Waarom word ik niet zwanger? De gynaecoloog over vruchtbaarheidsonderzoek

Kun je na een jaar nog ongesteld worden?

Gevraagd door: Dirk Veltman  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.9/5 (61 stemmen)

Als u gedurende een jaar geen normale menstruatie meer heeft gehad bent u in de menopauze. De periode rond deze laatste menstruatie heet 'de overgang'. Krijgt één jaar na de laatste menstruatie toch weer bloedverlies, dan is dat een reden om de gynaecoloog te bezoeken.

Kan je in de overgang nog ongesteld worden?

Menstruaties tijdens de overgang

De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.

Hoe lang geen menstruatie overgang?

De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is 4 jaar. Overgangsklachten kunnen 5 tot 10 jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in 5 jaar voor de laatste menstruatie tot 2 à 3 jaar erna.

Hoe weet je dat de overgang voorbij is?

Conclusie. De menopauze is het tijdstip van de laatste menstruatie. De periode daarna is de postmenopauze, maar wordt doorgaans ook met menopauze aangeduid. De overgang zijn de jaren van veranderend menstruatiepatroon en de eerste menstruatievrije jaren.

Wat betekent bloedverlies na de overgang?

Het bloeden komt dan waarschijnlijk door veranderingen in uw vagina en baarmoeder door de overgang. Na de overgang wordt het laagje slijmvlies in de vagina en baarmoeder dunner en droger. Het slijmvlies is daardoor kwetsbaar. Het bloedt sneller.

17 gerelateerde vragen gevonden

Kan de overgang terugkomen?

Het antwoord is: ja. Veel vrouwen hebben tot lang ná de overgang nog last van opvliegers. En opvallend: ook mannen kunnen op latere leeftijd last hebben van opvliegers.

Hoe heet de periode na de overgang?

Postmenopauze. De postmenopauze is de periode na het intreden van de menopauze. Bij vele vrouwen zullen na een tijdje de overgangsklachten afnemen.

Waarom krijg je een dikke buik in de overgang?

Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen. Dit kan voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen.

Kan de huisarts zien of je in de overgang bent?

De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.

Heb je na de overgang nog zin in seks?

Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks. Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.

Kun je zwanger raken als je in de overgang zit?

In het kort

Als u 1 jaar niet meer ongesteld bent geweest, bent u in de menopauze. In de menopauze bent u niet meer vruchtbaar. U kunt dan stoppen met voorbehoedmiddelen.

Welke fases zijn er bij de overgang?

De overgang bestaat uit 4 fasen:
  • Premenopauze; Dit is de fase voorafgaand aan de menopauze, waarin de hormoonhuishouding verandert. ...
  • Perimenopauze; Dit is de fase rondom de menopauze. ...
  • Menopauze; Dit is de fase waarin de laatste menstruatie voorkomt. ...
  • Postmenopauze; Dit is de fase na de menopauze.

Hoe weet je dat je niet meer vruchtbaar bent?

De overgang en vruchtbaarheid

In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.

Kan je na 3 jaar nog ongesteld worden?

Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad. De kans hierop is groter wanneer je nog niet zo lang in de overgang bent. Je herkent dan vaak hetzelfde patroon van menstruaties die je eerder had.

Waarom kom je aan na de overgang?

Als je in de overgang bent, kun je aankomen doordat de oestrogeenaanmaak in de eierstokken daalt. Door het dalende oestrogeen worden er in je lichaam meer vetcellen aangemaakt.

Kun je met bloedprikken zien of je in de overgang bent?

Je kunt aan je bloed zien hoever je bent in de overgang

Ook niet waar. De diagnose stel je op basis van iemands verhaal, niet op basis van bloedonderzoek. Alleen bij heel jonge vrouwen of vrouwen die niet reageren op behandeling kan aanvullend bloedonderzoek naar andere oorzaken nuttig zijn.

Hoe lang zit je in de overgang?

De gehele periode van de overgang duurt ongeveer zeven tot tien jaar. De gemiddelde tijd tussen de onregelmatigheid van de menstruaties en de overgang is vier jaar. Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar of soms zelfs langer bestaan. Er zijn ook vrouwen die maar korte tijd merken dat zij in de overgang zijn.

Kun je in de overgang komen als je de pil slikt?

Ook al slik je nog elke maand hormonen, jouw eigen hormonen progesteron en oestrogeen zullen blijven dalen; het proces van de overgang gaat gewoon door; Als je pas laat stopt met de pil, dan kunnen de overgangsverschijnselen een stuk heviger zijn door de plotselinge hormoonveranderingen.

Hoe kom je van de overgang af?

Zorg dat u:
  • Voldoende beweegt, minimaal een half uur per dag;
  • Gezond eet en drinkt, minder koolhydraten en veel groenten en fruit;
  • Eventueel vitamine D slikt, dat helpt om de botten, spieren en het immuunsysteem gezond te houden;
  • Cholesterol, de schildklierfunctie, het glucosegehalte en de bloeddruk in de gaten houdt.

Wat kun je beter niet eten in de overgang?

Het advies: voeding met een hoge glycemische index, grote hoeveelheden zout, verzadigde transvetzuren en cafeïne kunnen tijdens de overgang beter vermeden worden.

Waarom verandert je figuur in de overgang?

Oestrogeen zorgt namelijk voor de typische ronde vormen van vrouwen, vooral rond de dijen en billen. Omdat je lichaam tijdens de overgang minder oestrogeen aanmaakt, verandert de verdeling van de opslag van vet: je billen en dijen worden slanker en je buik, taille en borsten voller.

Wat gebeurt er met je lichaam na de overgang?

Je hormoonspiegels zullen na de postmenopauze een stabieler verloop hebben, maar zoals bij de meeste veranderingen heeft je lichaam wat tijd nodig om zich aan te passen. En hoewel het normaal is om sommige van de overgangssymptomen te ervaren na de postmenopauze zelf, worden ze milder.

Waar komen warmte aanvallen vandaan?

Warmteopwellingen kunnen u op elk moment van de dag overvallen, ook 's nachts. Algemeen wordt aangenomen dat koffie (cafeïne), een te warme omgeving, alcohol, sterk gekruid voedsel, emoties, stress en angst de opwelling kunnen uitlokken. Dat kan echter verschillen van persoon tot persoon.

Hoe weet je of je nog eitjes hebt?

De AMH-test

Door op dit hormoon te testen (aan de hand van een bloedtest) kan de arts ongeveer schatten hoe veel levensvatbare eicellen er nog over zijn in de eierstokken van een patiënt. AMH stelt echter niet de kwaliteit van de eicellen vast.

Wat zijn de eerste tekenen van de overgang?

Het eerste symptoom van de overgang is vaak een verandering van de menstruatie. Zo kan de tijd tussen de menstruaties eerst korter worden en de klachten heviger.
...
Minder bekende symptomen van de overgang zijn:
  • Gewichtstoename.
  • Slapeloosheid.
  • Hartkloppingen.
  • Obstipatie.
  • Gewrichtsklachten.
  • Hoofdpijn.