When Your Ex-Spouse/ Co-Parent Won't Follow Your Court Agreement

Kan mijn ex co-ouderschap weigeren?

Gevraagd door: Marijn Koret MA  |  Laatste update: 18 december 2023
Score: 4.4/5 (7 stemmen)

Je kunt op meerdere momenten het co-ouderschap weigeren. Als een van jullie voor de scheiding al aangeeft geen co-ouderschap te willen dan kunnen jullie de afspraken in het ouderschapsplan daarop aanpassen. Je kunt dan een omgangsregeling treffen.

Kan je als moeder co-ouderschap weigeren?

De moeder is tegenwoordig niet meer verplicht om alle zorg op zich te nemen. Daarnaast is de moeder zelfs niet meer verplicht om de helft van de zorgtaken voor haar rekening te nemen. Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader.

Kan je co-ouderschap opeisen?

Een co-ouderschap heeft geen wettelijke basis. In ons wetboek kom je deze term dus niet tegen. Dat betekent, dat je bij een rechter in beginsel niet kunt verzoeken een co-ouderschap vast te leggen. Van een verplichting tot een co-ouderschap is dus evenmin sprake.

Wat te doen als co-ouderschap niet werkt?

Als het co-ouderschap niet werkt

Hoofdregel is dat ouders en kinderen altijd het recht hebben om elkaar te zien. Daarom zullen je in plaats van het co ouderschapsplan een omgangsregeling moeten afspreken. Het kan zijn dat je het co- ouderschap beëindigen wilt, omdat je ex het ouderschapsplan niet wil nakomen.

Wat als kind geen co-ouderschap meer wil?

Het eerste wat je moet doen is met je kind praten om te proberen het te begrijpen en te horen wat het wil. Vervolgens, indien de ouders goed genoeg met elkaar overweg kunnen, is het mogelijk om samen tot een oplossing te komen.

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoe oud mag een kind bepalen waar hij woont?

Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen. Dat kan bij een van de ouders zijn, maar zij kunnen vanaf dat moment ook zonder toestemming van de gezaghebbende(n) zelfstandig gaan wonen.

Heb je als vader recht op co-ouderschap?

U kunt een omgangsregeling voor uzelf niet alleen eisen, omdat de vader van het kind recht heeft op omgang met hen. Co-ouderschap kan alleen worden overeengekomen en niet worden geëist. De regeling die u afspreekt moet zoveel mogelijk in het belang van de beiden kinderen zijn.

Kan een vader co-ouderschap weigeren?

Mag de vader co-ouderschap weigeren? Er kunnen goede redenen zijn voor de vader om co-ouderschap te weigeren. De vader heeft net zoveel recht als de moeder om het co-ouderschap te weigeren, omdat co-ouderschap geen wettelijke verplichting is.

Wat zijn de nadelen van co-ouderschap?

De nadelen van co-ouderschap zijn:
  • Er zal veel contact zijn tussen vader en moeder.
  • Co-ouderschap kan moeilijk te combineren zijn met het werk.
  • De kosten zijn hoger, omdat veel zaken dubbel aangeschaft moeten worden. ...
  • Er moet telkens 'verhuisd' worden, dit kan voor sommige kinderen erg belastend en onrustig zijn.

Wat zijn de regels bij co-ouderschap?

Co-ouderschap na een scheiding regelt u in een ouderschapsplan. Hierin spreekt u af dat u allebei evenveel voor de kinderen zorgt. Soms moet u dit plan naar de rechtbank sturen.

Hoe ver mogen gescheiden ouders uit elkaar wonen?

Hebben jullie een co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten een straal van zeven kilometer is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden.

Wie beslist over co-ouderschap?

Kinderen vanaf twaalf jaar worden door de rechter gehoord. De rechter beslist over de verdeling van de zorg, het is dus niet zo dat kinderen vanaf twaalf jaar zelf moeten of kunnen kiezen bij welke ouder zij wonen en hoe de omgangsregeling er uitziet. Wel kunnen ze aangeven wat zij graag zouden willen.

Wat te doen als ex kind niet meegeeft?

