Obstipatie

Kan obstipatie kwaad tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Robin van Beek LLM  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (32 stemmen)

Tijdens de zwangerschap werken je darmen wat trager. Dat komt door de verandering van je hormonale huishouding en doordat je baarmoeder groter wordt en deze de darmen verdrukt. Daardoor komt de ontlasting minder vaak en is deze ook harder. Een verstopping, oftewel obstipatie, kan pijnlijk zijn en aambeien veroorzaken.

Is obstipatie gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Het kan vervelende gevolgen hebben zoals, onfrisse adem, buikpijn en aambeien, maar gevaarlijk is het niet. Als je langer dan een week geen ontlasting hebt gehad, als je je zorgen maakt, of als je er andere symptomen bij krijgt, zoals bloed bij de ontlasting of koorts, neem dan contact op met je huisarts.

Is persen gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Zorg dat je poep niet te hard wordt. Eet veel vezels, drink voldoende vocht en ga meteen naar de wc als je merkt dat je moet poepen. Probeer niet te persen tijdens het poepen. Laat het gewoon komen.

Wat werkt laxerend als je zwanger bent?

Vezelrijk eten

Deze kan je in yoghurt, soep, vla, pap of puree doen, of gebruiken als bindmiddel in plaats van paneermeel. In de ontlasting werken vezels als een soort spons. Ze nemen water op, waardoor de ontlasting zacht en soepel blijft. Ook helpen ze de darmen om beter in beweging te blijven.

Kan obstipatie kwaad?

Kan obstipatie kwaad? Kortdurende obstipatie kan in beginsel geen kwaad, maar is vaak wel bijzonder vervelend. Wanneer de ontlasting eenmaal volgt, is deze droog en daardoor hard. Hierdoor kan de stoelgang als pijnlijk worden ervaren.

38 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang mag je obstipatie hebben?

Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen drie keer per week. Als je regelmatig meer dan drie dagen geen ontlasting hebt of minder vaak en met meer moeite, dan spreken we van verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger.

Hoe lang kun je zonder te poepen?

Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."

Wat moet je doen als je drol er niet uit komt?

Probeer het volgende om je harde ontlasting zachter te maken:
  1. Drink anderhalf tot twee liter water per dag.
  2. Eet regelmatig en sla je ontbijt niet over.
  3. Eet voldoende vezels. ...
  4. Zorg dat je iedere dag minstens een half uur flink beweegt. ...
  5. Ga direct naar het toilet als je aandrang voelt.

Kan je door poepen een miskraam krijgen?

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na gemeenschap (vrijen), veel hoesten, persen bij harde ontlasting, zware lichamelijke belasting, maar soms ook zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Wat doet zwangerschap met je darmen?

Door de groeiende baarmoeder worden je darmen aan de kant geduwd. Dit kan soms een stekende buikpijn veroorzaken. Door de zwangerschapshormonen werken je darmen tijdens de zwangerschap minder goed waardoor je obstipatie kunt krijgen.

Wat zijn voortekenen van een bevalling?

Voorweeën

Al weken of zelfs maanden voor de grote dag kan je last krijgen van harde buiken. Deze heten ook wel oefenweeën en voelen aan als een soort spanning in je buik. Merk je een verandering in deze harde buiken? Dan is dit misschien een van de symptomen dat je bevalling eraan komt.

Wat gebeurt er in week 10 van de zwangerschap?

Dit gebeurt er met je baby als je 10 weken zwanger bent

De belangrijkste organen zijn inmiddels aangelegd en liggen op hun plaats. Ze moeten zich alleen nog verder ontwikkelen en groeien. De oorschelpen zijn nu zichtbaar op het hoofdje, dat snel groeit om ruimte voor de hersenen te maken.

Wat moet je eten als je niet kan poepen?

Wat kunt u zelf doen bij verstopping?
  • volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.
  • groente.
  • fruit.
  • peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
  • noten.

Wat is een dreigende miskraam?

Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht in de eerste 16 weken zwangerschap. Vaginaal bloedverlies en krampen zijn vaak de eerste tekenen van een miskraam. Dit wordt een dreigende miskraam genoemd.

Wat zijn de symptomen van een miskraam?

