Kun je onvruchtbaar worden van abortus?
Gevraagd door: ir. Wessel Lage | Laatste update: 18 juni 2022Score: 5/5 (57 stemmen)
Verminderde vruchtbaarheid na een abortus is een mythe. In de wetenschappelijke literatuur is daartoe geen aanwijzing te vinden. Complicaties kunnen zich echter bij ieder medisch handelen voordoen en dus ook bij een abortus. Maar, onvruchtbaarheid na een abortus komt zelden voor.
Wat zijn de nadelen van abortus?
Kortetermijngevolgen abortus
De bloedingen kunnen langer aanhouden dan een normale menstruatie. Na gebruik van een abortuspil kun je last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree. Bij een late abortus is er kans op langdurig bloedverlies of heftig navloeien. Heel zelden komt er een infectie voor na een abortus.
Hoe vaak mislukt een abortus?
Hoe groot is de kans dat een abortus mislukt? Afhankelijk van de zwangerschapsduur en behandelmethode is de kans dat de abortus mislukt 1 tot 4%. Soms is nabehandeling nodig door middel van tabletten of een zuigcurettage.
Kun je onvruchtbaar worden?
Als je onvruchtbaar bent, dan kun je niet op de natuurlijk wijze zwanger worden en kinderen krijgen. Onvruchtbaarheid wordt ook wel infertiliteit genoemd. Wanneer een koppel met kinderwens langer dan een jaar gericht zwanger probeert te worden zonder resultaat, dan spreek je van verminderde vruchtbaarheid.
Kan je nog zwanger raken na abortus?
In principe kun je meteen weer zwanger worden na een abortus. De kans op het krijgen van kinderen is net zo groot als voor de abortus. Heel zelden worden vrouwen onvruchtbaar na een abortus. Meestal wordt onvruchtbaarheid na een abortus veroorzaakt door een infectie achteraf.
Hoe snel kun je zwanger worden na abortus?
Zo zal hij je sowieso vragen om te wachten tot je lichaam hersteld is na de afbreking. Dit varieert tussen 6 weken en 3 maanden. In principe kan je na herstel van je menstruele cyclus gewoon weer opnieuw zwanger worden. Hou wel rekening met de vermoedelijke bevallingsdatum van de zwangerschap die je verloor.
Wat als je spijt hebt van abortus?
Na een abortus kun je je opgelucht voelen, maar je kunt ook last krijgen van verschillende psychosociale klachten. Op mentaal vlak kan een abortus grote gevolgen hebben. Je gaat door een rouwproces en hierbij kun je last krijgen van verdriet, schuldgevoelens en spijt na een abortus.
Kan je merken als je onvruchtbaar bent?
Let op; dit zijn mogelijke signalen, dit betekent niet dat je per definitie onvruchtbaar bent: Het lukt niet om binnen een jaar zwanger te worden. Je hebt een onregelmatige menstruatiecyclus of helemaal geen menstruatie. Je hebt langere tijd last van buik in je onderbuik.
Kan je voelen dat je onvruchtbaar bent?
Symptomen van onvruchtbaarheid
Het lukt niet om binnen een jaar zwanger te worden. Je menstruatiecyclus is onregelmatig of menstruatie blijft helemaal uit. Je hebt pijn in de onderbuik (bijvoorbeeld door endometriose).
Hoe weet je dat een man onvruchtbaar is?
Er zijn geen symptomen voor verminderde vruchtbaarheid, behalve dat het niet lukt om zwanger te worden. De hoeveelheid van uw zaadlozing zegt bijvoorbeeld niets over de hoeveelheid of de kwaliteit van de zaadcellen. Ook eventuele erectieproblemen staan los van de vruchtbaarheid.
Kan een curettage mislukken?
1 Een complicatie die verwacht kan worden en ook vóórkomt, is het niet volledig uitruimen van het cavum uteri. Soms zelfs blijkt dat na curettage om zwangerschap af te breken de zwangerschap blijft bestaan.
Hoe merk je infectie na abortus?
Tot enkele dagen na de behandeling kunt u last hebben van buikkrampen en bloedverlies, vergelijkbaar met een normale menstruatie. De kans op infectie is gering maar indien u zich ziek voelt, langer dan een dag koorts (meer dan 38°C) én buikpijn heeft, kan dit wijzen op een infectie.
Hoe voel je je na een abortus?
