Kun je afvallen als je net zwanger bent?

Gevraagd door: Ise Köse LLB  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (32 stemmen)

Voor het onbedoeld afvallen tijdens je zwangerschap zijn zowel serieuze als onschuldige oorzaken te bedenken: Zwangerschapsmisselijkheid. De welbekende zwangerschapsmisselijkheid kan ervoor zorgen dat je maar weinig eten binnenhoudt of niet veel trek hebt. Je kan dan de eerste maanden afvallen in plaats van aankomen.

Hoeveel afvallen zwangerschap?

Voor gezond afvallen na je zwangerschap is het belangrijk dat je haalbare en gezonde doelen stelt. Misschien zou je het liefst zo snel mogelijk je zwangerschapskilo's kwijtraken. Toch is dit niet gezond. Het beste kan je ongeveer 0,5 kg per week kwijtraken.

Hoe voorkom je dik worden tijdens zwangerschap?

Of je daadwerkelijk meer moet eten hangt af van je startgewicht, huidig eetpatroon en dagelijkse beweging. Eet tot je genoeg hebt, maar overeet je niet. Eet op regelmatige tijdstippen, wacht dus niet op grote honger en sla geen maaltijden over. Eet regelmatig vis, dit is gunstig voor de hersenontwikkeling van je baby.

Hoe blijf je op gewicht tijdens zwangerschap?

Tips & tricks om je gewichtstoename te beperken
 1. Zorg ervoor dat je steeds een grote drinkfles met water bij je hebt.
 2. Geen zin om te koken maar wel om gezond te eten? Ga dan voor diepvriesgroenten!
 3. Trakteer jezelf minstens elke week op wat zoetigheid: een gebakje, een ijsje, een stuk chocolade, …

Welk trimester kom je het meest aan?

In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.

13 TIPS VOOR EEN GEZONDE ZWANGERSCHAP | Vitamines | Mindfullness | Voeding | Stress | Aankomen

35 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kilo kom je aan in het laatste trimester?

Niet iedereen zal even veel (of weinig) aankomen tijdens de verschillende trimesters. Het hangt af van hoeveel je woog voor de zwangerschap, je lichaamstype, je gezondheid en of je in verwachting bent van één of meerdere baby's! In het derde trimester kun je bijvoorbeeld 2 tot 5 kg per week aankomen.

Hoe kun je aankomen in gewicht?

Algemene tips
 1. Weeg jezelf. Sta 1 keer per week op de weegschaal om veranderingen in je gewicht te volgen. ...
 2. Houd een eetdagboek bij (Mijn Eetmeter) ...
 3. Eet op vaste tijden. ...
 4. Probeer stapje voor stapje meer te eten. ...
 5. Beweeg! ...
 6. Eet veel producten met eiwit. ...
 7. Neem wat extra vet. ...
 8. Neem vezels.

Hoeveel kom je per maand aan tijdens zwangerschap?

U heeft een gezond gewicht voor uw lengte en zo de laagste kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en zelfs vroegtijdig overlijden. Uw ideale gewichtstoename tijdens de zwangerschap is 11,5 tot 16 kg. In het geval van een tweelingzwangerschap is de aanbevolen gewichtstoename 17 tot 25 kg.

Hoeveel gewicht kan je verliezen in een maand?

“Over het algemeen kan iemand 450 tot 900 gram per week afvallen of 1,8 kilo tot 3,6 kilo per maand verliezen om verantwoord af te vallen”, vertelt ze aan Eating Well. “Sommige mensen verliezen in het begin meer, maar dat is vaak vochtverlies en geen vetverlies.”

Hoeveel kun je verantwoord afvallen per week?

Veilig: halve kilo per week

Een veilig doel om af te vallen is een halve kilo in de week. Meer dan 1 kilo per week is te veel. Bij geleidelijk afvallen haal je namelijk de meeste energie uit je vetreserves.

Hoeveel kg aankomen 21 weken zwanger?

Je baby in week 21

Je zit nu in de 21e week van je zwangerschap en je baby is vergelijkbaar met een artisjok, ongeveer 27 cm en circa 380 gram. Hoewel je kindje qua lengte al over de helft is, zal hij nog bijna 10 keer zo zwaar worden. Vanaf nu komt hij iedere week zo'n 60 gram aan en jij 500 gram per week.

Hoeveel kg aankomen 14 weken zwanger?

