Gestational diabetes and pregnancy | Rei’s story | Diabetes UK

Kan je werken met zwangerschapsdiabetes?

Gevraagd door: ir. Veerle van der Berg  |  Laatste update: 2 december 2023
Score: 4.4/5 (57 stemmen)

Stop eerder met werken. Dit geeft meer rust en zo houd je je bloedglucosewaarden beter op peil. Bespreek al vroeg in je zwangerschap met je werkgever of leidinggevende of je geleidelijk kan stoppen met werken. Zo kun je nog een vervanger inwerken en je taken goed overdragen.

Wat moet je doen als je Zwangerschapssuiker hebt?

In het kort
  1. Bij zwangerschaps-diabetes is er tijdelijk te veel suiker in je bloed.
  2. Dat is niet goed voor de baby.
  3. Door gezonder eten wordt je bloedsuiker meestal weer goed: Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood. Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola. Drink geen frisdrank en vruchtensap.

Hoe gevaarlijk is zwangerschapsdiabetes?

Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als voor je baby. Doordat er suiker in je bloed achterblijft, krijgt je baby via de placenta een grote hoeveelheid suiker binnen. Hierdoor gaat de baby meer insuline produceren om de suikers af te breken en om te zetten in vet.

Hoe hoog mag suiker zijn tijdens zwangerschap?

De bloedsuikerwaarden tijdens een zwangerschap zijn te hoog als de nuchtere waarde boven de 5,3 mmol/l is en 1,5 uur na de start van de hoofdmaaltijden of 's avonds boven de 7,0 mmol/l. Wanneer dit niet bereikt kan worden met spreiding van de koolhydraten bestaat de mogelijkheid dat u insuline moet gaan spuiten.

Waar moet je op letten bij zwangerschapsdiabetes?

Waar kunt u op letten?
  • Verdeel uw maaltijden over de dag. ...
  • Neem zo min mogelijk producten met suiker.
  • Voeg geen suiker toe aan thee of koffie.
  • Gebruik geen frisdrank of limonade met suiker. ...
  • Drink ook geen ongezoet of vers vruchtensap. ...
  • Neem twee keer per dag een stuk fruit.

30 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kom je van zwangerschapsdiabetes af?

  1. eet normale porties: niet te veel en niet te weinig. als u zwanger bent, betekent dat niet dat u voor twee hoeft te eten. ...
  2. eet regelmatig en verspreid over de dag. ...
  3. eet goede koolhydraten en verdeel over de dag. ...
  4. eet genoeg vezels. ...
  5. eet genoeg eiwitten. ...
  6. beperk zoete drankjes. ...
  7. Kies gezonde tussendoortjes. ...
  8. Kook uw eigen maaltijden.

Hoe vaak controle na zwangerschapsdiabetes?

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes doormaakten, worden gedurende de daaropvolgende 5 jaar jaarlijks opgeroepen voor een nuchtere glucosebepaling, daarna om de 3 jaar.

Wat doet gynaecoloog bij zwangerschapsdiabetes?

Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur controleert de gynaecoloog uw zwangerschap en volgt de groei van uw kind. Daarnaast begeleiden de internist, diabetesverpleegkundige en diëtist u met hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen.

Wat voel je bij zwangerschapsdiabetes?

De symptomen van zwangerschapsdiabetes zijn veel dorst hebben, veel plassen, vermoeidheid of een veel groter kind hebben in de buik dan normaal is op dat moment in de zwangerschap. Maar vaak merk je de symptomen ook niet.

Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap. Vaak ontstaat zwangerschapsdiabetes na de 20e zwangerschapsweek. De placenta (of moederkoek) maakt zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.

Hoe snel verdwijnt zwangerschapsdiabetes?

Na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsdiabetes meestal binnen een dag. Van alle vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, krijgt de helft binnen vijf tot tien jaar diabetes type 2. Door extra te letten op voeding, gewicht en dagelijkse beweging kunt u die kans op diabetes type 2 verkleinen.

Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen?

