EHBO bij baby's en kinderen: verslikking/verstikking - 24BabyTV

Kan kind stikken in slijm?

Gevraagd door: ds. Tobias van Bergen M  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (55 stemmen)

Soms hoest je kind slijm op. Dat ruimt slijm en stof op dat in de keel, luchtpijp of longen zit. Je kind kan ook moeten hoesten zonder dat er slijm omhoog komt. Dat noemen we een kriebelhoest of een droge hoest.

Kun je stikken in eigen slijm?

Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden. De behandeling bestaat uit adviezen van de fysiotherapeut over het hoesten, het slijm dunner maken met medicijnen zodat het makkelijker opgehoest kan worden en/of de hoeveelheid slijm minderen met medicijnen.

Kan baby stikken in eigen speeksel?

Als een kind ontspannen is kan er makkelijk wat speeksel achter in de mond zakken en de kokhalsreflex oproepen. Je hoeft je hierover geen zorgen te maken. Sommige ouders bedoelen met verslikken “kuchen”. Achter in de keel zit ook een hoestreflex, die er ook voor zorgt dat er geen voeding in je longen komt.

Kan een kind stikken door verkoudheid?

Het RS-virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby's jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS-virus gevaarlijk zijn.

Hoe herken je het RS-virus?

Een infectie met het RS-virus begint met een flinke neusverkoudheid. Later treedt hoesten steeds meer op de voorgrond, meestal zonder koorts. Bij baby's die jonger zijn dan zes weken kunnen te lange adempauzes ontstaan. De grauwe verkleuring van de lippen kunnen de eerste tekenen van de infectie zijn.

28 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet ik of mijn kind RS virus heeft?

RS-virus is een virus waar mensen verkouden of grieperig van kunnen worden. De meest voorkomende klachten zijn neusverkoudheid en hoesten. Bijna alle kinderen krijgen voor ze twee jaar zijn een infectie met dit virus. Vooral baby's kunnen soms ernstig ziek worden.

Waar heerst RS virus?

RS respiratoir syncytieel-virus blijft rondgaan in Nederland

Terwijl in de winter van 2020/2021 nauwelijks RS-virus gevonden werd is sinds begin juni 2021 sprake van een RS-virus epidemie in Nederland.

Is het goed om naar buiten te gaan als je verkouden bent?

Nee, zegt het RIVM: het is een momentopname. Nog steeds geldt: bij klachten blijf je thuis. Pas als je 24 uur klachtenvrij bent, mag je weer naar buiten. Hetzelfde geldt voor je huisgenoten als het gaat om benauwdheidsklachten of koorts.

Kan een verkoudheid kwaad als je zwanger bent?

Wanneer je zwanger bent en griep krijgt is dat voor je ongeboren kind meestal ongevaarlijk. Je lichaam maakt antistoffen aan als je ziek bent. Let op: het is belangrijk dat je je temperatuur in de gaten houdt. Een temperatuur van boven de 38,5 graden kan wel gevaarlijk zijn voor je baby.

Hoe lang duurt het RS virus?

De ziekte gaat meestal vanzelf over na een paar dagen tot een week. Overleg wel met de huisarts als: iemand erg benauwd wordt. iemand suf wordt.

Wat te doen als baby stikt in slijm?

Vijf stoten tussen de schouderbladen.

Sla vijf keer met de hiel van je hand tussen de schouderbladen van je baby. Pas op dat je niet het hoofd van je baby raakt. Let op of de verstikking verholpen wordt.

Kan een baby stikken in melk?

Als de melk in de keel terugloopt kan dit leiden tot hoesten en ademhalingsproblemen bij je baby. Komt de voeding vanuit de maag omhoog dan kan je kindje zich verslikken.

Kan baby stikken in overgeven?

Op de rug slapen

Dan blijft je baby op zijn rug liggen. Je kunt je baby ook in een passende babyslaapzak leggen. Je hoeft niet bang te zijn dat je baby stikt als hij spuugt.

