Inleiden bevalling d.m.v. een ballonkatheter

Kun je plassen met een ballonkatheter?

Gevraagd door: mr. Mette Keijzer  |  Laatste update: 8 juli 2025
Score: 4.4/5 (40 stemmen)

Je kunt met de ingebrachte ballonkatheter gewoon naar het toilet en onder de douche.

Kan je plassen met een ballonkatheter?

Je kunt met de ballonkatheter gewoon naar het toilet, onder de douche en rondlopen. Ga niet meer in bad en heb geen geslachtsgemeenschap. Dit kan infecties veroorzaken.

Wat zijn de nadelen van een ballonkatheter?

Na het inbrengen van de ballonkatheter kan het zijn dat u vaginaal bloedverlies heeft. U hoeft daar niet van te schrikken. Het kan voorkomen dat er na het inbrengen harde buiken ontstaan. Dit zijn meestal nog geen weeën.

Hoe voelt het om een ballonkatheter te hebben?

Het inbrengen van de ballonkatheter is meestal niet pijnlijk, maar voelt soms onplezierig aan. Na afloop kunt u een beetje oud (bruin) bloedverlies hebben. De katheter zal worden vastgeplakt aan uw been. Hiermee kunt u dus gewoon rondlopen en bent u niet aan bed gebonden.

Wat voel je na een ballonkatheter?

Dit neemt meestal snel na het inbrengen van de ballon weer af. Na het inbrengen kunt u onder in de buik menstruatie-achtige krampen voelen. Dit kan minder worden maar kan ook aan blijven houden. U kunt hierna wat vaginaal bloedverlies hebben.

44 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een nadeel van de katheter ballon?

De katheter kan irritatie in de plasbuis veroorzaken. Soms komt hierdoor wat bloed in de urine. De urine is dan rosékleurig.

Kun je poepen met een ballonkatheter?

Je kunt met de ingebrachte ballonkatheter gewoon naar het toilet en onder de douche.

Kan een ballonkatheter weeën opwekken?

Als je 41 weken zwanger bent, kun je ervoor kiezen om je bevalling te laten starten. Met een ballon of met medicijnen wordt je baarmoedermond open en zacht gemaakt (ontsluiting). De gynaecoloog of verloskundige breekt daarna je vliezen en zorgt ervoor dat de weeën beginnen.

Wat doe je in de ballon van een katheter?

De ballon voorkomt dat de katheter uit de blaas valt. Via het ventiel wordt de ballon met een steriele water/glycerine-oplossing gevuld, standaard met 10 ml., tenzij anders aangegeven staat op het ventiel van de katheter. Zorg ervoor dat de ballon op de juiste manier gevuld wordt.

Waarom 's avonds inleiden?

Wanneer een bevalling 's avonds wordt ingeleid in plaats van 's ochtends, hoeft de baby minder vaak te worden opgenomen op de afdeling neonatologie. Dat blijkt uit onderzoek in drie Amsterdamse ziekenhuizen, meldt het NRC.

Hoelang krampen na ballon?

Klachten na het plaatsen van een ballonkatheter

Soms verliest u een beetje bloed na het plaatsen van een ballonkatheter. Dit is normaal. U kunt ook kramp of pijn krijgen, zoals u gewend bent als u ongesteld bent. Dit is normaal en verdwijnt na een paar uur vanzelf.

Hoe vaak moet de balloninhoud van een katheter gecontroleerd worden?

Ballon-controle

De ballon van de katheter moet één keer per maand gecontroleerd worden en zo nodig worden bijgevuld.

Wat zijn de complicaties van embolisatie?

Complicaties die kunnen optreden zijn:

Bloeduitstorting ter plaatse van de insteekopening. Beschadiging van het bloedvat waar de katheter wordt ingebracht. Zeer zelden kan tijdens de angiografie een bloedpropje in een bloedvat van het been komen.

Waarom mag je de ballon van een verblijfskatheter pas vullen als er wat urine door de katheter is gelopen?

