PTSD and memory: why can’t I remember my trauma?

Kun je een traumatische ervaring vergeten?

Gevraagd door: dr.h.c. Jason Jacobs D  |  Laatste update: 3 maart 2024
Score: 4.3/5 (52 stemmen)

Laat dit voorlezen
Pauzeren
Zoals de Franse schrijver Honoré de Balzac schreef: 'Herinneringen maken het leven mooi, vergeten maakt het leven draaglijk. ' Maar een traumatische gebeurtenis kan niet vergeten worden, omdat deze ook niet herinnerd kan worden. In plaats daarvan kan het trauma door bepaalde 'triggers' weer bij je terugkeren.

Kan je een trauma hebben zonder dat je het weet?

Ja. Het kan zijn dat je jezelf bewust of onbewust afsluit voor de verwerking van het trauma. Dan stop je het weg en vermijd je nadenken over je gevoelens en gedachten die met het trauma te maken hebben. Soms lijkt het zelfs zover weg, dat je het niet eens meer goed kunt herinneren.

Wat gebeurt er als je een trauma niet verwerkt?

Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, levert dit langdurig klachten op: er kan PTSS ontstaan. De klachten gaan dan niet vanzelf over. Traumatherapie kan je helpen om te herstellen van het trauma. Sommige mensen vinden het spannend of eng om in therapie te gaan voor PTSS.

Hoe weet je of je een trauma hebt opgelopen?

Een trauma herkennen

Je hebt last van sombere gevoelens en / of huilbuien en vaak ben je voortdurend gespannen. Een traumatische ervaring kan leiden tot het hebben van flashbacks van de gebeurtenis, herbelevingen van de gebeurtenis overdag of in je slaap.

Hoe herken je onverwerkt trauma?

Wat zijn trauma gerelateerde klachten?
 • Prikkelbaar, snel geïrriteerd, emotieregulatie-problematiek en woede(uitbarstingen),
 • Hyper-alertheid op omgeving en moeilijk tot rust kunnen komen.
 • Stress door herbeleven van gebeurtenissen.
 • Angst of paniekaanvallen.
 • Spanningsklachten en schrikachtigheid.
 • Slaapproblemen (nachtmerries)

24 gerelateerde vragen gevonden

Kun je een trauma verdringen?

Verdringing verwijst naar de opvatting dat traumatische ervaringen onbewust worden weggedrukt en dan niet meer toegankelijk zijn voor bewuste introspectie. Verdrongen herinneringen aan traumatische ervaringen kunnen jarenlang een sluimerend bestaan leiden, aldus de theorie.

Waar slaat trauma zich op in het lichaam?

Als iemand een traumatische ervaring heeft beleefd, wordt in de emotionele hersenen als het ware een trauma-netwerk aangemaakt waarin de context van de situatie wordt opgeslagen.

Kun je zelf een trauma verwerken?

De meeste mensen kunnen een traumatische ervaring zelf verwerken. Maar soms lukt dat niet. De herinneringen en de daarbij behorende angstige gevoelens en/of gevoel van machteloosheid blijven terugkomen.

Heb ik Vroegkinderlijk trauma?

Voorbeelden hiervan zijn mishandeling, verwaarlozing, vluchten uit een oorlogsgebied of getuige zijn van geweld in het gezin. We spreken van een vroegkinderlijk trauma als de traumatische gebeurtenis lang heeft aangehouden, regelmatig voorkwam en de normale ontwikkeling beperkt heeft.

Wat is type 3 trauma?

Type 3 trauma is vroegkinderlijk chronisch trauma wat heeft plaatsgevonden binnen de primaire hechtingsrelaties.

Hoe verwerk je een oud trauma?

Geduld helpt.
 1. Vraag aan degene met het trauma wat die van jou verwacht. ...
 2. Vraag door in gesprekken. ...
 3. Neem het leven van de ander niet over. ...
 4. Stap niet makkelijk over de problemen van de ander heen. ...
 5. Luisteren naar de traumatische ervaring van een ander die je lief is en hem/haar ziet worstelen kan zwaar zijn.

Hoe lang kan een trauma duren?