Kan je zomaar stikken?

Wanneer door voedsel of iets anders de luchtpijp helemaal of gedeeltelijk afgesloten wordt, kan er niet voldoende lucht worden ingeademd. Hierdoor kan iemand stikken. Er is dan sprake van een gevaarlijke, levensbedreigende situatie waarin snel actie moet worden ondernomen.

Kun je stikken in vloeistof?

Verslikken in dik vloeibaar en vast voedsel komt minder vaak voor, maar levert een groter gevaar op dan verslikken in dun vloeibaar voedsel. Probeer rustig te blijven en waarschuw bij een dreigende verstikking altijd een arts of bel 112.

Wat te doen bij Luchtwegbelemmering?

Ernstige luchtwegbelemmering
 1. Moedig het slachtoffer aan om te hoesten.
 2. Indien het voorwerp duidelijk zichtbaar is, haal het dan voorzichtig uit de mond. Maar ga niet blind met de vinger in de mond voelen.
 3. Blijf het slachtoffer controleren tot hij opnieuw normaal ademt.

Wat te doen tegen verkoudheid als je zwanger bent?

Zwanger en verkouden, we hebben 15 tips voor je!
 1. Slaap.
 2. Slaaphouding.
 3. Neusspray met Xylometazoline.
 4. Zink verkort verkoudheid.
 5. Stomen.
 6. Genoeg blijven drinken.
 7. Dranken met een verzachtend effect.
 8. Mentolzalf.

Wat kun je doen tegen verkoudheid als je zwanger bent?

Xylometazoline (Otrivin®) of Oxymetazoline (Nasivin®, Vicks Sinex®) neusspray of neusdruppels. Hierin zit een middel dat ervoor zorgt dat je neusslijmvlies minder gezwollen wordt. Let hierbij wel op, deze neusspray/ neusdruppels mag je maar 5-7 dagen gebruiken.

Wat mag je nemen voor verkoudheid tijdens zwangerschap?

Neusspray of druppels bij verkoudheid en verstopte neus

Dan kan stomen met heet water verlichting geven. Als dat niet voldoende helpt, dan kun je tijdens je zwangerschap een neusspray of neusdruppels gebruiken. Neusdruppels of neusspray met natriumchloride (fysiologisch zout, zout water) hebben de voorkeur.

Hoe lang duurt gemiddeld een neusverkoudheid?

Hoe lang duurt een verkoudheid normaal? Bij een persoon met een goede weerstand duurt een verkoudheid vaak een week. Mensen met een zwakkere gezondheid zijn vaak na zo'n twee weken genezen. Als de verkoudheid langer dan 15 dagen duurt, raadpleeg je best een arts.

Hoe snel genezen van een verkoudheid?

Hoe lang duurt verkoudheid? De ergste verkoudheidsklachten zijn meestal binnen een week over, hoewel het snotteren, hoesten en niezen nog wel een aantal weken kan duren. Een gewone verkoudheid gaat vanzelf weer over, je hoeft hier niet voor naar de huisarts.

Wat doet paracetamol bij verkoudheid?

Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend, zodat de pijn rond de ogen en het voorhoofd zal verminderen. Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne. Dit versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Neem het daarom niet voor het slapengaan.

Welke verkoudheidsvirussen zijn er?

Er zijn meer dan tweehonderd virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. De rhinovirussen zijn de belangrijkste verwekkers, soms een coronavirus.

Kunnen volwassenen ook het RS-virus krijgen?

Het RS-virus komt het meest voor in de herfst en winter, met het begin van optreden in oktober/november en de laatste infecties in maart/april. De piekperiode is meestal in december/ januari. Volwassenen krijgen vooral verkoudheidsverschijnselen, maar zuigelingen en jonge kinderen kunnen er erg ziek van worden.

Kunnen volwassenen het RS-virus krijgen?

Het RS virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby's jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS virus gevaarlijk zijn.

Volgende artikel
Wat voelt je baby als je huilt?