Terugblik inspiratiesessie wijkverpleging | ONVZ

Kun je zelf kiezen naar welk ziekenhuis je gaat?

Gevraagd door: bc. Eva de Werd LLB  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (28 stemmen)

Je hebt het recht om zelf een arts of ziekenhuis te kiezen. Maar jouw zorgverzekeraar heeft een contract met bepaalde ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. Zo kan het voorkomen dat een ziekenhuis van jouw keuze geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

Kun je zelf aangeven in welk ziekenhuis je wordt opgenomen?

Als je zorg nodig hebt, kun je zelf kiezen in welk ziekenhuis je behandeld wil worden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in de zorg die jij nodig hebt.

Kan ik naar elk ziekenhuis?

In 2022 kunt u gewoon bij alle ziekenhuizen terecht, ondanks dat we door corona nog niet met ieder ziekenhuis afspraken hebben gemaakt. Let op: dat je ergens terecht kunt, betekent niet automatisch dat je alle kosten ook vergoed krijgt.

Kan ik van ziekenhuis wisselen?

U heeft het recht om zelf een zorgverlener te kiezen en ook om van zorgverlener te wisselen. Het is wel verstandig dat u even bij uw zorgverzekeraar controleert wat dit betekent voor de vergoeding van de zorg.

Kan een ziekenhuis een patiënt weigeren?

U mag slechts bij hoge uitzondering weigeren om een behandelingsovereenkomst met een patiënt aan te gaan. Ervaringen van anderen zijn geen geldige reden om dit te weigeren. Het advies is om direct goede afspraken met de patiënt te maken over wat wenselijk is binnen de behandelrelatie.

17 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kom je terecht in het ziekenhuis?

Bezoek is mogelijk via de regels van de opnameafdeling. Opname in een kliniek is specialistische behandeling, die alleen na doorverwijzing door de huisarts kan plaatsvinden. Je beslist zelf om opgenomen te worden, in overleg met de arts of psycholoog bij wie je in behandeling bent.

Kan een ziekenhuis je verplichten te blijven?

Zorgverleners zijn in principe verplicht om aan bestaande patiënten zorg te blijven verlenen, ook als dat voor de zorgverlener problemen kan opleveren. Een zorgverlener kan behandeling van een patiënt niet zomaar weigeren.

Heb je recht op een doorverwijzing?

Je hebt recht op een verwijzing wanneer deze medisch noodzakelijk is. De huisarts beoordeelt dit. Hij zal een verwijzing weigeren, wanneer hij vindt dat deze niet zinvol is. Hij moet dan duidelijk uitleggen waarom hij je niet verwijst.

Kun je zomaar een second opinion aanvragen?

Voor een second opinion heeft u een verwijzing van uw behandelend arts nodig. Die moet aan uw verzoek voldoen. Behalve als die daartegen zwaarwegende argumenten heeft. Die moet uw arts dan onderbouwd aan u laten weten.

Wat te doen als huisarts niet wil doorverwijzen?

Jouw huisarts beoordeelt of die noodzaak er is. De huisarts zal een verwijzing weigeren als hij ervan overtuigd is dat deze voor jou niet zinvol is. Jouw huisarts moet dan duidelijk aan je uitleggen waarom hij geen verwijzing geeft. Overleg met de huisarts waarom je een verwijzing wilt.

Wat als ziekenhuis niet gecontracteerd is?

Wat merk ik als patiënt van niet-gecontracteerde zorg? Ga je naar een zorgverlener waar jouw verzekeraar geen contract mee heeft afgesloten? Dan bestaat de kans dat je een deel van de rekening zelf betaalt. De zorgverlener heeft met de zorgverzekeraar namelijk geen afspraken gemaakt over de prijzen van behandelingen.

Is ziekenhuisbezoek eigen risico?

Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg die valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) (basispakket). Zoals een bezoek aan de medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp. Naast het eigen risico betaalt de verzekerde soms ook een eigen bijdrage.

Wat kost een dag in het ziekenhuis?

Iemand die op de verpleegafdeling van het ziekenhuis ligt vanwege corona kost ongeveer 500 euro per dag. Iemand die na een verkeersongeval op de traumaopvang wordt opgenomen met 2 verpleegdagen kost ongeveer 1.400 euro, ofwel 700 euro per dag.