Gelukkig kan zwangerschapsdiabetes goed behandeld worden en kunt u een gezonde baby krijgen. De behandeling bestaat vaak eerst uit een dieet en meer beweging. Hiermee kunt u uw bloedglucosewaarden vaak binnen de normale waarden krijgen. Gelukkig verdwijnt de diabetes vaak direct na de bevalling.

Kan je met zwangerschapsdiabetes thuis bevallen?

Je kunt kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Er zijn geen extra controles nodig voor de baby.

Waarom inleiden bij zwangerschapsdiabetes?

Voor alle vormen van diabetes:

Dat gebeurt vooral als u te hoge bloedglucosewaarden heeft tijdens de zwangerschap, de baby krijgt dan te veel glucose binnen. Een zware baby kan de bevalling moeilijker maken. Bij vrouwen met diabetes wordt daarom vaker gekozen voor een inleiding of kunstverlossing.

Welke tussendoortjes bij zwangerschapsdiabetes?

Om er voor te zorgen dat het bloedglucose niet te hoog wordt, is het belangrijk de hoeveelheid koolhydraten goed over de dag te spreiden. Streef naar 3 hoofdmaaltijden en ook 3 tot 4 keer iets tussendoor. Een tussendoortje kan zijn een snee brood, een portie fruit of een melkproduct.

Wat ontbijten bij zwangerschapsdiabetes?

Het beste is om in dat geval een licht ontbijt te nemen, zoals een beschuit met kaas en een kopje thee. Het is van belang dat u minimaal 175 gram koolhydraten per dag eet, verdeeld over drie hoofdmaaltijden met één tot drie tussendoortjes.

Wat mag je niet eten als je zwangerschapsdiabetes hebt?

Eet elke dag 3 gezonde maaltijden. Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood. Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola. Drink geen frisdrank en vruchtensap.

Is zwangerschapsdiabetes type 1 of 2?

Er bestaan verschillende vormen van diabetes: diabetes mellitus type 1; diabetes mellitus type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd; zwangerschapsdiabetes.

Wat doet Zwangerschapssuiker met je baby?

Door je hoge bloedsuiker krijgt je baby via de placenta ook te veel suiker in het bloed. Je baby zet dit om in vet. Hierdoor wordt je baby meestal te groot en te zwaar. Dit heet ook wel macrosomie.

Kun je Suikertest beinvloeden?

Als u veel beweegt, beïnvloedt dat de test. Wij raden u daarom aan iets mee te nemen dat u in de wachttijd kunt doen. Na de test kunt u gewoon eten en drinken. De uitslag van de test krijgt u van uw arts bij het volgend bezoek aan de polikliniek of telefonisch.

Hoe hoog moet je HB zijn tijdens zwangerschap?

Het juiste hemoglobinegehalte

Standaard wordt bij zwangere vrouwen het Hb-gehalte in het bloed gemeten. Een normale Hb-waarde is 7,5 mmol/l. Rond de 30 tot 32 weken mag dit 6,3 mmol/l zijn. Het Hb-gehalte is gemakkelijk en snel te meten met een druppeltje bloed uit je vinger.

Hoeveel procent van de vrouwen krijgt zwangerschapsdiabetes?

Het aantal zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019. Waren er in 2015 nog 9.000 vrouwen met zwangerschapsdiabetes bekend in de Nederlandse huisartsenpraktijken; in 2019 was dat aantal opgelopen naar ruim 12.000.

Wat is een gevaarlijke bloedsuiker?

Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten. Komt je bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l? Dan kan het gevaarlijk worden en heb je waarschijnlijk diabetes type 2.

Hoe verder na zwangerschapsdiabetes?

Hoe gaat het verder met jou na de bevalling?
  • Laat daarom 6 weken na je bevalling je bloedsuiker controleren bij je huisarts. En daarna elk jaar de eerste 5 jaar na je bevalling.
  • Blijf gezond eten en genoeg bewegen. En probeer af te vallen als je te zwaar bent. Zo maak je de kans kleiner dat je diabetes krijgt.