Tot enkele dagen na de behandeling kun je last hebben van rugpijn, buikkrampen en bloedverlies, vergelijkbaar met een normale menstruatie. Het meeste bloedverlies komt vaak pas na 4-7 dagen en kan langer aanhouden dan een menstruatie. Het bloedverlies eindigt vaak met bruine afscheiding, ook kun je stolsels verliezen.
Wat mag je niet doen na een abortus?
Om infectie te voorkomen is het advies gedurende 10-14 dagen na de abortus GEEN tampons of menstruatie cup te gebruiken, GEEN vaginale seks te hebben, NIET te zwemmen en NIET te baden. Bij pijn kun je een pijnstiller nemen (500 mg naproxen, 400 mg ibuprofen of 50 mg diclofenac).
Hoe vaak kun je een abortus doen?
Abortus mag tot de vrucht buiten uw lichaam zou kunnen overleven. Die grens ligt voor het strafrecht bij 24 weken. Artsen houden in de praktijk 22 weken aan als grens. Dat is omdat zij tot op 2 weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen.
Wat is beter abortuspil of curettage?
Wat werkt beter: een abortuspil of zuigcurettage? Een abortuspil en een zuigcurettage werken allebei even goed om een zwangerschap af te breken en zijn allebei veilig. Bij beide behandelingen is er een kleine kans dat je toch zwanger blijft. Daarom is het belangrijk om na 3 tot 4 weken een zwangerschapstest te doen.
Hoe kan een vrouw onvruchtbaar zijn?
Doorgaans zijn de oorzaken van vrouwelijke onvruchtbaarheid de volgende: problemen met de cyclus, waaronder anovulatie (geen eisprong), afwijkingen aan de eileiders of de baarmoeder, endometriose, problemen met het baarmoederhalsslijm, onvruchtbaarheid zonder aanwijsbare reden, stress, seksualiteitsstoornissen, ...
Wat is een vruchtbaarheidsbehandeling?
Als zwanger worden niet vanzelf gaat kan in sommige gevallen een vruchtbaarheidsbehandeling uitkomst bieden. In het Catharina Ziekenhuis kunt u terecht voor vruchtbaarheidsbehandelingen zoals het opwekken van de eisprong, IUI en IVF/ICSI. Afhankelijk van de oorzaak van het niet zwanger raken, wordt een keuze gemaakt.
Hoe verder na abortus?
Gevoelens van verlies, verdriet, boosheid of schuldgevoel na een abortus zijn normaal. Meestal verdwijnen deze gevoelens na een aantal dagen of weken. Het helpt als je je ervaringen kunt delen, door erover te praten of te schrijven.
Hoeveel procent vrouwen abortus?
Het aantal zwangerschapsafbrekingen in Nederland is in 2019 toegenomen met 4 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over de Wet afbreking zwangerschap. In 2019 werden er 32.233 abortussen uitgevoerd. Dat zijn er 1231 meer dan in 2018.
Hoe lang last van hormonen na abortus?
De klachten die u na een abortus ervaart zijn doorgaans vergelijkbaar met menstruele pijn. Zo kunt u bijvoorbeeld last hebben van buikkrampen en/of bloedverlies. Na ongeveer 4 tot 7 dagen kan de pijn en het bloedverlies eerst heviger worden, maar zal daarna geleidelijk afnemen.
Wat zijn de 5 klassieke symptomen van een ontsteking?
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
Wat voel je bij een ontsteking?
Hoewel er verschillende oorzaken zijn voor een ontsteking, zijn de verschijnselen vaak hetzelfde: roodheid, pijn, zwelling en temperatuursverhoging. Soms onttrekt een ontsteking vocht uit het lichaam, waardoor je meer behoefte hebt om te drinken.
Wat voel je bij een eileiderontsteking?
Door een eileiderontsteking kunt u zich flink ziek voelen. Pijn onderin of rechts boven in de buik, pijn bij plassen, koorts, maar ook darmklachten horen bij deze ontsteking. Uw huisarts verwijst u met deze klachten naar de gynaecoloog voor onderzoek en een behandeling.
Wat gebeurt er bij een Zuigcurretage?
Een zuigcurettage is een medische ingreep waarbij de baarmoeder met een smal buisje wordt leeggezogen. De zuigcurettage duurt ongeveer vijftien minuten, maar in totaal verblijf je anderhalf tot twee uur in het abortuscentrum. Tijdens en na de behandeling word je begeleid door een verpleegkundige.
Hoe overleef je een kinderfeestje?
Wat zijn de basisbehoeften van een baby?