Kan je zomaar opgenomen worden?

Meestal is opname vrijwillig

Vrijwillige opname gebeurt met toestemming van de persoon zelf; met de betrokkenen en in overleg met hulpverleners of huisarts. Een dergelijke opname zorgt ervoor dat mensen worden opgevangen wanneer ze in crisis zijn.

Welk ziekenhuis is beter?

Het Rivas Beatrixziekenhuis uit Gorinchem en het BovenIJ Ziekenhuis uit Amsterdam completeerden de top drie, terwijl ook het Streekziekenhuis Koningin Beatrix uit Winterswijk en het Waterlandziekenhuis uit Purmerend zich tot de vijf beste Nederlandse ziekenhuizen mochten scharen.

Hoe kies je een ziekenhuis?

Een ziekenhuis is niet per se slecht of goed.
...
Tips
  1. Bepaal wat voor jou zwaar weegt (je keuzecriteria). ...
  2. Raadpleeg keuzewebsites: Lees beoordelingen over artsen door andere patiënten op ZorgkaartNederland.nl en zet die ervaringen af tegen wat voor jou telt. ...
  3. Bespreek met je huisarts wat je belangrijk vindt.

Hoe duur is een second opinion?

Een second opinion wordt altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Houd er wel rekening mee dat een second opinion valt onder je eigen risico en dat alleen de kosten voor het nieuwe diagnose-advies worden vergoed.

Is een second opinion gratis?

Wat kost een second opinion? U krijgt de second opinion vergoed vanuit uw basisverzekering. U betaalt wel eigen risico.

Wie betaalt second opinion?

De kosten voor de second opinion zijn voor rekening van de werkgever. Het basiscontract is voor alle werkgevers verplicht. De second opinion wordt uitgevoerd door een andere bedrijfsarts, maar moet worden aangevraagd bij de eerste bedrijfsarts.

Kan je zonder verwijzing naar het ziekenhuis?

Voor een eerste afspraak in het ziekenhuis heeft u een geldige verwijzing nodig. U bent hiervoor zelf verantwoordelijk. Zonder geldige verwijzing zal uw zorgverzekeraar de ziekenhuiskosten niet vergoeden en zijn de totale kosten voor uw rekening.

Is een huisarts verplicht je te helpen?

Uw huisarts moet u helpen bij uw gezondheid en u informatie geven over uw gezondheid. U heeft bijvoorbeeld recht op informatie, recht om uw medisch dossier in te zien, recht op privacy en recht om zelf een hulpverlener te kiezen.

Wie mag verwijzen naar het ziekenhuis?

Dat kan de huisarts zijn. Ook andere artsen dan de huisarts kunnen verwijzen naar een medisch specialist. De zorgpolis maakt duidelijk wie als verwijzer mag optreden. Als een verzekerde spoedeisende zorg van een medisch-specialist nodig heeft, dan is een verwijzing niet nodig.

Hoeveel bezoek mag je ontvangen in ziekenhuis?

Enkel niet-covidpatiënten kunnen vanaf hun eerste opnamedag maximaal twee bezoekers tegelijk per dag ontvangen tijdens de bezoekuren. Bij meerpersoonskamers vragen we het bezoek in 1 ruimte te beperken door bijvoorbeeld het bezoek buiten, in de cafetaria of in de dagzaal te ontvangen of door met elkaar af te stemmen.

Wat als je niet komt opdagen bij de dokter?

Vanaf 1 maart wordt een patiënt die niet op de afspraak verschijnt eerst gebeld door de arts. Als er geen duidelijke reden is voor het wegblijven, wordt een tarief van 12,50 euro in rekening gebracht, het zogeheten wegblijftarief.

Hoe lang mag je in het ziekenhuis blijven?

Hoe lang moet ik blijven/ wanneer mag ik naar huis? Hoe lang jij in het ziekenhuis moet blijven, bepaalt je dokter. Als je geopereerd moet worden, vertelt hij van tevoren of je een dag moet blijven, misschien een nachtje of wat langer. Als je plotseling in het ziekenhuis komt kan de dokter het vaak niet meteen zeggen.

Volgende artikel
Wat zegt je naam over wie je bent?