Je zult zeker in gewicht aankomen nu, door de groei van de baby, maar op dit moment in de zwangerschap ook vooral door het extra vruchtwater en het extra bloed. Gemiddeld komen vrouwen in totaal 10-12 kilo aan gedurende de zwangerschap, alles bij elkaar. De baby zelf weegt bij de geboorte gemiddeld 4 kilo.

Wat moet je eten om aan te komen?

Wat zijn goede tussendoortjes om aan te komen?
 • Ongezouten noten.
 • Volkoren knäckebröd met hüttenkäse.
 • Dadelbrood met oude 30+kaas.
 • Geroosterde boterham met bijvoorbeeld banaan, notenpasta, pindakaas of avocado.
 • Mueslibol met margarine.
 • Halfvolle melk, karnemelk of drinkyoghurt.
 • Chai latte, chai thee met halfvolle melk.

Wat moet je eten om dik te worden?

Om aan te komen is het verstandig om te kiezen voor voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid. Energierijke producten met veel calorieën zijn bijvoorbeeld gedroogd fruit (abrikozen, rozijnen, dadels etc.), avocado, olie, vette sauzen, noten en notenpasta, hummus, vlees- en kaasvervangers.

Hoe kan ik 10 kilo aankomen?

We geven je hier nog vijf extra aankomen tips:
 1. Voldoende lichaamsbeweging. Veel mensen sporten niet of nauwelijks. ...
 2. Krachttraining. Zoals eerder al genoemd: je wilt liever niet dat je nieuwe kilo's allemaal uit vet komen te bestaan. ...
 3. Liever geen cardio. ...
 4. Train maximaal een uur. ...
 5. Wees geduldig!

Hoeveel kilo kom je aan bij 22 weken zwanger?

Vanaf nu ga je echt dikker worden, je zult elke week ongeveer een pond aankomen. Je hebt al een stevige buik, maar hij is nog niet superdik. Natuurlijk hoort dikker worden bij de zwangerschap, maar toch kun je behoorlijk schrikken van al die kilo's die eraan vliegen.

Hoeveel kom je aan bij 27 weken zwangerschap?

Week 27. Niet alleen de baby is aan het groeien, jij ook. Je zal nu ongeveer 500 gram per week aankomen en dat is normaal. Wellicht dat je je ook weer wat meer moe gaat voelen.

Hoeveel kilo aangekomen bij 29 weken zwangerschap?

In week 29 ben je gemiddeld zo'n tien kilo aangekomen. Het meeste gewicht wordt ingenomen door vetreserves, daar heb je 3,5 kilo meer van dan voor je zwanger werd. Verder heb je extra vocht en bloed, en wegen je borsten zwaarder. Daarnaast heb je opeens een veel grotere baarmoeder, een placenta en vruchtwater.

Hoeveel kom je gemiddeld aan per trimester?

Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan.

Hoe groot is je buik bij 14 weken zwanger?

Groei buik bij 14 weken zwanger

Als je 14 weken zwanger bent, kan je buik écht beginnen met groeien. De bovenkant van je baarmoeder komt nu een stukje boven je schaambeen uit en kan je buik wat naar voren duwen. Als je een lichte bolling ziet bij je buik, kan dat dus écht door je groeiende baarmoeder en kindje komen.

Hoe groot is een foetus van 14 weken?

Je baby tijdens week 14

Je zit nu in de 14e week van je zwangerschap en je baby is nu ongeveer 8 cm en weegt circa 50 gram, net zo groot als een perzik. Ook de huid van je baby is vergelijkbaar met die van een perzik. Kleine zachte haartjes groeien over zijn lijfje en zorgen ervoor dat hij lekker warm blijft.

Hoe groot is een baby van 15 weken?

Je baby in week 15

Je zit nu in de 15e week van je zwangerschap en je kindje lijkt nu echt op een mini-mensje. Door al dat gespartel in het vruchtwater worden de spieren steeds krachtiger. Je baby is nu ongeveer 9 cm en weegt circa 65 gram en is even groot als een flinke appel.

Hoe groot is je buik bij 21 weken?

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

Je bent zelf zo'n vier kilo aangekomen en je taille is verdwenen. Je buik is al gebold maar zit waarschijnlijk nog niet in de weg. Veel zwangere vrouwen voelen zich in deze periode hartstikke goed.

Hoe groot is de baby van 21 weken?

In week 21 van je zwangerschap is je kleintje ongeveer zo groot als een banaan. Ze is ongeveer 23 centimeter lang en weegt zo'n 285-370 gram.

Vorige artikel
Kan je de baby horen?
Volgende artikel
Kan baby in buik tegen stootje?