Kan je thuis bevallen met epidurale?
Gevraagd door: dr.h.c. Faas Sahin | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.1/5 (59 stemmen)
Je staat steeds onder medisch toezicht en bent omringd door zorgkundigen. Jouw weeën en de hartslag van je baby worden nauwlettend in de gaten gehouden en je epidurale verdoving gebeurt onder deskundig toezicht. Toch kiezen verschillende vrouwen ervoor om thuis te bevallen.
Kun je thuis een ruggenprik krijgen?
Pijnbestrijding thuis. Bij pijnbestrijding tijdens de bevalling denken veel mensen onmiddellijk aan het ziekenhuis en een ruggenprik. Maar pijnbestrijding thuis is ook heel goed mogelijk.
Hoeveel vrouwen bevallen met epidurale?
Bijna 65% van de vrouwen in Vlaanderen maakt bij vaginale bevalling gebruik van een epidurale verdoving.
Hoe voelt bevallen met epidurale?
Met de epidurale verdoving zorgen we ervoor dat je de weeën nog voelt maar geen pijn meer hebt. Het is mogelijk dat je helemaal geen pijn meer hebt tijdens de ontsluitingsfase of tijdens het persen. Soms kunnen je benen slap worden of krijg je een tintelend gevoel in je buikhuid of benen.
Hoeveel vrouwen bevallen met ruggenprik?
Toename aantal ruggenprikken
Tijdens de bijna 840.000 bevallingen die tussen 2015 en 2020 plaatsvonden in Nederland, koos 20,1 procent van de vrouwen voor een ruggenprik. Dit is een stijging ten opzichte van 2010, toen dit op ongeveer 16 procent lag.
Hoeveel procent van de vrouwen bevalt zonder pijnbestrijding?
Ongeveer de helft (53 procent) van de vrouwen die hun bevalling als (heel) zwaar hebben ervaren, hebben gebruik gemaakt van een vorm van pijnbestrijding. Bij vrouwen die de bevalling niet of niet zo zwaar vonden, is dat ongeveer een kwart (24 procent).
Kun je persen met ruggenprik?
Epidurale ruggenprik
Je hebt dan wel nog controle over de spieren in je onderlichaam. Na ongeveer een kwartier begint de ruggenprik te werken. Wanneer het tijd is om te persen, wordt er minder van de verdovende vloeistof toegediend zodat je beter kunt aanvoelen wanneer het tijd is om te persen.
Wat voel je tijdens bevalling met ruggenprik?
Als de ruggenprik werkt, voel je geen of bijna geen pijn meer. Soms komt de pijn na een aantal uren toch weer een beetje terug. Je kunt dan extra pijnstilling krijgen via het slangetje in je rug.
Wat voel je bij een ruggenprik?
Na het uitvoeren van de ruggenprik voelen uw benen warm aan. Uw onderlichaam begint te tintelen en voelt gevoelloos en slap. Het kan soms gebeuren dat de verdoving niet voldoende werkt. U krijgt dan een extra verdoving.
Hoe lang werkt een epidurale bij bevalling?
Na de bevalling wordt de katheter verwijderd en verminderen de effecten van de epidurale verdoving in de volgende uren om tot slot volledig te verdwijnen. Deze verdovingstechniek houdt niet meer risico's in voor de baby dan een bevalling zonder epidurale. Wilt u meer weten over het verloop van de bevalling?
Hoeveel vrouwen traumatische bevalling?
Zo'n 10 tot 20 procent van alle Nederlandse vrouwen ervaart haar bevalling als traumatisch. Van die 17.000 tot 34.000 vrouwen die hun bevalling als traumatisch ervaart, ontwikkelt 1 tot 3% zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat komt neer op 2.000 – 3.000 vrouwen per jaar.
Hoeveel procent van de vrouwen bevalt thuis?
In Nederland bevalt 25 procent van de zwangere vrouwen thuis. In de meeste andere Europese landen worden kinderen bijna altijd geboren in het ziekenhuis. Slechts een paar procent van de zwangere vrouwen in westerse landen bevalt thuis.
Hoeveel procent van de vrouwen worden ingeleid?
Van vrouwen die al eerder bevallen waren kreeg 14% een keizersnede, en in andere landen was dit tussen de 12 en 50%. Van vrouwen die bevielen van hun eerste kind werd 33% ingeleid in Nederland en 14% tot 36% in andere landen.
