Vaderschapsverlof

Kan werkgever vaderschapsverlof weigeren?

Gevraagd door: ds. Daan van der Meulen  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (65 stemmen)

Informeer uw werkgever vooraf of zo snel mogelijk na de geboorte wanneer u het geboorteverlof opneemt. Dit mag mondeling of schriftelijk. Uw werkgever mag dit verlof niet weigeren.

Kan de werkgever vaderschapsverlof weigeren?

Kan een werkgever je aanvraag voor vaderschapsverlof weigeren? Als je geboorteverlof hebt aangevraagd, mag je werkgever dit niet weigeren. Binnen een termijn van 4 maanden (vanaf de geboorte) mag je zelf kiezen wanneer je deze 10 dagen verlof precies opneemt.

Wat als je baas je ouderschapsverlof weigert?

Ouderschapsverlof als recht

Uw werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren. Hij kan het wel met maximaal 6 maanden uitstellen, op voorwaarde dat hij daarvoor gegronde redenen kan geven. Vanaf de datum van uw verlofaanvraag tot drie maanden na het einde van uw verlof bent u beschermd tegen ontslag.

Hoelang vaderschapsverlof 2021?

Gelukkig bestaat er in 2021 een regeling waarbij je minstens één werkweek betaald verlof kunt krijgen. Dit vaderschapsverlof (geboorteverlof) kan worden uitgebreid naar maximaal zes weken. Ook heb je als partner, net als de moeder, recht op ouderschapsverlof.

Hoelang heb je recht op vaderschapsverlof?

Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Werkt de partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door.

28 gerelateerde vragen gevonden

Hoelang vaderschapsverlof 2022?

Sinds 1 januari 2019 krijgen partners 5 werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij ook 5 weken betaald verlof in de eerste 6 maanden van een baby. Als de 9 weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 erbij komt, komt het (deels) betaalde partnerverlof op 15 weken.

Hoeveel vaderschapsverlof 2022?

Deze wijziging geldt voor contractuele en statutairen personeelsleden. Momenteel bedraagt het geboorteverlof 10 werkdagen. Vanaf 1 januari 2021 (tot en met 31 december 2022) krijg je als federaal personeelslid 15 werkdagen als je echtgenote of je partner waarmee je samenwoont bevalt.

Hoe werkt 5 weken vaderschapsverlof?

5 weken aanvullend geboorteverlof

Sinds 1 juli 2020 heb je als partner ook recht op maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof. Oftewel: vijf keer het aantal werkuren per week. Dit verlof vraag je aan via je werkgever. Tijdens dit verlof krijg je geen salaris van je werkgever, maar een uitkering van het UWV.

Is vaderschapsverlof betaald?

Voor het vaderschapsverlof en meeouderschapsverlof betaalt de werkgever het volledige loon gedurende de eerste 3 verlofdagen. De resterende 7 dagen betaalt het ziekenfonds een vergoeding die 82% van het begrensde brutoloon bedraagt.

Hoeveel dagen vaderschapsverlof Belgie?

Vaderschaps- of geboorteverlof

Vaders en co-ouders hebben recht op tien dagen verlof bij de geboorte van een kind. (15 dagen indien geboren na 1 januari 2021). U dient dit verlof op te nemen binnen vier maanden na de bevalling. Deze 10 dagen mogen in één keer of verspreid worden opgenomen.

Is de werkgever verplicht ouderschapsverlof te geven?

Als werkgever ben je verplicht om je werknemers toe te staan ouderschapsverlof op te nemen. Wel kun je bezwaar maken als een werknemer kiest voor een andere verdeling van verlofuren dan de gebruikelijke 50/50-verdeling. Dit kan alleen in het geval van een zwaarwegend bedrijfsbelang.

Kan RVA ouderschapsverlof weigeren?

Als je het ouderschapsverlof aanvraagt in de vorm van een onderbreking met 1/10 of de flexibilisering in weken van de volledige onderbreking of in maanden van de halftijdse onderbreking, heb je wel het akkoord van de werkgever nodig. Dat betekent dat de werkgever bij het aangevraagde ouderschapsverlof kan weigeren.

