I'm pregnant and I had the flu. Can this cause birth defects?

Kun je een miskraam krijgen door griep?

Gevraagd door: Brent Güneş LLM  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 4.5/5 (71 stemmen)

Dit houdt in dat de vrucht wordt afgestoten door het lichaam en niet langer levensvatbaar is. Het aantal miskramen ligt vermoedelijk veel hoger, wat komt door griep of ziekte bij de vrouw op het moment van bevruchting.

Kan griep kwaad als je zwanger bent?

Hoewel een verkoudheid of griep vervelend is, kan dit meestal geen kwaad voor de zwangerschap. Het is belangrijk om in de gaten te houden of je koorts hebt. Hoge koorts tijdens de zwangerschap kan namelijk soms wel risico's met zich meebrengen.

Kan koorts een miskraam veroorzaken?

Hoge koorts is bedreigend voor de zwangerschap.

Bij dierproeven blijkt dat een te hoge temperatuur de ontwikkeling van de foetus kan beïnvloeden en zelfs een miskraam kan veroorzaken. Na de 32e week kan hoge koorts weeën veroorzaken.

Wat kan allemaal een miskraam veroorzaken?

Een miskraam wordt veroorzaakt door een afwijking van het vruchtje, een afwijking aan de baarmoedermond, een vleesboom of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Kan je door niezen een miskraam krijgen?

De baarmoedermond bevindt zich in de vagina. Door mechanische druk kunnen deze cellen snel gaan bloeden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na gemeenschap (vrijen), persen (bij moeizame ontlasting), lichamelijke belasting en/of veel hoesten, niezen of braken.

26 gerelateerde vragen gevonden

Welke week komt een miskraam het meest voor?

De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.

Hoe weet je of je een miskraam gaat krijgen?

Een miskraam kan beginnen met steeds wat licht bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt, maar dat hoeft niet. ook kan de miskraam in één keer op gang komen. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies, waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn.

Wat vergroot de kans op miskraam?

Factoren die de kans op een miskraam verhogen? De belangrijkste zijn: Een hogere leeftijd; hoe ouder je bent des te meer kans op een miskraam. Ongezonde leefstijl (roken en overgewicht); rokende vrouwen en vrouwen met overgewicht maken iets vaker een miskraam mee dan vrouwen die niet roken en geen overgewicht hebben.

Kan je een miskraam krijgen zonder bloed?

Soms is er nog enkele weken een beetje bloedverlies. Het kan ook zijn dat je nog geen bloedverlies hebt gehad, maar dat op een echo wordt ontdekt dat het vruchtje niet meer leeft. Je kunt dan binnen enkele dagen, soms ook weken, een bloeding verwachten waarbij het vruchtje vanzelf wordt afgestoten.

Wat niet doen bij miskraam?

Adviezen in de eerste 2 weken na een miskraam
 • geen tampons gebruiken (wel maandverband) Je kunt nog 2 weken last hebben van een beetje bloedverlies.
 • geen seks hebben (niks in je vagina)
 • niet in bad gaan (douchen mag wel)
 • niet zwemmen.
 • niet in de sauna.

Wat te doen tegen griep als je zwanger bent?

Wat te doen bij griep tijdens de zwangerschap? Het sleutelwoord in deze situatie is rust. Rust nemen en uitzieken is het enige wat je kunt doen wanneer je de griep te pakken hebt, aangezien er geen speciale medicijnen voor de griep zijn.

Wat als je ziek bent tijdens zwangerschap?

Is griep schadelijk tijdens de zwangerschap? Het hebben van griep is meestal niet schadelijk voor je zwangerschap en ongeboren baby. Vertrouw je het niet of heb je een paar dagen achter elkaar koorts of is de koorts meer dan 38,5 graden, ga dan naar je huisarts. Hoge koorts kan bijvoorbeeld vroegtijdig weeën opwekken.

Welke temperatuur gevaarlijk zwanger?

Tijdens de zwangerschap is je lichaamstemperatuur iets hoger dan normaal: zo'n 37,4°C. Krijg je koorts, dan is de koorts op zich in principe niet gevaarlijk voor de baby. Maar als je temperatuur langere tijd hoger dan 39 °C is, zou dat in zeldzame gevallen schadelijk kunnen zijn voor de baby.

