Is het makkelijker om zwanger te worden kort na een miskraam? - Ontdek de feiten - Dr. Lora Shahine

Kun je ziek zijn van een miskraam?

Gevraagd door: Mara Geerman  |  Laatste update: 1 juli 2025
Score: 4.8/5 (54 stemmen)

Een miskraam krijgen doet pijn. Sommige vrouwen vinden de pijn net zo erg als een hevige menstruatie. Andere vrouwen hebben meer pijn. Je kunt last hebben van de bijwerkingen van de medicijnen, zoals koorts, misselijk zijn en diarree.

Kan je ziek zijn van een miskraam?

De pijn of kramp zit onder in je buik en/of rug. Een miskraam kan langzaam op gang komen, maar je kan ook direct veel bloedverlies en buikpijn hebben. Het kan ook zijn dat je geen klachten hebt, maar tijdens een echo ontdekt dat de zwangerschap is gestopt. Er is dan geen kloppend hartje (meer) te zien.

Wat zijn de bijwerkingen van een miskraam?

  • Bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, diarree en koorts.
  • Het zelf doormaken van de miskraam, met pijn en bloedverlies.

Hoe voelt je lichaam na een miskraam?

Veel vrouwen voelen zich moe en uitgeput na een miskraam. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen. 1 tot 6 weken na de miskraam kun je nog wat bloedverlies en bruine afscheiding hebben. Na 4 tot 6 weken zijn de hormoonspiegels meestal weer normaal.

Kan je misselijk worden van een miskraam?

Hoe begint een miskraam? Meestal begint een spontane miskraam met bloedverlies. Binnen enkele uren tot dagen wordt dit meer en krijg je er buik- en rugpijn bij. Je kan ook misselijk worden.

18 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de voortekenen van een miskraam?

Een miskraam begint meestal met bloedverlies en lichte buikpijn. Deze pijn lijkt op menstruatiepijn. Maar soms heeft iemand weinig klachten en merkt (bijna) niets van de miskraam. Het bloedverlies kan dan wat bruinachtig zijn.

Wat is hormonale misselijkheid?

Door de verandering in de hormonen kunnen de maag- en darmspieren verslappen waardoor het voedsel langer in de maag blijft zitten. Dit versterkt het gevoel van misselijkheid. Daarnaast kunnen de hormonen ervoor zorgen dat de waarneming in smaak en geur veranderen. Ook hierdoor kan de misselijkheid versterkt worden.

Wat mag je niet na een miskraam?

Adviezen voor thuis na een operatie bij een miskraam
  • geen tampons te gebruiken.
  • geen seks te hebben (stop niets in de vagina)
  • niet in bad te gaan (douchen mag wel)
  • niet te zwemmen.
  • niet naar de sauna te gaan.
  • Je kunt nog een paar weken last hebben van bloedverlies.
  • Je kunt nog een week buikpijn hebben.

Welke klachten horen bij een miskraam?

Het is mogelijk dat je binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding krijgt. Een miskraam geeft vaak pijn, zoals bij een menstruatie of een weeënachtige pijn in de onderbuik. Ook kan het 'zwangerschapsgevoel' opeens verdwijnen. Je hebt bijvoorbeeld geen gespannen borsten meer en de ochtendmisselijkheid is weg.

Hoelang ontzwangeren na miskraam?

Het lichaam is enorm veerkrachtig en herstelt meestal binnen 6 weken na miskraam weer volledig. De hormoonbalans is dan hersteld en de menstruatie komt weer op gang. Het bloedverlies houdt meestal 1 tot 2 weken aan. In zeldzame gevallen kan dit langer duren.

Wat zijn de eerste tekenen van een miskraam?

Vaginaal bloedverlies en lichte menstruatieachtige pijn kunnen het eerste teken zijn van een miskraam. Soms zie je ook dat zwangerschapsverschijnselen (misselijkheid en gespannen borsten) afnemen vlak voor de miskraam. De duur en hevigheid van het vaginaal bloedverlies en buikpijn kunnen variëren per persoon.

