Wat is het HPV-virus en waarom kunnen jongens er nu ook een prik tegen krijgen?

Kun je ziek worden van de HPV prik?

Gevraagd door: Victoria Bolkesteijn  |  Laatste update: 26 februari 2024
Score: 4.6/5 (23 stemmen)

Sommige jongens en meisjes krijgen buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weg.

Wat zijn bijwerkingen van de HPV prik?

Inmiddels zijn meer dan anderhalf miljoen mensen in Nederland volledig gevaccineerd tegen HPV. Er wordt goed onderzoek gedaan naar eventuele bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen na de vaccinatie zijn een pijnlijke arm en spierpijn. Soms krijgen mensen ook last van buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts.

Kan je ziek worden van de HPV?

Kanker door HPV

Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek, meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen.

Hoe veilig is de HPV prik?

Uit onderzoek in Nederland blijkt dat bij gevaccineerde jonge vrouwen langdurige infecties met HPV-type 16 en 18 veel minder vaak voorkomen dan bij ongevaccineerde vrouwen, tot 10 jaar na vaccinatie. Het vaccin beschermt dan voor ongeveer 95% tegen langdurige HPV-infecties met type 16 en 18.

Kan je onvruchtbaar worden van de HPV prik?

HPV-vaccinatie en onvruchtbaarheid

De vaccinatie heeft geen enkele invloed op je voortplantingsorganen. Je kunt er niet onvruchtbaar door worden.

26 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de voor en nadelen van vaccinatie tegen HPV?

Onderzoek in Nederland laat zien dat bij gevaccineerde jonge vrouwen langdurige infecties met HPV-type 16 en 18 veel minder vaak voorkomen dan bij ongevaccineerde vrouwen, tot 10 jaar na vaccinatie. Het vaccin beschermt dan voor ongeveer 95% tegen langdurige HPV-infecties met type 16 en 18.

Hoe lang duurt de HPV prik?

HPV-vaccinatie beschermt tegen 6 soorten kanker. De vaccinatie bestaat uit 2 prikken met minimaal 5 maanden ertussen. Wie geboren is tussen 1996 en 2003 kan de HPV-vaccinatie in 2023 gratis krijgen.

Kan je nog HPV krijgen na vaccinatie?

De HPV (humaan papillomavirus)(humaan papillomavirus)-vaccinatie bevat nagemaakte deeltjes van HPV-typen 16 en 18. Je kunt er geen HPV-infectie van krijgen. Na de vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan tegen HPV-16 en -18, en ook een beetje tegen een aantal andere HPV-typen.

Kan je drinken na HPV vaccinatie?

Mag ik drinken na de vaccinatie? "Ja, dat mag. Het drinken van alcohol heeft geen invloed op de werking van je vaccin. Wel kan het zo zijn dat je je niet lekker voelt na een vaccinatie.

Wat zit er in een HPV prik?

In HPV-vaccins zitten enkele stukjes van het humaan papillomavirus. Door de vaccinatie herkent het afweersysteem het echte virus en ruimt dit op. Zo wordt een HPV-infectie voorkomen. De vaccins beschermen niet tegen alle varianten van het HPV.

Kan je HPV krijgen als je maar 1 partner hebt?

Als je een vaste relatie hebt, kan het zijn dat jij of je partner HPV alsnog bij zich draagt. Bijna iedereen krijgt HPV (8 op de 10 mensen), en je kunt het virus heel lang bij je dragen. Je kunt ook HPV hebben gekregen via intiem contact zonder geslachtsgemeenschap.

Welke arm HPV prik?

Boven de leeftijd van 12 maanden is er geen voorkeur voor het dijbeen of de bovenarm. Vanaf 2 jaar wordt meestal in de arm gevaccineerd.

Is pap 3 gevaarlijk?

De uitslag van een uitstrijkje wordt uitgedrukt in cijfers. Pap 1 is een goede, normale uitslag. Bij Pap 2 tot en met Pap 5 kan er iets aan de hand zijn: van een onschuldige irritatie of infectie tot onrustige cellen, een voorstadium van baarmoederhalskanker, of toch baarmoederhalskanker.

Hoe herken je HPV bij vrouwen?

De eerste verschijnselen zijn jeuk en irritatie bij de geslachtsorganen. Soms ontstaat er maar één wratje, soms veel wratten in korte tijd. De kans dat wratten na behandeling terugkomen is groot.

Wat kost een HPV vaccinatie voor volwassenen?

Kosten hiervoor zijn 190 euro per prik Je hebt 2 prikken nodig voor goede bescherming.

Wat te doen bij klachten na vaccinatie?

Neem bij klachten contact op met uw huisarts

De huisarts kan u doorverwijzen naar een medisch specialist. In Nederland wordt bijna alle zorg vergoed. Ook is het belangrijk om uw klachten te melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Doe dat ook als u twijfelt of uw klachten komen door de vaccinatie.

Wat mag je niet doen na een vaccinatie?

Gebruik geen ijs, ice- of coldpacks. Dat zou bevriezing kunnen veroorzaken. Bij jonge kinderen kan het helpen om ze te knuffelen en ze af te leiden als ze wat onrustig zijn na de vaccinatie. Zorg dat je na de vaccinatie een rustige dag hebt met je kind.

Hoe lang pijn na vaccinatie?

Na vaccinatie in de spier van de bovenarm kan schouderpijn of pijnlijke beweging van de arm ontstaan. Meestal verdwijnen deze klachten na enkele dagen. Maar in zeldzame gevallen houden de klachten weken tot maanden aan.

Wat kost HPV-vaccinatie in Belgie?

Het vaccin is gratis als de huisarts het bestelt via Vaccinnet, het bestelsysteem van de Vlaamse overheid.

Waar zit HPV bij mannen?

Mannen kunnen HPV inderdaad ook bij zich dragen op hun penis/eikel. Voor mannen is er echter eigenlijk geen 'risico' omdat het maar heel zelden (veel minder vaak dan bij vrouwen) tot problemen leidt zoals dat bij vrouwen leidt tot afwijkingen op de baarmoedermond. Testen en screening heeft dus voor mannen geen zin.

Is het HPV virus gevaarlijk?

Vaak merk je niets van een besmetting met HPV en heb je geen klachten. Meestal ruimt je lichaam het virus binnen 1 tot 2 jaar weer zelf op. Soms gebeurt dat niet. Dan kun je jaren later kanker krijgen.

Welke leeftijd is aan de beurt voor vaccinatie?

De doelgroepen van de coronaprik zijn: Mensen van 60 jaar en ouder; zij ontvangen een uitnodigingsbrief voor de coronaprik van het RIVM. Mensen van 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik. Volwassenen en kinderen uit medisch hoog risicogroepen.

Waar krijg je de HPV prik?

HPV-vaccinatie vanaf 26 jaar

Mannen en vrouwen vanaf 26 jaar kunnen de HPV-prikken krijgen via bijvoorbeeld de huisarts. U moet de prikken dan wel zelf betalen.

Kan je op latere leeftijd HPV-vaccinatie?

Effectiviteit boven 26 jaar niet bekend. De HPV-vaccinatie is het meest effectief als iemand nog niet met het virus in aanraking is geweest. De effectiviteit van de vaccinatie neemt af als je ouder bent. Want hoe ouder, hoe groter de kans dat je seksueel actief bent en al besmet met HPV.

Volgende artikel
Waar moet je aan voldoen als ZZP?