When You Can't Remember Childhood Trauma

Kun je last hebben van trauma dat je niet kan herinneren?

Gevraagd door: Madelief Levesque  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 5/5 (71 stemmen)

Ja. Het kan zijn dat je jezelf bewust of onbewust afsluit voor de verwerking van het trauma. Dan stop je het weg en vermijd je nadenken over je gevoelens en gedachten die met het trauma te maken hebben. Soms lijkt het zelfs zover weg, dat je het niet eens meer goed kunt herinneren.

Kan je een trauma niet herinneren?

Zoals de Franse schrijver Honoré de Balzac schreef: 'Herinneringen maken het leven mooi, vergeten maakt het leven draaglijk. ' Maar een traumatische gebeurtenis kan niet vergeten worden, omdat deze ook niet herinnerd kan worden. In plaats daarvan kan het trauma door bepaalde 'triggers' weer bij je terugkeren.

Kan je een trauma vergeten?

Sommige mensen krijgen geheugenverlies voor (delen van) de traumatische gebeurtenis, terwijl hun geheugen verder normaal functioneert.

Wat gebeurt er als je een trauma niet verwerkt?

Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, levert dit langdurig klachten op: er kan PTSS ontstaan. De klachten gaan dan niet vanzelf over. Traumatherapie kan je helpen om te herstellen van het trauma. Sommige mensen vinden het spannend of eng om in therapie te gaan voor PTSS.

Hoe herken je onverwerkt trauma?

Wat zijn trauma gerelateerde klachten?
 • Prikkelbaar, snel geïrriteerd, emotieregulatie-problematiek en woede(uitbarstingen),
 • Hyper-alertheid op omgeving en moeilijk tot rust kunnen komen.
 • Stress door herbeleven van gebeurtenissen.
 • Angst of paniekaanvallen.
 • Spanningsklachten en schrikachtigheid.
 • Slaapproblemen (nachtmerries)

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of je onverwerkt verdriet hebt?

Wanneer je meerdere trauma's hebt kun je last krijgen van een complex trauma. Je hebt dan vaak een negatief zelfbeeld, moeite met het vertrouwen van anderen, moeite met het reguleren van emoties, en last van dissociaties.

Wat gebeurt er met onverwerkte emoties?

Onverwerkte emoties kunnen suïcidale gedachten opwekken

Ze kunnen ontstaan door bijvoorbeeld geweld, misbruik en lichamelijke of emotionele verwaarlozing. Dit kan leiden tot een trauma dat je niet zomaar verwerkt. Maar ook kleinere problemen zijn niet altijd makkelijk bespreekbaar.

Hoe herken je een jeugdtrauma?

Een trauma herkennen

Je hebt last van sombere gevoelens en / of huilbuien en vaak ben je voortdurend gespannen. Een traumatische ervaring kan leiden tot het hebben van flashbacks van de gebeurtenis, herbelevingen van de gebeurtenis overdag of in je slaap.

Wat is type 3 trauma?

Type 3 trauma is vroegkinderlijk chronisch trauma wat heeft plaatsgevonden binnen de primaire hechtingsrelaties.

Hoe verwerk je een oud trauma?

Geduld helpt.
 1. Vraag aan degene met het trauma wat die van jou verwacht. ...
 2. Vraag door in gesprekken. ...
 3. Neem het leven van de ander niet over. ...
 4. Stap niet makkelijk over de problemen van de ander heen. ...
 5. Luisteren naar de traumatische ervaring van een ander die je lief is en hem/haar ziet worstelen kan zwaar zijn.

Kan je vergeetachtig worden door trauma?

Geheugenverlies: U kunt zich belangrijke momenten van de gebeurtenis niet meer herinneren. Dit is iets anders dan geheugenverlies dat kan optreden na bijvoorbeeld een zware hersenschudding. Dan worden bepaalde gebeurtenissen door de hersenen niet goed vastgelegd.

Kan trauma geheugenverlies veroorzaken?