Hoeveel loon verlies je bij ouderschapsverlof?

Voor voltijdse werknemers die voltijds thuisblijven, bedraagt de onderbrekingsuitkering 796,25 euro netto per maand (sinds 1 januari 2022). Wie halftijds blijft werken, ontvangt 367,02 euro netto bovenop zijn of haar loon. Wie vier vijfde aan de slag blijft, heeft een uitkering van 124,51 euro netto per maand.

Hoeveel papadagen heb ik?

Opnemen papadagen

elke week de helft van de uren die je werkt opnemen, een jaar lang; elke week minder dan de helft van de uren die je werkt opnemen, voor een periode langer dan 12 maanden; elke week meer dan de helft van.

Wie heeft recht op vaderschapsverlof?

In de regeling op het geboorteverlof heeft elke werknemer, ongeacht het arbeidsregime waarin hij is tewerkgesteld (voltijds of deeltijds), het recht om tien dagen van het werk afwezig te zijn naar aanleiding van de geboorte van een kind waarvan de afstamming langs zijn zijde vaststaat.

Hoe vraag ik vaderschapsverlof aan?

Hoe aanvragen?
  1. Vraag je geboorteverlof op voorhand aan bij je werkgever.
  2. Verwittig je werkgever bij de geboorte en bezorg hem een kopie van de geboorteakte. Dat document krijg je wanneer je de geboorte (binnen de 15 dagen) aangeeft in de gemeente waar je kindje is geboren.

Hoeveel bedraagt uitkering vaderschapsverlof?

De uitkering die u als werknemer tijdens uw vaderschaps- of geboorteverlof ontvangt, bedraagt 82 % van uw brutoloon per dag, begrensd op basis van het grensbedrag van uw loon.

Hoeveel bedraagt het vaderschapsverlof?

Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).

Wie betaald bevallingsverlof?

Tijdens je moederschapsverlof word je vergoed door het ziekenfonds. Je werkgever is dus niet verplicht om jou een gewaarborgd loon te betalen. Wanneer je ziek wordt in de periode voor de 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum, moet de werkgever je wel een gewaarborgd loon betalen.

Hoe werkt geboorteverlof?

Je werknemer heeft direct na de bevalling van zijn partner recht op een hele werkweek aan verlof, dat is geboorteverlof. Je werknemer mag zijn verlofdagen ook verspreid opnemen binnen de eerste vier weken na de bevalling. Op 1 juli 2020 is het verlof uitgebreid.

Hoeveel dagen heeft een man vrij na de bevalling?

U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.

Hoe werkt aanvullend geboorteverlof?

Het aanvullend geboorteverlof duurt minimaal 1 week en maximaal 5 weken. Uw werknemer kan het verlof flexibel opnemen. Bijvoorbeeld 5 weken achter elkaar of verspreid over 6 maanden. Tijdens het aanvullend geboorteverlof krijgt uw werknemer een uitkering van 70% van het dagloon.

Kan je vaderschapsverlof opnemen in halve dagen?

Je moet de tien dagen niet achtereenvolgens opnemen. Je mag ze deze vrije dagen namelijk ook spreiden over de periode van 4 maanden. Je kan vaderschapsverlof enkel in hele dagen opnemen. Een halve dag vaderschapsverlof opnemen kan dus niet.

Hoeveel dagen vaderschapsverlof 2023?

Een vader of meeouder heeft als vol- of halftijdse werknemer recht op 15 werkdagen geboorteverlof. Ook zelfstandigen krijgen 15 dagen. Vanaf 2023 wordt het verlof opgetrokken tot 20 werkdagen. Die dagen moeten binnen vier maanden na de geboorte van je dochter of zoon opgenomen worden.

Hoe lang mag je vaderschapsverlof opnemen?

Sinds 1 juli 2020 kun je als vader en partner tot vijf weken aanvullend vaderschapsverlof opnemen binnen zes maanden na de geboorte van je kind. Gedurende deze verlofperiode krijg je een uitkering ter hoogte van 70% van je salaris. Deze wordt betaald door je werkgever, bij wie je ook de aanvraag doet.

Volgende artikel
Wat draagt baby bij 25 graden?