Om te voorkomen dat de katheter uit de blaas glijdt, zit er aan het uiteinde een ballonnetje dat gevuld wordt met water. Door de katheter kan de urine aflopen in een opvangzak.

Hoeveel bloedverlies ballonkatheter?

Je kunt een klein beetje bloedverlies hebben van het inbrengen van de ballonkatheter. Het kan zijn dat je de ballonkatheter in de loop van de dag verliest. Dan is er vaak meer dan 2 centimeter ontsluiting. Over het algemeen wordt de ballon voor 24 uur ingebracht.

Kan ik een ballon naar het ziekenhuis sturen?

Kan ik een ballon naar een ziekenhuis sturen? Ja, dat kan! Houd er wel rekening mee dat post in ziekenhuizen vaak beperkt wordt verspreid.

Wat is het nadeel van een katheter ballon?

Een blaaskatheter kan problemen geven. Misschien is hij moeilijk in te brengen of blijft hij niet goed zitten. Of: de blaaskatheter kan pijn en/of een blaasontsteking geven, of verstopt raken.

Doet een ballonkatheter pijn?

We voelen naar de ontsluiting of er nog rijping nodig is. Is deze nog nodig dan plaatsen we de ballon. Dan plaatsen we een eendenbek (speculum) in uw vagina. Dit doet meestal geen pijn.

Wat mag je niet doen met een katheter?

U mag niet douchen of baden, totdat de hechting is verwijderd. Nadat de hechting is verwijderd, kunt u zich gewoon weer douchen, baden mag wel maar niet te lang. Met een suprapubische katheter kunt u verder alles doen wat u voorheen ook deed. Ook seksuele activiteiten zijn geen probleem.

Hoe snel kun je bevallen na een ballonkatheter?

Het zorgt ervoor dat het lichaam stoffen aanmaakt die de baarmoedermond zachter maken. De ballonkatheter blijft zitten totdat hij vanzelf uitvalt. Dit betekent dat er een paar centimeter ontsluiting is en dat de vliezen kunnen worden gebroken. Dit gebeurt meestal binnen 12 uur, maar soms duurt het tot 48 uur.

Wat is een katheter met ballon?

Een verblijfskatheter met een ballon wordt ook wel 'Foley katheter' genoemd naar de uitvinder van de ballon aan de katheter, Dr. Foley. Het is een 2-weg ballonkatheter die via de plasbuis in de blaas wordt ingebracht, deze katheter kan ook suprapubisch gebruikt worden.

Hoe werkt bevallen met een ballonkatheter?

Een ballonkatheter helpt om je baarmoedermond rijp te maken voor de bevalling. De ballon wordt via de vagina in de baarmoedermond geplaatst. Door druk en prikkeling komen hormonen vrij, waardoor de baarmoedermond zachter wordt, wat kan leiden tot verstrijken en ontsluiting.

Is rugpijn na een ballonkatheter normaal?

Het is mogelijk dat u wat menstruatieachtige buik-/rugpijn ervaart en wat meer harde buiken. Het is ook normaal als u wat slijm of bloed verliest. Wanneer de ballon eruit valt mag u deze gewoon weggooien en neemt u telefonisch contact met ons op.

Hoe moet je poepen met een katheter?

Probeer er voor te zorgen dat uw ontlasting regelmatig komt en niet te hard is. Bij harde ontlasting kunt u de neiging krijgen om te persen en als gevolg daarvan kan er urine langs de katheter lopen. Om uw ontlasting soepel te houden is het ook van belang om genoeg te drinken.

Hoe ziet een ballonkatheter eruit?

De ballonkatheter is een flexibel latex slangetje met een doorsnede van een paar millimeter met een het uiteinde een ballonnetje. Het slangetje schuiven we via de schede (vagina) in de baarmoedermond. Daarna vullen we de ballon met water tot het een doorsnede heeft van 2 - 3 centimeter.