How to prevent gestational diabetes

Kan je zwangerschapsdiabetes vermijden?

Gevraagd door: drs Floris van den Broek LLM  |  Laatste update: 26 december 2023
Score: 4.8/5 (54 stemmen)

Door gezond te leven vanaf het begin van de zwangerschap (of liever nog ervoor), heeft u minder kans op zwangerschapsdiabetes. gezond eten en bewegen horen bij een gezond leven en een gezonde zwangerschap. als u zwanger bent, betekent dat niet dat u voor twee hoeft te eten.

Kun je Zwangerschapssuiker voorkomen?

Een goed gewicht behouden of krijgen en voldoende bewegen is heel belangrijk om deze kans te verkleinen. Laat je bloedglucose daarom ieder jaar of eens per twee jaar controleren bij de huisarts, en ook als je een nieuwe zwangerschapswens hebt.

Hoe groot is de kans op zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 5 tot 20% van de zwangerschappen, meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Een zwangerschap is een soort fysiologische stresstoestand voor de bètacellen van de pancreas die de insuline produceren.

Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap. Vaak ontstaat zwangerschapsdiabetes na de 20e zwangerschapsweek. De placenta (of moederkoek) maakt zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.

Hoe snel krijg je zwangerschapsdiabetes?

Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes. Meestal treedt dit pas op na de twintigste week van de zwangerschap.

25 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voel je je als je Zwangerschapssuiker hebt?

De symptomen van zwangerschapsdiabetes zijn veel dorst hebben, veel plassen, vermoeidheid of een veel groter kind hebben in de buik dan normaal is op dat moment in de zwangerschap.

Hoe merk je dat je zwangerschapsdiabetes hebt?

Wat zijn de klachten en symptomen van zwangerschapsdiabetes?
  • moeheid.
  • veel dorst.
  • veel plassen.
  • een te snel groeiend kind (macrosomie)
  • te veel vruchtwater (polyhydramnion)

Wat mag je niet meer eten bij zwangerschapsdiabetes?

Neem geen zoete tussendoortjes. Dus geen: chocolade, taart, koekjes, nagerechten met suiker, ijs, zuidvruchten (abrikoosjes en dadels). Pizza, patat en pannenkoeken bevatten naar verhouding meer koolhydraten dan bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta. Eet daar dus minder van.

Wat is de oorzaak van zwangerschapsdiabetes?

De oorzaak van zwangerschapsdiabetes is de zwangerschap. Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Zo maakt je lichaam andere hormonen aan. Die hormonen zorgen er vervolgens voor dat je lichaam minder goed op insuline reageert.

Kan zwangerschapsdiabetes kwaad voor de baby?

Op korte termijn. Als je je goed laat opvolgen en behandelen, brengt zwangerschapsdiabetes geen ernstige complicaties teweeg bij je baby. De bloedsuikerwaarden zijn immers meestal pas te hoog na de 20ste week van de zwangerschap.

Kun je Suikertest beinvloeden?

Als u veel beweegt, beïnvloedt dat de test. Wij raden u daarom aan iets mee te nemen dat u in de wachttijd kunt doen. Na de test kunt u gewoon eten en drinken. De uitslag van de test krijgt u van uw arts bij het volgend bezoek aan de polikliniek of telefonisch.

Welk trimester zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.

Hoe hoog mag je suiker zijn als je zwanger bent?

De bloedsuikerwaarden tijdens een zwangerschap zijn te hoog als de nuchtere waarde boven de 5,3 mmol/l is en 1,5 uur na de start van de hoofdmaaltijden of 's avonds boven de 7,0 mmol/l. Wanneer dit niet bereikt kan worden met spreiding van de koolhydraten bestaat de mogelijkheid dat u insuline moet gaan spuiten.

Hoe vaak komt zwangerschapsdiabetes voor?

Bij zwangerschaps-diabetes zit er te veel suiker in je bloed in de tweede helft van je zwangerschap. Ongeveer 1 van de 15 zwangeren heeft dit. Na de bevalling gaat het bijna altijd vanzelf weer over.

Welk fruit mag je niet eten als je diabetes hebt?

Fruit met veel suiker

De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.

Kan zwangerschapsdiabetes overgaan?

Zwangerschapsdiabetes verdwijnt meestal vanzelf na de bevalling maar u hebt wel dubbel zo veel kans om binnen de tien jaar na uw bevalling diabetes te ontwikkelen.

Is zwangerschapsdiabetes erg?

Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als voor je baby. Doordat er suiker in je bloed achterblijft, krijgt je baby via de placenta een grote hoeveelheid suiker binnen. Hierdoor gaat de baby meer insuline produceren om de suikers af te breken en om te zetten in vet.

Kan je met zwangerschapsdiabetes thuis bevallen?

Je kunt kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Er zijn geen extra controles nodig voor de baby.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.

Wat ontbijten bij zwangerschapsdiabetes?

Het beste is om in dat geval een licht ontbijt te nemen, zoals een beschuit met kaas en een kopje thee. Het is van belang dat u minimaal 175 gram koolhydraten per dag eet, verdeeld over drie hoofdmaaltijden met één tot drie tussendoortjes.

Welk fruit kun je het beste eten als je zwanger bent?

Alle vers fruit is gezond. Kies volop uit volgende soorten: zachte vruchten: bes, aardbei, druif,… steenvruchten: kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines.

Waar jeuk zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapscholestase geeft hevige jeuk, meestal eerst aan handpalmen en voetzolen, maar het kan zich over het hele lichaam verspreiden.

Wat doet gynaecoloog bij zwangerschapsdiabetes?

Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur controleert de gynaecoloog uw zwangerschap en volgt de groei van uw kind. Daarnaast begeleiden de internist, diabetesverpleegkundige en diëtist u met hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen.

Wat doet suiker met ongeboren baby?

Grote baby

Onderzoek bevestigt dat te veel suiker niet alleen diabetes kan veroorzaken, maar ook grote baby's. Waardoor de kans op een keizersnee groter wordt. Een grote baby zorgt voor problemen bij de bevalling, beginnend bij de schoudertjes.

Vorige artikel
Is emotionele schade strafbaar?
Volgende artikel
Welke thee heeft geen theïne?