Hoelang het duurt voordat iemand een trauma verwerkt heeft, verschilt sterk per persoon. Van een eenvoudig trauma heb je minimaal één tot drie maanden last. Als je een paar keer in aanraking bent gekomen met de trigger en hierbij niks gebeurt, krijgt jouw lichaam door dat er geen echt gevaar is bij de trigger.

Wat is type 2 trauma?

Minder mensen maken type II-trauma's mee. Dat zijn langdurige en herhaalde traumatische ervaringen met interpersoonlijk geweld, zoals huiselijk geweld, seksueel en lichamelijk geweld in de kindertijd, marteling of oorlogsgerelateerde trauma's.

Wat is het verschil tussen trauma en PTSS?

Als je iets engs of schokkends (een traumatische gebeurtenis) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks).

Wat doet trauma met een mens?

De gebeurtenis is zo schokkend dat iemand hier blijvend last van heeft. Traumatische ervaringen kunnen leiden tot problemen in het omgaan met uzelf en anderen. U heeft bijvoorbeeld minder controle over uw gevoelens en gedrag. Er is sprake van een grotere kwetsbaarheid of gevoeligheid.

Wat is een emotioneel trauma?

Wat is trauma? In de psychiatrie en psychologie wordt de term trauma gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan.

Hoe herken je trauma bij jezelf?

Symptomen trauma/PTSS
 1. Herbelevingen. Nare herinneringen; beelden en gedachten die zich vaak opdringen. ...
 2. Vermijdingsreacties. ...
 3. Negatieve gedachten, afgestompte gevoelens. ...
 4. Sterke prikkelbaarheid of hyperactivatie.

Heb ik complex trauma?

Symptomen van complex trauma

Een sterk gevoel van schaamte en schuld. Herbelevingen en flashbacks. Angstproblematiek, sociale fobie en/of paniekaanvallen. Waakzaamheid en hyper-alertheid.

Wat is een chronische trauma?

Het meemaken van meerdere traumatische gebeurtenissen noemen we chronisch trauma. Chronisch trauma vermindert de veerkracht, waardoor een gezonde verwerking van de opgedane ervaringen bemoeilijkt wordt en het risico op toekomstige traumatisering toeneemt.

Kun je EMDR bij je zelf doen?

Zelf EMDR toepassen kan alleen eventueel helpen als je last hebt van erg lichte klachten. Als je klachten wat heftiger zijn is het altijd aan te raden om een gesprek in te plannen met een ervaren EMDR therapeut. Dat kan via de app van Mindler zonder veel moeite.

Wat is de beste therapie bij trauma?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat EMDR therapie effectief is voor traumaverwerking. Zo is het bijzonder geschikt voor enkelvoudige psychotrauma. Tijdens de EMDR behandeling zal een therapeut vragen aan de persoon terug te denken aan de gebeurtenis, de beelden, de gevoelens en de gedachten op dat moment.

Hoe voelt een herbeleving?

Herbeleving. Herbelevingen zijn het hoofdkenmerk van een posttraumatische stress-stoornis. Tijdens deze herbelevingen lijkt het alsof je de traumatische gebeurtenis weer (gedeeltelijk) meemaakt. Dit kan erg realistisch zijn en veel angst oproepen.

Wat doet trauma met je geheugen?

Sommige mensen krijgen geheugenverlies voor (delen van) de traumatische gebeurtenis, terwijl hun geheugen verder normaal functioneert. mensen, of in de toekomst. Dat wordt gevoelsarmoede genoemd. Het is moeilijker om uw gevoelens te laten zien, of het voelt alsof u bent vervreemd van de anderen.

Kan EMDR trauma verergeren?

Na een EMDR-sessie kan het gebeuren dat deze klachten verergeren. Als alles goed gaat, is dit maar tijdelijk. Dit heeft te maken met de soms heftige emoties die naar boven komen als je in therapie gaat en met mogelijke problemen uit het verleden die je hebt onderdrukt maar niet goed hebt verwerkt.

Wat doet EMDR met je lichaam?

EMDR, ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, vervaagt de levendigheid van een herinnering en de pijnlijke emoties die eraan gekoppeld zijn. Het trauma blijft niet langer in jouw heden, waardoor je het steeds opnieuw beleeft, maar wordt echt verleden tijd.

Volgende artikel
Kan je een bevruchte eicel zien?