in het testament niet hoe de erfenis moet worden geregeld? Dan gelden de wettelijke regels en regelen de erfgenamen de erfenis samen. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht.

Kun je een erfenis verdelen zonder notaris?

In principe is het niet nodig om een notaris in te schakelen bij het verdelen van een erfenis. De erfgenamen kunnen onderling zelf een verdeling maken of de verdeling wordt gemaakt door de aangewezen executeur. Zonder executeur kunnen de erfgenamen samen besluiten dat één van de erfgenamen de verdeling maakt.

Kan de langstlevende alles erven?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap.

Heeft aangetrouwde familie recht op erfenis?

Hierbij gaat het om bloedverwanten (kinderen, ouders, broers, zussen, grootouders, overgrootouders). Alleen jouw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner vormt hier de uitzondering op. Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn.

Heeft mijn partner recht op mijn erfenis?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.

Is stiefdochter erfgenaam?

Als jij eerst komt te overlijden, dan zijn jouw echtgenoot en jouw eigen kind erfgenaam, ieder voor een gelijk deel. Jouw stiefkind erft niet van jou. Bij het later overlijden van jouw echtgenoot is zijn kind zijn erfgenaam. Jouw kind, dus zijn stiefkind, is dan geen erfgenaam.

Hoe voorkom ik dat mijn kinderen erfbelasting moeten betalen?

Wat kan ik doen om te besparen op de erfbelasting?
  1. Schenken.
  2. Schenken op papier.
  3. Gebruik maken van de WOZ-waarde.
  4. Check jouw huwelijkse voorwaarden.
  5. Stel een goed testament op.
  6. Denk na over wie er erven.
  7. Verspreid jouw erfenis over zoveel mogelijk erfgenamen.
  8. Geef aan een goed doel.

Wat is een quasi stiefkind?

Een quasi stiefkind is een kind van een samenwoner. Gezien vanuit zijn of haar met een samenlevingscontract samenwonende partner. Het quasi ziet dus op het verschil met de situatie waarin je getrouwd zou zijn en het “echte stiefkinderen” zouden zijn.

Wat betekent stiefkind?

Een stiefkind is een kind dat uw partner uit een eerdere relatie heeft. Als uw stiefkind bij u woont, gelden voor de toeslagen dezelfde regels als voor eigen kinderen.