Kan mijn werkgever mij ontslaan als ik zwanger ben?
Gevraagd door: mr. Catharina Koning Knol D | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.7/5 (38 stemmen)
Uw werkgever mag u niet ontslaan als u zwanger bent. Uw werkgever mag u ook niet ontslaan omdat hij denkt dat u zwanger wilt worden.
Wat is een geldige reden voor ontslag?
U gedraagt zich onbehoorlijk. U vertoont verwijtbaar gedrag of u bent verwijtbaar nalatig. Dit is bijvoorbeeld het geval als u diploma's vervalst, collega's bedreigt of uzelf of anderen in gevaar brengt. Of als u steelt, werk weigert zonder goede reden of dronken op het werk verschijnt.
Kan je je werkgever vragen mij te ontslaan?
Je hebt medewerking van jouw werkgever nodig wanneer je zelf ontslag neemt en je dit met wederzijds goedvinden wil doen. De werkgever moet dan een vaststellingsovereenkomst opstellen die voldoet aan alle eisen. Vervolgens moeten jullie deze beide ondertekenen.
Kan mijn werkgever mij ontslaan als ik ziek ben?
Je mag volgens de wet een werknemer wel ontslaan tijdens zijn of haar ziekteperiode, maar niet omwille van die ziekte. Dat is een belangrijk juridisch verschil. Je mag namelijk niemand discrimineren vanwege zijn of haar gezondheidstoestand, waaronder ziekte dus valt.
Kan je ontslagen worden zonder waarschuwing?
Sommige gedragingen zijn zo ernstig, dat elke werknemer wel weet dat hij fout zit. In die gevallen kan een werkgever zelfs zonder waarschuwing tot ontslag overgaan. Het gaat dan om gedragingen die reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet.
Hoeveel waarschuwingen voor ontslag?
Er is geen wettelijk aantal voorgeschreven waarschuwingen alvorens je werkgever tot ontslag mag overgaan. Werkgevers hebben vaak in hun hoofd dat dit na 3 officiële waarschuwingen automatisch mag, maar dat is niet zo.
Wie mag een officiele waarschuwing geven?
Je werkgever kan een officiële waarschuwing geven als er ongewenst gedrag en/of handelingen zijn geconstateerd en de werkgever dit vast wil leggen. Door de gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer mag een werkgever een waarschuwing geven.
Hoe iemand ontslaan tijdens ziekte?
Een langdurig afwezige medewerker met een contract van onbepaalde duur mag je niet ontslaan enkel en alleen omdat hij of zij ziek is. Je hebt altijd een gegronde reden nodig. Denk bijvoorbeeld aan slechte prestaties voor de werknemer ziek werd of een gebrek aan werk.
Hoeveel ziekmeldingen per jaar?
Cijfers van TNO geven aan dat de gemiddelde Nederlandse werknemer zich 1,2 keer per jaar ziek meldt. Gemiddeld duurt zo'n ziekte periode 6,8 dagen.
Hoe lang betaalt werkgever bij ziekte?
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Wat kan je vragen bij ontslag?
...
- Word ik terecht ontslagen? De belangrijkste vraag is de eerste. ...
- Heb ik recht op een transitievergoeding of ontslagvergoeding? ...
- Komt mijn WW-uitkering in gevaar?
Waar heb je recht op bij ontslag wederzijds goedvinden?
Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken.
Wat zijn de gevolgen van ontslag met wederzijds goedvinden?
Ontslag met wederzijds goedvinden of instemming
U en uw werkgever zijn het met elkaar eens over uw ontslag. U wilt dus allebei dat uw dienstverband eindigt. U bent het samen eens over de financiële afhandeling van het ontslag. Let op dat u bij ontslag met wederzijds goedvinden geen transitievergoeding krijgt.
Welke redenen kunnen er ten grondslag liggen aan ontslag?
Bij ontslag van rechtswege door einde arbeidsovereenkomst verlies je je baan omdat je arbeidscontract voor bepaalde tijd afloopt. Ook als je arbeidsongeschikt, ziek of zwanger bent.
Wat is een gegronde reden?
gegrond = gegrond bijv. naamw. Uitspraak: [xə`xrɔnt] waarvoor goede argumenten zijn Voorbeeld: `Diefstal en corruptie zijn gegronde redenen voor ontslag.
Hoe kondig ik mijn ontslag aan?
Juridisch heb je 3 mogelijkheden hoe je officieel je ontslag kan geven: een ontslagbrief afgeven (waarvan je een kopie laat tekenen voor ontvangst), een aangetekende brief opsturen of bij gerechtsdeurwaardersexploot. Breng tegelijk ook je directe chef op de hoogte.
Hoeveel dagen gemiddeld ziek van werk?
Werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek
Gemiddeld meldden werknemers zich in dat jaar één keer ziek. De gemiddelde verzuimduur per werknemer bedroeg ruim 6 dagen. De gemiddelde verzuimduur was met 8,5 dagen in 2014 het hoogst onder werknemers in het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten.
Hoe vaak word je gemiddeld per jaar ziek?
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
Hoe lang mag je ziek zijn van werk?
Dat zijn maximaal 2 dagen van je ziekte waarover je werkgever geen loon hoeft te betalen. Dat is in de wet geregeld en moet in je arbeidscontract of cao staan. Je werkgever mag hier niet van afwijken. Hoeveel en hoelang je doorbetaald krijgt, hangt af van je contract en hoe lang je ziek bent.
Kun je gedeeltelijk in de Ziektewet?
Na 2 jaar ziekte (wachttijd) kan de zieke werknemer in aanmerking komen voor een uitkering. Het gaat dan om een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of hij hier recht op heeft.
Wat als je medisch afgekeurd wordt?
Medische overmacht is de vaststelling dat omwille van medische redenen de arbeidsovereenkomst niet langer kan worden uitgevoerd. Je werkgever kan je ontslaan als de arbeidsarts beslist: dat je definitief ongeschikt bent om het overeengekomen werk uit te voeren. er geen mogelijkheid is tot re-integratie.
Wat gebeurt er als je een officiele waarschuwing krijgt?
Officiële waarschuwing – Conclusie
Met het geven van een officiële waarschuwing laat een werkgever zien dat hij vindt dat bepaald gedrag niet door de beugel kan. Tevens zorgt het geven van een officiële waarschuwing ervoor dat er een dossier wordt opgebouwd.
Hoe een werknemer berispen?
- Je zou de verkeerde signalen van discipline en wangedrag kunnen afgeven. ...
- Zelf leren managen. ...
- Luister meer, dan zul je ook zijn standpunt kunnen zien. ...
- Focus op het resultaat van het project. ...
- Wees specifiek wanneer je scheldt. ...
- Advies met goede bedoelingen. ...
- Zo berispen dat hij zich aan je bindt.
Hoe lang blijft een officiële waarschuwing geldig politie?
Hoe lang blijft een officiele waarschuwing geldig politie? Omdat er geen expliciete regels zijn over de geldigheid van een waarschuwing, adviseren wij je om in de waarschuwing op te nemen tot wanneer deze van kracht is.
Wat gebeurt er als je werk weigert?
Werkweigering houdt in dat een werknemer weigert aan de redelijke opdracht van de werkgever te voldoen. Dit kan inhouden het weigeren van het verrichten van (bepaalde) werkzaamheden, maar ook het weigeren om gehoor te geven aan een opdracht van de werkgever om een dag vanuit een andere vestiging te werken.
Welke leeftijd naar school Belgie?
Waarom geen smeerworst baby?