U kan aangifte doen als sprake is van een strafbaar feit. Als een ouder een kind bewust onttrekt aan het gezag van de andere ouder, dan is dat een strafbaar feit volgens artikel 279 van het Wetboek van Strafrecht. Om een melding of aangifte te doen kunt u bellen met 0900-8844.

Wie heeft recht op kinderbijslag bij co-ouderschap?

U bent co-ouder en heeft samen 2 of meer kinderen

Kies samen met de andere ouder wie de aanvrager van de kinderbijslag wordt. U kunt 1 ouder kiezen of u kunt beiden aanvrager van de kinderbijslag worden voor de verschillende kinderen. Voldoet u beiden aan de voorwaarden? Dan kunt u beiden kindgebonden budget krijgen.

Wie heeft gezag bij co-ouderschap?

Goed gebruik van de termen co-ouderschap, omgangsregeling en zorgregeling. Bij een omgangsregeling is er sprake van eenhoofdig gezag (gezag door een van jullie) en bij een zorgregeling hebben jullie beiden gezag.

Kan vader kind weghouden bij moeder?

In principe heeft elke ouder recht op omgang met zijn kinderen. Maar in uitzonderlijke situaties kan de rechter in belang van het kind bepalen dat een ouder geen omgang met zijn kinderen mag hebben. Een ontzegging van het recht op omgang kan alleen plaatsvinden op verzoek van een van de ouders.

Kun je co-ouderschap aanvechten?

Als jouw kind 18 is geworden of de andere partner overlijdt is het niet nodig, maar als afspraken met betrekking tot het co-ouderschap niet worden nagekomen, dan kun je het co-ouderschap aanvechten en door de rechter laten beëindigen.

Is 60 40 co-ouderschap?

Co-ouderschap is namelijk geen juridische term. Bij co-ouderschap spreken we dus van een gelijke zorgverdeling. Een co-ouderschap gaat over een gelijke zorgverdeling zijn, waarbij de zorg taken voor de kinderen zijn verdeeld. Dit kan 50/50 zijn, maar ook bij een 60/40 regeling wordt nog gesproken over co-ouderschap.

Hoeveel alimentatie moet ik betalen bij co-ouderschap?

15% in geval van één dag per week, zoals bijvoorbeeld het geval is als één ouder de kinderen één weekend per twee weken ziet. 25% bij twee dagen zorg per week. 35% bij co-ouderschap (beiden minimaal 3 dagen per week de zorg)

Is co-ouderschap altijd 50 50?

Bij co-ouderschap verblijven de kinderen evenveel tijd bij hun vader als bij hun moeder. Meestal is dat 50% van de tijd bij de ene en 50% bij de andere ouder. Beide ouders hebben een gelijkwaardige rol in de opvoeding.

Heeft de vader net zoveel rechten als de moeder?

Wij komen veel mensen tegen met vragen over de rechten van ouders bij een scheiding. Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.

Wat als ex niet meewerkt aan ouderschapsplan?

Als je ex-partner niet meewerkt kun je een mediator vragen ter bemiddeling. Lukt dat ook niet? Dan kan een volgende stap zijn om een advocaat in te schakelen. Maar let op: het inschakelen van een advocaat kan de relatie tussen jou en je ex-partner verder verslechteren.

Is 70 30 co-ouderschap?

Omdat er in de wet niets is vastgelegd over een co-ouderschap zijn je ex-partner en jij vrij om hier een eigen invulling aan te geven. Er is niemand die jullie verplicht dat het 50/50 verdeeld moet zijn. Je kunt ook kiezen voor een 60/40 verdeling, of zelfs een 70/30 verdeling.

Wat zijn de rechten van grootouders?

In het Burgerlijk Wetboek staat uitdrukkelijk geschreven dat grootouders het recht hebben om hun kleinkind te zien en dus omgangsrecht of bezoekrecht met hun kleinkinderen hebben. Artikel 375bis Burgerlijk Wetboek stelt: “De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden.

Kan een kind van 12 jaar wil niet naar vader?

Een kind heeft altijd recht op omgang met de niet-verzorgende ouder (of die nu gezag heeft of niet). Ten aanzien van een kind dat 12 jaar en ouder is en dat bij de kinderrechter 'van ernstige bezwaren tegen omgang met zijn ouder heeft doen blijken' kan een verzoek tot omgang worden afgewezen.