Sommige mensen krijgen geheugenverlies voor (delen van) de traumatische gebeurtenis, terwijl hun geheugen verder normaal functioneert. mensen, of in de toekomst.

Kan een trauma zich opslaan in je lichaam?

Spanning, woede, angst en verdriet worden als verborgen ladingen in het lichaam opgeslagen en hoe langer de traumagevoelens worden weggedrukt, hoe vaster de beschermende structuren eromheen lijken te worden. Door externe triggers kunnen emoties en lichaamsreacties echter makkelijk wakker worden geroepen.

Waarom kan ik niks herinneren?

Het geheugen gaat slechter werken. Dat is bij veel mensen zo. Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden. Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed.

Waarom kan ik mijn jeugd niet herinneren?

De reden waarom we het moeilijk hebben om herinneringen uit onze vroege kindertijd op te roepen, is de hoge productie van neuronen in die eerste jaren. Dat stellen Canadese wetenschappers. Die vorming van nieuwe hersencellen verhoogt wel de leercapaciteit, maar veegt ook oude herinneringen weg.

Kun je trauma verwerken?

De meeste mensen kunnen een traumatische ervaring zelf verwerken. Maar soms lukt dat niet. De herinneringen en de daarbij behorende angstige gevoelens en/of gevoel van machteloosheid blijven terugkomen.

Wat is het verschil tussen trauma en PTSS?

Als je iets engs of schokkends (een traumatische gebeurtenis) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks).

Wat is een psychisch trauma?

In de psychiatrie en psychologie wordt de term trauma gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan.

Heb ik complex trauma?

Symptomen van complex trauma

Een sterk gevoel van schaamte en schuld. Herbelevingen en flashbacks. Angstproblematiek, sociale fobie en/of paniekaanvallen. Waakzaamheid en hyper-alertheid.

Wat is type 2 trauma?

Minder mensen maken type II-trauma's mee. Dat zijn langdurige en herhaalde traumatische ervaringen met interpersoonlijk geweld, zoals huiselijk geweld, seksueel en lichamelijk geweld in de kindertijd, marteling of oorlogsgerelateerde trauma's.

Wat doet trauma met een mens?

De gebeurtenis is zo schokkend dat iemand hier blijvend last van heeft. Traumatische ervaringen kunnen leiden tot problemen in het omgaan met uzelf en anderen. U heeft bijvoorbeeld minder controle over uw gevoelens en gedrag. Er is sprake van een grotere kwetsbaarheid of gevoeligheid.

Wat is een complex trauma?

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in uw leven. Wanneer je meerdere traumatische ervaringen hebt gehad, dan kan er sprake zijn van een complex trauma, complexe PTSS genoemd. Bij (complexe) PTSS heb je vaak moeite met het omgaan met emoties en problemen bij het opbouwen en onderhouden van relaties.

Wat is een emotionele blokkade?

Wat is een emotionele blokkade? Wanneer je een emotionele blokkade hebt, dan voel je dat je emotioneel niet meer goed functioneert. Het kan zijn dat je stil wordt, maar het kan ook gebeuren dat je juist heel druk bent of boos wordt. Vaak voel je het ook in je lijf.

Waar zet verdriet zich vast in je lichaam?

Geen onderscheid tussen fysieke en emotionele pijn

Een nare opmerking kan als een mes door je hart snijden, spanning balt zich samen in je maag, angst doet je darmen verkrampen…. Als je vaak last hebt van je keel, daar een brok voelt of veel moet slikken, dan kan dat een aanwijzing zijn dat je je emoties onderdrukt.

Welke emotie zit er onder angst?

Angst zorgt ervoor dat we die emoties uit de weg gaan die ons pijn kunnen doen. Het niet weten, kunnen, durven, willen voelen of toelaten van deze emoties is de oorzaak van veel gedoe en problemen (lees: angst, onrust en stress) in je leven.

Vorige artikel
Wat is PTSS zwangerschap?
Volgende artikel
Hoe zeg je enigst kind?