Welke ziekte is gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Naast kinderziekten kunnen diverse andere infecties gevaarlijk zijn voor moeder of kind, bijvoorbeeld:
 • seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)
 • streptokokkeninfecties.
 • koortslip.
 • herpes genitalis.
 • bepaalde voedselinfecties (toxoplasma, listeria)
 • cytomegalovirus (CMV)
 • de ziekte van Lyme (veroorzaakt door een tekenbeet)

Welke virussen gevaarlijk zwangerschap?

De belangrijkste virussen die prenatale infecties kunnen veroorzaken zijn CMV, parvovirus B19 en varicella-zostervirus. Na de invoering van universele rubellavaccinatie is congenitale rubella zeer zeldzaam geworden. Deze infectie komt daarom niet aan bod.

Is keelontsteking gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Keelontsteking tijdens zwangerschap

Je herkent een keelontsteking aan de opvallend rode kleur binnenin je keel, soms met witte vlekken of slijm erop. Vaak heb je ook koorts. Een keelontsteking kan erg pijnlijk en vervelend zijn, maar is onschuldig voor zowel jou als je ongeboren baby.

Hoe weet je of je vruchtje nog leeft?

Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het vruchtje nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje klopt. Klopt het hartje dan is de kans op een miskraam kleiner, maar niet uitgesloten. Een lege vruchtzak of een vruchtje zonder kloppend hart kan met echoscopie betrouwbaar worden opgespoord.

Kan je een miskraam uitlokken?

In het kort. Om een miskraam te versnellen kun je 1 of 2 medicijnen gebruiken: Alleen pillen misoprostol die je in je vagina doet. Of een pil mifepriston die je slikt en later pillen misoprostol die je in je vagina doet.

Hoe voelt buikpijn bij miskraam?

Als de miskraam doorzet krijgt u buikpijn. De buikpijn lijkt op heftige menstruatiepijn. De pijn komt in golven: het houdt enkele minuten aan en gaat dan weer weg. Meestal zakt de pijn af als er weer bloed uit de baarmoeder is gekomen.

Wat is een late miskraam?

Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht. Een miskraam in de eerste 2 tot 4 maanden van de zwangerschap wordt een vroege miskraam genoemd. We spreken van een late miskraam als de zwangerschap verkeerd afloopt na de vierde maand maar vóór de levensvatbare periode.

Hoeveel kans op miskraam na kloppend hartje 6 weken?

Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam.

Hoe lang thuis blijven na miskraam?

Dat kan na een week, maar ook na een paar weken, met of zonder partner. Bespreek het ook als je last hebt van somberheid of angst. Het verschilt van vrouw tot vrouw wanneer je weer kunt beginnen met werken. Je kunt met de bedrijfsarts contact opnemen als de miskraam invloed heeft op je werk.

Hoe lang duurt een spontane miskraam?

Je kunt wachten tot het vruchtje vanzelf wordt afgestoten door je lichaam: Als de bloeding (al) is begonnen, duurt het meestal een paar dagen tot 2 weken tot de miskraam komt. Dit is zo bij 7 van de 10 vrouwen. Bij 3 van de 10 vrouwen duurt het meer dan 2 weken voordat de miskraam komt of komt de miskraam niet vanzelf.

Kan je een miskraam hebben zonder te weten?

De mate van buikpijn en de hoeveelheid bloedverlies worden meestal onderschat. Aan de andere kant kan een miskraam ook zonder aanwijzing verlopen, of gepaard gaan met weinig (bruin) bloedverlies of geringe buikpijn. Een echo vanaf zeven weken kan meestal constateren of dat de zwangerschap vitaal is of niet goed is.

Waarom sneller zwanger na miskraam?

Het bloedverlies kan na een miskraam twee tot vier weken aanhouden. Op deze manier kan je dus alweer zwanger worden in de eerste maand na het stoppen van het bloeden na een miskraam, afhankelijk van wanneer je eisprong plaatsvindt.