Hoeveel thuisbevallingen?
De thuisbevalling is niet onomstreden. Ons land is één van de weinige Westerse landen waar het überhaupt een ding is. Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat in 2019 ruim 12 procent van de bevallingen in Nederland thuis gebeurde. In andere landen is dat percentage veel lager.
Kun je verlamd raken van een ruggenprik?
Volgens één onderzoek blijkt dat de kans op blijvende verlamming of overlijden na een ruggenprik ligt tussen de 1 op 54 500 en 1 op 141 500 ruggenprikken. Blijvende letsel komen waarschijnlijk voor in 1 op 23 500 tot 1 op 50 500 spinale of peridurale inspuitingen.
Hoe snel naar huis na ruggenprik?
De ruggenprik moet helemaal uitgewerkt zijn voordat u naar huis kunt. Ook moet u een keer naar het toilet zijn geweest.
Wat zijn de bijwerkingen van een ruggenprik?
- Onvoldoende pijnstilling. Het kan voorkomen dat de verdoving bij u onvoldoende werkt. ...
- Lage bloeddruk. Als bijwerking van een ruggenprik kan een lage bloeddruk optreden. ...
- Hoge uitbreiding. ...
- Moeilijkheden met plassen. ...
- Rugpijn. ...
- Hoofdpijn.
Wat zijn de nadelen van een ruggenprik?
- uw onderlichaam is nagenoeg gevoelloos. ...
- bij het plaatsen van de ruggenprik kan er een daling van de bloeddruk plaatsvinden. ...
- als u gedurende een langere tijd een ruggenprik heeft, kan er koorts optreden.
Hoe lang last van ruggenprik?
Na de ruggenprik kan het voorkomen dat u hoofdpijn krijgt die erger wordt bij rechtop zitten dan liggen. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen. Als dit niet het geval is of als de klachten erger worden, neem dan contact op met de afdeling Anesthesiologie.
Wat is beter algehele narcose of ruggenprik?
Aan beide vormen van anesthesie zitten voor- en nadelen. Evident voordeel van de ruggenprik is dat je met de arts kunt communiceren en zo goed geïnformeerd bent wat hij/zij doet. Een nadeel kan zijn dat de ruggenprik niet helemaal goed werkt en je alsnog onder volledige narcose moet worden gebracht.
Wat is een nadeel van epidurale pijnstilling?
Soms kunnen vervelende, niet-ernstige bijwerkingen optreden: bloeddrukdaling, hoofdpijn, krachtverlies in de benen, jeuk en verminderde blaasfunctie. Deze klachten zijn goed behandelbaar en van tijdelijke aard. Voor de bevalling kun je bijna nooit meer rondlopen; in de meeste gevallen moet je in bed blijven.
Doet persen pijn?
Meestal wordt de pijn erger als de ontsluiting toeneemt. De pijn is vooral onder in de buik aanwezig en voelt soms ook als rugpijn. Ook tijdens het persen kan de pijn verschillen. Sommige vrouwen vinden het prettig als ze mee mogen persen, bij andere doet persen juist het meeste pijn.
Hoe kun je het beste persen?
'Ouderwets' persen:
Probeer zo lang mogelijk en zo hard mogelijk te drukken in de richting van je onderbuik en anus. Als je de lucht niet meer kan vasthouden, blaas je zachtjes uit en neem je vervolgens weer een hap lucht en herhaal je het hele proces. Tijdens een wee probeer je drie keer te persen.
Heeft ruggenprik invloed op baby?
Je bewegingsvrijheid raakt hier behoorlijk door beperkt, terwijl je baby baat heeft bij veel gevarieerde en verticale houdingen van de moeder. De ruimte in het geboortekanaal zal dus kleiner zijn wanneer je een ruggenprik hebt gekregen. De kans op een kunstverlossing neemt hiermee toe.
Hoe veilig is een ruggenprik?
De ruggenprik is de meest veilige vorm van verdoving (en heeft de minste risico's). Je kunt je baby snel na de geboorte vasthouden en voeding geven (uiteraard alleen als alles goed is met jou en je baby). De meeste vrouwen zijn minder misselijk bij een ruggenprik.
Waar op vakantie met baby 1 jaar?
Wat een kind vertelt?