Wil jij het kindsdeel uitbetalen voor het overlijden van de langstlevende? Zo zit het fiscaal.

Kun je een kindsdeel opeisen?

Gevraagd door: Catharina Bronder  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (39 stemmen)

Het kind kan het kindsdeel niet direct opeisen, maar krijgt dit pas als de langstlevende ouder ook overleden is.

Kun je altijd je kindsdeel opeisen?

Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar op het moment dat beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Zolang de stiefouder in leven is, dan maakt u nog geen aanspraak op uw kindsdeel van de erfenis.

Wat is het minimale kindsdeel bij een erfenis?

Als kind heb je dus altijd recht op een minimumdeel uit de erfenis van jouw ouders. Dat is minstens de helft van wat je volgens de wettelijke regels zou krijgen.

Hoe kan ik mijn erfdeel opeisen?

Je kan je kindsdeel opeisen bij alle erfgenamen. Soms is er iemand aangewezen als executeur of gevolmachtigde. Dan moet je bij die persoon zijn. Maar dat moeten de andere erfgenamen je dan vertellen.

Wat is een Overbedelingsschuld?

Vorderingen van de kinderen

Met andere woorden: de langstlevende echtgenoot wordt overbedeeld. Hierdoor ontstaat een schuld aan de kinderen, een zogeheten 'overbedelingsschuld'. Deze overbedelingsschuld is gelijk aan de erfdelen van de kinderen. De kinderen krijgen dus een vordering op de langstlevende echtgenoot.

33 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een Overbedelingsvordering?

Als een erfgenaam bij de verdeling van de nalatenschap meer verkrijgt dan waarop de erfgenaam op grond van zijn erfdeel recht heeft, is sprake van een overbedelingsschuld (aan de andere erfgenaam of erfgenamen).

Hoe zit het met de erfenis?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als hij of zij overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk. Hierdoor kunnen goederen via de stiefouder bij de stieffamilie terechtkomen.

Hoe wordt erfenis verdeeld zonder testament?

Er is geen testament

Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.

Hoe wordt een kindsdeel berekend?

Hoe bereken ik het kindsdeel? U kunt het kindsdeel berekenen door de erfenis door de helft te delen (één helft is namelijk al van de langstlevende), en het overgebleven bedrag te verdelen over de kinderen en de langstlevende.

Wat krijgt een onterfd kind?

Legitieme portie

Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament. Uw kind moet hier binnen 5 jaar na uw overlijden om vragen.

Heeft kind altijd recht op erfenis?

Kinderen hebben een speciale positie in het erfrecht. Zij hebben altijd recht op een deel van de erfenis van de ouders; de legitieme portie. Dit is echter niet gelijk aan het kindsdeel, maar de helft daarvan.

Kun je je kindsdeel weigeren?

Wanneer u een erfenis verwerpt moet u er wel op letten dat u op dat moment geen erfgenaam meer bent. Dit betekent niet dat er dan niemand is die uw erfdeel erft. In de wet staat dat uw kinderen in dat geval in uw rechten treden en opvolgend erfgenaam zijn.

Wie zijn erfgenaam zonder testament?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen van de overledene zijn en welk deel ze krijgen.
...
Wettelijke erfgenamen
  • Partner, kinderen en hun afstammelingen.
  • Ouders, broers, zussen en afstammelingen.
  • Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten.
  • Overgrootouders en hun afstammelingen.

Hoe kom je te weten of je erfgenaam bent?

In een testament staat wie de erfgenamen van de overledene zijn. Als u wilt weten of een overledene een testament heeft gemaakt en waar dat is, kunt u of kan uw notaris contact opnemen met het Centraal Testamentenregister (CTR).

Wat is de volgorde van erfgenamen?

Hebt u geen testament? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn. Als uw kinderen niet meer leven: uw kleinkinderen. Als uw broers en zussen niet meer leven: hun kinderen.

Hoe weet de Belastingdienst dat ik een erfenis hebt gekregen?

Als u een erfenis krijgt, hoort dit bij uw vermogen - ook al is deze nog niet onder de erfgenamen verdeeld. Over uw vermogen betaalt u misschien inkomstenbelasting. Lees hoe dat zit. Geef in uw aangifte inkomstenbelasting uw aandeel van de erfenis aan bij uw bezittingen en (eventueel) schulden.

Wie zijn erfgenamen bij overlijden?

Erfgenamen kunnen familieleden zijn, maar ook vrienden, kennissen of een goed doel. De overleden persoon kan in het testament ook wettelijke erfgenamen hebben onterfd. Onterfde kinderen houden wel recht op hun legitieme portie. Dit is een geldbedrag dat zij zelf moeten opvragen.

Hoe lang duurt de afhandeling van een erfenis?

Hoeveel tijd dat is, verschilt sterk per nalatenschap. In een vrij overzichtelijke situatie duurt de afwikkeling al snel ruim een jaar. In ingewikkelde omstandigheden kan dit ook oplopen tot meerdere jaren. Pas na afwikkeling van de nalatenschap kan de erfenis verdeeld worden onder de erfgenamen.

Wat is de erfbelasting van ouder op kind?

Is de waarde van de erfenis per kind bij overlijden van beide ouders juist lager dan €21.559? Dan heeft schenken op papier om erfbelasting te verlagen geen zin. De eerste €21.559 die iemand van een ouder erft, is belastingvrij. De kinderen betalen dan sowieso geen erfbelasting.

Hoe omzeil je erfbelasting?

Doe een schenking op papier

Wil je graag al bij leven je geld weg geven maar zit het vast in je woning? Dan kun je een schenking op papier doen. Dat is een schenking die je nu doet maar pas bij overlijden wordt betaald. Als je dit goed regelt, dan gaat er geen belasting af.

Wat is een 2 traps testament?

Het tweetrapstestament is een ogenschijnlijk eenvoudig testament waarbij de langstlevende partner in eerste instantie enig erfgenaam is ('eerste trap'). Pas na overlijden van de langstlevende ouder, erven de kinderen alsnog ook uit de nalatenschap van de eerststervende ouder ('tweede trap').

Wat is Versterferfrecht?

Het erfrecht kent standaardregels over wie de erfgenamen zijn. Dit heet versterferfrecht en geldt als iemand geen testament heeft gemaakt. Met een testament is het mogelijk af te wijken van de regels die standaard gelden. Dit heet testamentair erfrecht.

Wie is erfgenaam van een alleenstaande?

De wet bepaalt dat de erfenis van een alleenstaande zonder kinderen naar de ouders, broers en zussen gaat. Als je broer of zus al eerder is overleden, dan gaat dat deel over op hun kinderen. Dat kunnen neefjes en nichtjes zijn met wie je misschien weinig contact hebt.

Wat gebeurt er als er geen erfgenamen zijn?

Als er geen erfgenamen bekend zijn komt de erfenis terecht bij het Rijksvastgoedbedrijf van de overheid. Zij gaan onderzoeken of de erfenis kan worden afgewikkeld. Als er geen erfgenomen worden gevonden gaat de erfenis naar de consignatiekas. Rechthebbenden kunnen binnen 20 jaar aanspraak maken op de erfenis.

Is kindsdeel verplicht?

Kinderen hebben recht op een deel van de erfenis van hun overleden vader of moeder als geen testament is gemaakt, het kindsdeel, maar zij krijgen dat deel nog niet meteen. De gehele erfenis gaat namelijk naar hun andere ouder, de langstlevende. Het deel waar de kinderen recht op hebben, wordt omgezet in een geldbedrag.