Wat zijn de symptomen van een incomplete miskraam?

Aanhoudende klachten: als u na een spontane miskraam of curettage krampende pijn en/of zeer veel bloedverlies blijft houden, wijst dit op een incomplete miskraam. Een restant van de zwangerschap is dan in de baarmoeder blijven zitten.

Hoelang niet werken na miskraam?

Meestal kan je na een week weer werken, maar het verschilt van vrouw tot vrouw. Het kan langer duren voor je je weer goed voelt. Je kan door alle emoties last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde eetlust. Als je veel bloed hebt verloren, kan dit ook impact hebben.

Hoe lang ziekmelden bij miskraam?

Als je tijdens de eerste 24 weken van je zwangerschap een miskraam krijgt, dan kun je je ziekmelden. Dit doe je zoals het in jouw bedrijf normaal is.

Hoe lang ben je moe na een miskraam?

Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt een tijdje moe en lusteloos zijn. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1 – 2 weken kan je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben.

Wat is de psychologische impact van een miskraam?

Uit een enquête van Ouders van Nu uit 2022 onder 800 lezers komt naar voren dat 65,4% van de vrouwen na een miskraam psychische naweeën ervaart, zoals depressieve klachten, angstgevoelens of een burn-out. Een miskraam kan dus, maar hoeft niet, een langere impact hebben op je gemoedstoestand.

Wat zijn de symptomen van een hormoonverstoring?

Functionerende tumor: hormoonverstoringen
  • vermoeidheid.
  • lage bloeddruk.
  • hoofdpijn.
  • verandering in gewicht.
  • dorst.
  • veel plassen.
  • geen regelmatige ongesteldheid.
  • het snel koud hebben.

Waar kan misselijkheid op duiden?

Wat veroorzaakt misselijkheid? Misselijkheid heeft vaak geen aanwijsbare oorzaak. Het gevoel kan komen door vieze geuren of het zien van bepaalde dingen, reizen, zwangerschap, migraine of door stress of angst. Maar ook te veel eten of overmatig alcohol gebruik kunnen de oorzaak van je misselijkheid zijn.

Is misselijkheid een teken van zwangerschap?

Hoewel misselijkheid tijdens de zwangerschap erg vervelend kan zijn, is het vaak een teken dat je zwangerschap zich normaal ontwikkelt. Als je merkt dat je vaker misselijk bent en ook last hebt van de andere vroege zwangerschapssymptomen zoals hierboven en onder vermeld, kan dit een aanwijzing zijn dat je zwanger bent.

Hoe voelt een prille miskraam?

Verschijnselen bij een dreigende miskraam

Soms nemen zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid af vlak voor een miskraam. Daarnaast kunnen vaginaal bloedverlies en soms wat menstruatieachtige pijn bij een jonge zwangerschap de eerste tekenen zijn van een dreigende miskraam.

Hoe voel je een miskraam aankomen?

Vaginaal bloedverlies en licht menstruatieachtige pijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn. Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms af vlak voor een miskraam. Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen vanzelf op gang.

Hoe noem je een kindje na een miskraam?

Misschien heb je een miskraam gehad, een kind doodgeboren zien worden of een kind verloren in de eerste dagen na de geboorte. Een regenboogbaby is niet bedoeld als 'vervanging', maar symboliseert hoop en de kracht van doorgaan na verlies.

Hoeveel dagen rust na miskraam?

Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1-2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben.

Hoe voelt een vrouw zich na een miskraam?

We weten dat veel stellen het moeilijk vinden. Je kan nog een tijd last hebben van boosheid, verdriet, lusteloosheid of een leeg gevoel. Als je weet dat je een miskraam gaat krijgen, kan je kiezen voor afwachten, het opwekken met medicijnen of het laten weghalen met een curettage.

Is je extra vruchtbaar na een miskraam?

Je lichaam kan extra vruchtbaar zijn in de eerste maanden na een miskraam, wat betekent dat je snel weer zwanger kunt worden als alles goed gaat. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en voldoende rust te nemen om volledig te herstellen.