Animatie cijfers anticonceptie en onbedoelde zwangerschap

Kun je zwanger worden als je een condoom gebruikt?

Gevraagd door: Chris de Haan MPhil  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (58 stemmen)

Als je een condoom goed gebruikt, beschermt het goed tegen zwangerschap en soa's. De kans op een soa of zwanger worden is dan klein. Van de 1000 paren die het mannencondoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar 10 tot 50 vrouwen toch zwanger. Bijvoorbeeld doordat het condoom scheurt.

Hoeveel procent betrouwbaar is een condoom?

Je hebt mannen- en vrouwencondooms. Het meest bekend is het mannencondoom. Het vrouwencondoom is in Nederland nog niet zo bekend, maar wel betrouwbaar. Bij goed gebruik is de betrouwbaarheid van het condoom ongeveer 98%.

Wat is veiliger condoom of de pil?

Het gebruik van een anticonceptiemiddel én een condoom samen is extra veilig. We noemen dit ook wel Double Dutch. Heb je een vaste relatie en heb je beiden een soa test gedaan? Dan kun je kiezen voor alleen een anticonceptiemiddel.

Hoe voelt seks met een condoom?

'Vrijen met een condoom is als een meisje kussen met een plastiek zakje om het hoofd. Elke man of vrouw wil naakt vlees voelen als het op intimiteit aankomt', zo stelt een Amerikaanse student naar aanleiding van het onderzoek. Condooms voelen niet leuk, maar zetten ook een domper op je seksdrive.

Heb je een condoom nodig als je de pil slikt?

De anticonceptie pil

Echter werkt het niet voor iedereen. Je kunt last hebben van de bijwerkingen of door een hectisch leven vaak vergeten de pil in te nemen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de pil niet tegen SOA's beschermt. Hiervoor kun je het beste een condoom gebruiken.

37 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel dagen na de seks ben je zwanger?

Het is belangrijk om te weten dat zaadcellen na 5 dagen in kwaliteit afnemen en als er minder dan 1½ dag tussen het vrijen zit, dit ook niet ten goede komt aan de kwaliteit. Dus het hebben van gemeenschap om de bevruchting zo optimaal mogelijk te maken ligt tussen de 1½ à 2 dagen, of 36 uur.

Hoe betrouwbaar is een condoom tegen zwangerschap?

Als je een condoom goed gebruikt, beschermt het goed tegen zwangerschap en soa's. De kans op een soa of zwanger worden is dan klein. Van de 1000 paren die het mannencondoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar 10 tot 50 vrouwen toch zwanger. Bijvoorbeeld doordat het condoom scheurt.

Hoe voorkom je dat een condoom scheurt?

Naast beschadiging is ook verkeerd gebruik een reden tot scheuren. Het gaat dan om te veel/te plaatselijk oprekken van het condoom: Te weinig ruimte in top en lucht: De tip, of het reservoir, van het condoom moet luchtvrij zijn en voldoende ruimte hebben om het sperma te kunnen opvangen.

Hoe groot is de kans dat je de eerste keer zwanger raakt?

De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.

Wat moet je doen als je onveilige seks hebt gehad?

Slik de morning-afterpil het liefst binnen 12 uur. Dan is de kans dat je zwanger wordt het kleinst. Je kunt de morning-afterpil ook nog wel later slikken: de pil met levonorgestrel: binnen 3 dagen (72 uur) na de onveilige seks.

Wat moet ik doen om niet zwanger te worden?

Als je niet zwanger wil worden, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: de pil, het spiraaltje of condooms. Andere voorbehoedmiddelen die goed beschermen tegen zwanger worden zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring of de hormoonpleister.

Hoe veilig is Durex?

Zijn ultra dunne condooms veilig? Ja natuurlijk zijn de ze veilig. De dunste condooms van Durex zijn 100% betrouwbaar en veilig in gebruik. Condooms die in Nederland (Europa) verkocht worden moeten een CE-keurmerk hebben.

Wat is de meest veilige anticonceptie?

Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.

Hoe oud moet je zijn om een condoom te kopen?

Vanaf welke leeftijd mag je condooms kopen? Dit vragen jongeren ons regelmatig en het goede nieuws is dat er geen wettelijke leeftijdsgrens is om condooms te mogen kopen. Misschien vraag je je dit af omdat er wél wetten zijn die bepalen dat je onder 18 jaar geen alcohol of sigaretten mag kopen.

Wat voel je in je buik als je zwanger bent?

Je hebt een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel veel vrouwen hebben er last van, ook tijdens het begin van een zwangerschap. Je buik voelt een beetje opgezet en je broek zit minder lekker. Rond de 4e of 5e week van je zwangerschap kan je last krijgen van een opgezette buik.

Hoe weet je dat je zwanger bent in de eerste week?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.

Hoe kun je zien dat je vruchtbaar bent?

Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.

Waarom zakt een condoom af?

Als het condoom makkelijk omging maar daarna afglijdt, is het waarschijnlijk te groot. Probeer dan een strakker condoom. Als het condoom moeilijk om te doen was en terugrolt, is het te strak. Probeer dan een large condoom of een extra large condoom.

Kun je na 1x seks zwanger zijn?

Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is.

Kan een arts zien of je seks hebt gehad?

Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.

Hoeveel procent raakt meteen zwanger?

Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar. Na 2 jaar is 90 procent zwanger. Mocht je na een jaar nog niet zwanger zijn dan kan de huisarts je, als je dat wilt, doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Welke anticonceptie is 100% betrouwbaar?

Geen enkele anticonceptiemethode is 100% betrouwbaar. Wel zijn er steeds meer methoden die bij goed gebruik heel betrouwbaar zijn, soms wel tot 99,9%. Met name de langer werkende methoden waar je niet dagelijks, wekelijks of maandelijks aan hoeft te denken, zijn heel betrouwbaar.

Kan je van voor vocht zwanger worden?

Voorvocht kan een hele lage concentratie aan zaadcellen bevatten. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht kan een heel lage concentratie aan zaadcellen bevatten.

Hoe niet zwanger worden zonder pil?

Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd. Of je gebruikt op vruchtbare dagen een condoom of pessarium.

Is een condoom 100 procent?

Betrouwbaarheid. De betrouwbaarheid van een condoom als anticonceptiemiddel is sterk afhankelijk van het juiste gebruik. Bij juist gebruik is de kans op een zwangerschap tussen de 2 en 5%. De kans dat een SOA wordt overgedragen is klein.