Dit kun je bij een miskraam merken:
  • pijn onder in de buik of rug, alsof je ongesteld bent.
  • bloedverlies.
  • minder gespannen borsten, niet meer misselijk: klachten van de zwangerschap worden minder.

Waarom zet mijn miskraam niet door?

Bij aanhoudende klachten. Als je krampende pijn en/of hevig bloedverlies blijft houden kan dit wijzen op een incomplete miskraam. Er is dan nog een rest van de zwangerschap in de baarmoeder aanwezig. Een (nieuwe) curettage kan dan nodig zijn.

Wat Laxeert direct?

Bisacodyl
  • Bisacodyl is een laxeermiddel. ...
  • Bij verstopping. ...
  • Tablet: na 6 tot 12 uur komt de ontlasting op gang.
  • Zetpil: werkt binnen 20 minuten.
  • Gebruik dit medicijn niet langer dan 3 dagen achter elkaar. ...
  • Werkt het niet voldoende binnen 3 dagen? ...
  • Bijwerkingen: buikpijn, buikkramp of diarree.

Hoe kan je ontlasting opwekken?

Om je ontlasting op te wekken moet je niet alleen op je eten en drinken letten, maar ook minimaal 30 minuten per dag intensief bewegen. Ga een stuk wandelen, fietsen of rennen of besteed tijd aan tuinieren. Door te bewegen komen ook je darmen in beweging en wordt de ontlasting op gang gebracht.

Hoe toucheren ontlasting?

Stop een vinger met handschoen en glijmiddel in de endeldarm. Draai rustig rond en haal de ontlasting die meekomt eruit. Wacht enkele minuten om de darm uit zichzelf te laten samentrekken om nog meer ontlasting naar onderen te brengen. Herhaal indien nodig tot het klaar is.

Kan niet poepen wel drang?

Constipatie wordt gekenmerkt door trage stoelgang met harde, droge ontlasting. De frequentie is eens in de 3 dagen of minder. Vaak is er wel aandrang, maar komt de ontlasting niet, dat geeft een naar gevoel in de buik. De harde ontlasting kan ook worden afgewisseld met zachte, ongevormde ontlasting.

Welk fruit bevordert de stoelgang?

Laxerend fruit bij obstipatie
  • Appels.
  • Bosbessen.
  • Banaan - deze staan bekend als een verstoppend middel, maar volgens het Voedingscentrum is daar geen bewijs voor. ...
  • Bramen.
  • Frambozen.
  • Blauwe druiven.
  • Peer.
  • Pruimen - zowel vers als gedroogd werkt dit fruit erg goed; het wordt niet voor niks vaak al bij kinderen gegeven.

Wat eten of drinken om stoelgang te bevorderen?

welke voeding helpt bij constipatie?
  • volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, roggebrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, havermout, muesli.
  • peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
  • groenten, zoals kool, sperziebonen en rauwkost.
  • fruit, zoals rode bessen, kiwi's, sinaasappels of gedroogde vijgen.

Hoe groot is de kans op een miskraam na 10 weken?

Bij 9 of 10 weken zwangerschap is de kans op een miskraam ongeveer 8 tot 10 procent. Heb je bij 9 of 10 weken zwangerschap de termijnecho gehad en is daarbij een kloppend hartje gezien? Dan daalt de kans op een miskraam. Je hebt dan nog ongeveer 1 tot 3 procent kans om een miskraam te krijgen.

Hoe groot is je baby na 10 weken?

10 weken zwanger: in week 10 zit je in het eerste trimester van je zwangerschap van je zwangerschap groeit je kindje snel. Alhoewel de foetus nog erg klein is, ongeveer twee centimeter lang en vijf gram, zit alles er al op en aan! De belangrijkste organen zijn aangelegd en liggen inmiddels op hun plaats.

Kun je bij 10 weken het geslacht zien?

Vanaf circa 11 weken zwangerschap ontwikkelen jongetjes een penis en meisjes een clitoris. Dit verschil kun je zien op je echo. Qua vorm zijn de 'nubs' gelijk, maar ze wijzen in een andere hoek omhoog. Bij jongens in een hoek van 30 graden ten opzichte van de ruggengraat, iets omhoog dus.

Volgende artikel
Hoeveel melk baby 4kg?