Gynecologist reveals everything you need to know about your first appointment

Kan je zonder verwijzing naar de gynaecoloog?

Gevraagd door: Dirk van den Broek  |  Laatste update: 21 januari 2024
Score: 4.7/5 (65 stemmen)

Ja, je kunt zonder verwijzing naar onze gynaecoloog komen voor een consult. Wel moet je de kosten voor deze gynaecologische check dan zelf betalen. Daarom raden wij aan toch met een verwijzing van de huisarts te komen. Je kunt de zorgkosten dan declareren bij je zorgverzekeraar.

Kun je een afspraak maken bij de gynaecoloog zonder verwijzing?

Je kunt een afspraak maken voor een gynaecologische check-up zonder verwijzing of medische reden.

Kan je zomaar naar een gynaecoloog?

U kunt zelf kiezen bij welke gynaecoloog of gynaecoloog in opleiding u een afspraak wilt. Onder het kopje 'Het behandelteam' leest u wie dat zijn. Een eerste afspraak begint meestal met een gesprek. De gynaecoloog vraagt u welke klachten u heeft en waarom u verwezen bent.

Hoe kan ik naar de gynaecoloog?

Het eerste en beste wat u kunt doen is uw huisarts vragen om een lijst van betrouwbare gynaecologen. Vrienden en familie kunnen ook goed advies geven. Vraag uzelf echter af of u zich op uw gemak zou voelen bij dezelfde gynaecoloog als iemand die u kent.

Kun je zelf een afspraak maken bij de gynaecoloog?

Bij het maken van een afspraak kunt u aangeven welke locatie uw voorkeur heeft. Om een afspraak te kunnen maken, heeft u altijd een verwijzing van een huisarts of specialist nodig.

23 gerelateerde vragen gevonden

Is een gynaecoloog gratis?

De overheid betaalt het onderzoek. Laat u zonder uitnodiging een uitstrijkje maken bij de huisarts, of laat u een uitstrijkje maken in het ziekenhuis bij een gynaecoloog? Dan is het onderzoek niet gratis. U moet het dan (deels) zelf betalen, afhankelijk van uw zorgverzekering.

Is gynaecoloog eigen risico?

De basisverzekering vergoedt verloskundige zorg. Je betaalt geen eigen risico. De zorg van een gynaecoloog of verloskundige vanaf 6 weken na de bevalling valt niet meer onder verloskundige zorg. Je betaalt dan wel een eigen risico.

Wie betaalt gynaecoloog?

Je ziekteverzekering betaalt de meeste consultaties bij je gynaecoloog en je vroedvrouw terug. Wat je ziekteverzekering niet terugbetaalt, is meestal terugbetaald door een aanvullende verzekering.

Is de gynaecoloog verzekerd?

Gynaecologie en de zorgverzekering

Wanneer u over een doorverwijzing vanuit de huisarts beschikt wordt gynaecologie vergoed door de basisverzekering, mits uw verzekeraar een overeenkomst heeft gesloten met de betreffende medisch specialist.

Hoe snel afspraak bij gynaecoloog?

De maximale aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de zogenoemde 'Treeknorm'), bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek (onderzoek) 4 weken. Voor een behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

Wat draag je om naar de gynaecoloog te gaan?

Eerst praat je even met de gynaecoloog. Hij of zij vraagt dan of je seks hebt. Daarna mag je in het kleedhokje je broek/rok en slip uitdoen. Als de gynaecoloog ook je borsten wil onderzoeken, moet je ook je bh uitdoen.

Hoe lang wachten afspraak gynaecoloog?

De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

Wat doet een gynaecoloog bij eerste afspraak?

Het eerste bezoek aan de gynaecoloog Het eerste bezoek aan de gynaecoloog begint met een gesprek waarin u uw klacht vertelt en de gynaecoloog u vragen stelt. Als dat nodig is, krijgt u hierna een uitwendig en/of inwendig onderzoek van de geslachtsorganen.

Wat kost een uitstrijkje bij de gynaecoloog?

De kosten voor een cervix cytologisch onderzoek (baarmoederhals uitstrijk) op indicatie zijn € 71,11.

Wat is beter gynaecoloog of verloskundige?

Je kunt hierbij denken aan aandoeningen aan de vrouwelijke geslachtsorganen, maar ook aan vruchtbaarheidsbehandelingen. Zwangerschappen en bevallingen waarbij bepaalde complicaties optreden worden meestal door de gynaecoloog behandeld. Ook wanneer je zwanger bent van een meerling, kom je bij de gynaecoloog terecht.

Hoeveel keer moet je naar de gynaecoloog tijdens zwangerschap?

Tijdens zwangerschapscontroles controleert de gynaecoloog uw gezondheid en die van uw baby. Standaard komt u tijdens het eerste semester van de zwangerschap om de vier weken op controle (week 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36) en vervolgens wekelijks of tweewekelijks.

Welke verzekering vergoed gynaecoloog?

Vergoeding basisverzekering

Wij vergoeden behandelingen bij de gynaecoloog in het ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) uit de basisverzekering. Dit valt onder de vergoeding medisch specialistische zorg.

Hoeveel kost een echo zonder verzekering?

De termijnecho en de specifieke diagnose echo worden door alle zorgverzekeraars vergoed, indien u geen zorgverzekering heeft afgesloten dient de echo direct na het onderzoek contant of met pinbetaling betaald te worden. De kosten voor een termijnecho bedragen €53.14.

Heeft een gynaecoloog zwijgplicht?

Onze zorgverleners hebben een beroepsgeheim. Dit is vastgelegd in de wet BIG artikel 88. Gynaecologen, verloskundigen en verpleegkundigen zijn allemaal BIG-geregistreerd.

Is de verloskundige gratis?

Verloskundige zorg wordt vergoed uit het basispakket.

Wat zijn de symptomen van baarmoederhals kanker?

Bloedverlies bij geslachtsgemeenschap: bloedingen die optreden tijdens of na seksueel contact kunnen een indicatie zijn van baarmoederhalskanker. Abnormale afscheiding en hevige pijn: veranderingen in vaginale afscheiding, zoals een ongewone geur of kleur, samen met ernstige pijn.

Kan je baarmoederhalskanker krijgen als je nog maagd bent?

Als u nog nooit seksueel contact hebt gehad, is er weinig kans op een HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-infectie. De kans op een voorstadium of baarmoederhalskanker is dan zeer laag. Als u toch een uitstrijkje wilt, vertel dan aan de huisarts of doktersassistent dat u nog maagd bent.

Kan je ook baarmoederhalskanker krijgen zonder HPV?

Als het virus niet aanwezig is (HPV-negatief), is er vrijwel geen risico op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Als dit virus wel aanwezig is, dan wordt ook meteen gekeken of er afwijkende cellen uit de baarmoederhals in het uitstrijkje zitten. Dat kan namelijk betekenen dat er een voorstadium aanwezig is.