Kun je worden ontslagen als je ziek bent?

Kan je ontslagen worden als je ziek bent?

Gevraagd door: Lorenzo Avci  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.3/5 (30 stemmen)

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Wat als je ontslagen wordt tijdens ziekte?

In tegenstelling tot hetgeen veel werkgevers denken kan een zieke werknemer wel degelijk ontslagen worden. Werknemers die afwezig zijn wegens arbeidsongeschiktheid genieten immers geen wettelijke bescherming tegen ontslag. Een ontslag tijdens een ziekteperiode is dan ook rechtsgeldig.

Hoe vaak mag je ziek zijn per jaar werk?

Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.

Wat zijn redenen om ontslagen te worden?

U gedraagt zich onbehoorlijk. U vertoont verwijtbaar gedrag of u bent verwijtbaar nalatig. Dit is bijvoorbeeld het geval als u diploma's vervalst, collega's bedreigt of uzelf of anderen in gevaar brengt. Of als u steelt, werk weigert zonder goede reden of dronken op het werk verschijnt.

Hoe weet je dat je ontslagen wordt?

Signalen. Wat zijn de signalen die wijzen op naderend ontslag? Je hebt in de laatste beoordeling of tijdens het laatste functioneringsgesprek opeens een aantal negatieve punten toegeschoven gekregen. Jouw leidinggevende reageert afstandelijk op jou en de relatie wordt er de laatste tijd niet beter op.

25 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel geld krijg je als je ontslagen wordt?

Hoogte transitievergoeding

De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.

Wat mag een werkgever niet doen bij ziekte?

U mag als werkgever niet informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte. Een werknemer die zich ziekmeldt, heeft het recht om zijn ziektebeeld niet te melden. Vaak wil een zieke werknemer best vertellen wat er aan de hand is, maar dan nog mag u deze (medische) informatie niet vastleggen.

Kan de bedrijfsarts je verplichten te gaan werken?

Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.

Hoe lang mag werkgever je ziek houden?

Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.

Kan je na 1 jaar ziekte ontslagen worden?

Sinds 2014 is het niet langer mogelijk om een contract van onbepaalde duur te beëindigen enkel en alleen omwille van het feit dat de werknemer langdurig ziek is. Ook al bent u lange tijd of geregeld afwezig, ziekte is geen geldige reden voor ontslag. Zolang u ziek bent, wordt uw arbeidsovereenkomst geschorst.

Kan je ontslagen worden na burn out?

Als u in verband met uw burnout ziek bent, dan is ontslag vrijwel onmogelijk, zelfs als er sprake is van een wettelijke ontslaggrond. De zieke werknemer geniet namelijk extra ontslagbescherming. De zieke werknemer kan daarom bijna altijd succesvol verweer voeren tegen de ontslagwens van de werkgever.

Heb ik recht op uitkering na medisch ontslag?

Voordelen en nadelen van het medisch ontslag

Wie als werknemer zelf ontslag neemt, krijgt geen stempelgeld of kan pas stempelen na een wachtperiode. Dankzij het medisch ontslag zal de RVA echter geen boete geven waardoor jij het recht op een uitkering behoudt.

Hoe vaak ziek zijn is normaal?

Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand. Het is dus zaak dit signaal serieus te nemen.

Wat gebeurt er met je salaris als je ziek wordt?

U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.

Wat zijn de regels als je ziek bent?

Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen.

Wat wel en niet tegen bedrijfsarts zeggen?

Vertel de dokter waar je last van hebt en wat je klachten zijn. Beperk je daartoe. Ga niet uitweiden over hoe slecht je leidinggevende functioneert en de slapeloze nachten die je daarvan krijgt. Dan denkt de dokter dat er sprake is van een arbeidsconflict en daar geldt een apart protocol voor.

Wie bepaald of medewerker weer beter is?

Uitgangspunt is dat een werknemer zelf bepaalt of en wanneer hij hersteld is van ziekte binnen de eerste twee ziektejaren. In plaats daarvan kan een werkgever de hersteldmelding weigeren en een oordeel van de bedrijfsarts of de arbeidsdeskundige aanvragen over het herstel van de werknemer.

Wat zijn mijn rechten als werknemer bij ziekte?

Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.

Wat zijn mijn plichten als ik ziek ben?

Als u ziek bent staat voorop dat u actief moet meewerken aan uw herstel en zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Dat kan betekenen dat u tijdelijk ander passend werk doet. U mag uw herstel niet in de weg staan of vertragen. De regels van uw cao en de wet gelden.

Kan mijn werkgever mijn huisarts bellen?

Je werkgever mag geen medische informatie van je vragen. Ook niet of je bij de huisarts bent geweest. Je werkgever mag wel vragen of je adequate behandeling hebt gezocht. En ook mag je werkgever vragen of de ziekte een gevolg is van een arbeidsongeval.

Kan werkgever doktersverklaring eisen?

Het is een werkgever niet toegestaan om de werknemer te vragen wat de werknemer mankeert, hoe dat komt en welke mogelijkheden de werknemer nog wel heeft om te werken. Een werkgever mag daarom ook geen doktersverklaring van een (huis)arts bij de werknemer opvragen.

Hoe kun je iemand met een vast contract ontslaan?

Op de volgende manieren kan een vast contract beëindigd worden:
  • je zegt je vaste contract zelf op met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn;
  • je werkgever heeft een gegronde reden om te beëindigen en wint de ontslagprocedure;
  • je hebt je (structureel) ernstig misdragen en je werkgever ontslaat je op staande voet.

Wat is beter ontslagvergoeding of transitievergoeding?

Bij ontslag via UWV of kantonrechter heeft u recht op een transitievergoeding. Bij ontslag met wederzijds goedvinden (als werkgever niet naar UWV of kantonrechter stapt) KUNT u recht hebben op een ontslagvergoeding. Deze is vaak hoger dan de transitievergoeding.

Heb je recht op transitievergoeding als je ziek uit dienst gaat?

Een werkgever moet loon doorbetalen aan een zieke werknemer. Als de werknemer meer dan 2 jaar ziek is, kan de werkgever ontslag aanvragen bij UWV. De zieke werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding.

Wat moet je zeggen als je je ziek meldt?

Hier moet je wel antwoord op geven:

- Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. - Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. - Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent. - Of je onder een 'vangnetbepaling valt', bijvoorbeeld omdat je orgaandonor bent.

Vorige artikel
Kun je met 4 vwo naar mbo?
Volgende artikel
Welke toeslagen bij geen inkomen?