Tips om zwanger te worden - Aflevering 2 || Dr. Bertho || LINDA.

Kan je nog zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Gevraagd door: Levi Hassan  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (12 stemmen)

Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap duurt het meestal 6 tot 8 weken voor het hCG-hormoon uit uw bloed is. Als uw lichaam de zwangerschap zelf heeft gestopt, mag u na de eerste menstruatie weer opnieuw proberen om zwanger te worden. Ook na een operatie mag u het na de eerste menstruatie weer proberen.

Hoe snel kan je zwanger raken na buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De meeste vrouwen worden 4 tot 6 weken na de operatie weer ongesteld. 2 weken daarvoor heb je een eisprong en kun je dus al zwanger raken. Heb je voor of na de operatie een injectie met methotrexaat gekregen? Gebruik dan de 3 maanden na de laatste injectie een voorbehoedsmiddel.

Kan je nog zwanger worden na verwijderen eileider?

Een sterilisatie bij de vrouw is een behandeling om zwangerschappen te voorkomen. Bij een sterilisatie sluit de gynaecoloog beide eileiders af of de eileiders worden verwijderd. Als de eileiders dicht zijn of zijn weggehaald, kunnen de zaadcellen de eicel niet meer bereiken en kunt u niet meer zwanger worden.

Hoe lang geen seks na buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Na een laparoscopie is het advies om 2 weken te wachten voordat je weer gemeenschap hebt, na een laparotomie 6 weken. Als een (deel van) de eileider verwijderd is kun je het best met de gynaecoloog overleggen wanneer je weer zwanger mag worden.

Wat veroorzaakt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De belangrijkste oorzaak van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is beschadiging van de eileider(s) door: een infectie. een eerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschap. een eerdere operatie aan de eileider.

17 gerelateerde vragen gevonden

Hoe snel zwanger met 1 eileider?

Eén eileider

Als een van de twee eileiders er goed uitziet, dan is er een spontane kans op een zwangerschap. De kans per maand neemt wel af als je een beschadigde eileider hebt, omdat de eisprong meestal aan beide kanten even vaak voorkomt.

Hoe gevaarlijk is buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Als de diagnose van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te laat wordt gesteld, kan dat zeer ernstige gevolgen hebben. De eileider waarin de eicel zich heeft vastgehecht, kan scheuren en een inwendige bloeding veroorzaken.

Wat te doen na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

afwachten tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf afbreekt. Je krijgt dan elke week bloedcontrole. een injectie met medicijnen. een operatie: de gynaecoloog haalt de eileider helemaal weg, of alleen het zwangerschapsweefsel.

Is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te zien op een echo?

Vaak niet te zien op de echo

Maar een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is moeilijker te zien. Meestal zit deze zwangerschap in een eileider. De eileider ligt tussen darmen naast de baarmoeder en is niet te zien op de echo. Soms is er een grijs gebied naast de baarmoeder te zien.

Hoe vaak komt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voor?

Wanneer de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder innestelt, ontstaat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit komt voor bij minder dan 1 op de 100 zwangerschappen.

Kun je zwanger raken als je geen eileiders meer hebt?

"Als de eileiders eenmaal verwijderd zijn, dan ben je onvruchtbaar. Wil je na deze operatie toch zwanger worden, moet je overgaan tot IVF."

Hoe lang geen seks na verwijderen eileider?

U krijgt dan het advies mee om de eerste 6 weken na de operatie geen seks te hebben en geen tampons te gebruiken. Er is niets op tegen om al eerder seksueel opgewonden te raken of te masturberen.

Hoe halen ze een buitenbaarmoederlijke zwangerschap weg?

Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan weggehaald worden met een operatie. Dit gebeurt onder narcose. Meestal haalt de gynaecoloog de hele eileider weg waarin de bevruchte eicel zit. Soms alleen de bevruchte eicel (dan blijft de eileider zitten).

Is je zwangerschapstest positief bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Weet je nog niet (zeker) of je zwanger bent, dan doe je een zwangerschapstest. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is de zwangerschapstest positief. Denkt de huisarts of verloskundige dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt? Dan overlegt hij/zij direct met de gynaecoloog.

Wat voel je als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt?

Klachten bij een zwangerschap buiten de baarmoeder

Zwangerschapsweefsel heeft buiten de baarmoeder niet genoeg ruimte om te groeien. Dit kan zorgen voor klachten als: Wisselende klachten van buikpijn, vaak op de plaats van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dat is links of rechts onderin de buik.

Kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vanzelf weg?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan vanzelf verdwijnen en het weefsel wordt dan door het lichaam afgebroken. In dit geval is er geen behandeling nodig.

Heb je hCG bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Op de echo ziet de gynaecoloog geen vocht of zwelling in de eileider. Daarnaast is je zwangerschapshormoon (HCG) minder dan 2000. Op de echo ziet de gynaecoloog wel vocht of een zwelling in de eileider. Daarnaast is je zwangerschapshormoon minder dan 1500.

Wat als je maar 1 eileider hebt?

Je hebt een probleem aan één of beide eileiders. Dit kan een negatief effect op je zwangerschapskans hebben. Als één eileider wel goed is, dan kan je spontaan zwanger worden. Zijn beide eileiders aangedaan, dan zijn je kansen veel kleiner.

Welke week buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Klachten treden meestal op tussen de 5e en de 12e week van de zwangerschap. Wanneer ze beginnen hangt onder andere af van de plaats waar de bevruchte eicel zich innestelt. Een ernstige situatie ontstaat als de eileider scheurt.

Kunnen eileiders weer aangroeien?

Na een laparoscopische sterilisatie worden 2 tot 5 per 1.000 vrouwen zwanger. Soms gaat het ringetje of de clip van de eileider af, ook als deze goed is geplaatst. De eileiders kunnen soms weer aan elkaar groeien en opnieuw een doorgang maken. De gynaecoloog kan de eileiders dichtbranden.

Hoe lang herstel na verwijderen eileider?

Na de operatie

U zult merken dat uw conditie achteruit is gegaan. Daarnaast kunt u zich moe voelen. Dit komt door de narcose, het mogelijke bloedverlies en de operatie op zich. De herstelperiode duurt minimaal twee weken, afhankelijk van het verloop van de operatie.

Kan een vrouw zwanger worden met 1 eierstok?

Wanneer de arts tijdens de operatie 1 eierstok verwijdert en je baarmoeder nog intact is, kun je nog op de natuurlijke manier zwanger worden.

Wat zijn de nadelen van eierstokken verwijderen?

Klachten na verwijderen van de eierstok
  • opvliegers en transpiratieaanvallen;
  • stemmingswisselingen als gevolg van hormonale veranderingen;
  • wegblijven menstruatie;
  • droger slijmvlies van de vagina; u kunt nog wel kort na de ingreep wat bloed verliezen als gevolg van het stoppen van hormoonproductie;

Hoe snel geneest wond baarmoeder?

Wij adviseren u niet zwaar te tillen of te sporten, totdat de wond is genezen. Dit duurt 2 tot 4 weken. Probeer daarna uw activiteiten rustig op te bouwen, iedere dag iets meer.

Wat voel je als je last hebt van je eierstokken?

In het kort. Een ontsteking in de baarmoeder, eileider of eierstok kan deze klachten geven: koorts, buikpijn en/of meer afscheiding uit de vagina. Bacteriën zijn de oorzaak, bijvoorbeeld bacteriën die je kunt krijgen door onveilige seks (soa). Of bacteriën die normaal ook al bij veel vrouwen voorkomen.

Volgende artikel
Wat als een school vol zit?