Wat je kan helpen bij het verwerken van een miskraam

Kan je na 3 maanden nog een miskraam krijgen?

Gevraagd door: Aylin Badal  |  Laatste update: 8 juli 2025
Score: 4.6/5 (10 stemmen)

Een miskraam in de eerste 2 tot 4 maanden van de zwangerschap wordt een vroege miskraam genoemd. We spreken van een late miskraam als de zwangerschap verkeerd afloopt na de vierde maand maar vóór de levensvatbare periode. Deze late miskramen komen minder vaak voor.

Kan je na 3 maanden een miskraam krijgen?

Het kan elke vrouw overkomen en iedere vrouw beleeft het weer anders. De meeste miskramen doen zich vóór de twaalfde week van de zwangerschap voor. Dit noemt men een vroege miskraam. Als het verkeerd afloopt met de zwangerschap tussen de drie en zes maanden, noemen we dat een late miskraam.

Kan je nog een miskraam krijgen op 4 maanden?

Spontaan afbreken van een zwangerschap vóór een termijn van 22 weken. Zowel in het eerste trimester, als vroeg in het tweede trimester van de zwangerschap kan er een miskraam optreden.

Hoe herken je een vroegtijdige miskraam?

Verschijnselen bij een dreigende miskraam

Soms nemen zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid af vlak voor een miskraam. Daarnaast kunnen vaginaal bloedverlies en soms wat menstruatieachtige pijn bij een jonge zwangerschap de eerste tekenen zijn van een dreigende miskraam.

Kun je na 12 weken nog een miskraam krijgen?

Het krijgen van een miskraam in week 12 is zo'n 8%. Na deze week neemt de kans hierop gelukkig weer wat af. In de weken 13 t/m 15 is de kans op een miskraam nog maar tussen de 5 en 8%.

19 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de kans op een miskraam na een termijnecho?

De kans op een miskraam voor een echo is 10% (voor de gehele populatie), na een goede echo nog maar 1-3% (afhankelijk van de zwangerschapsduur).

Hoe lang mag een dode baby in de buik blijven?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt hiervoor 20 weken aan als grens. Als je baby in de buik of tijdens de bevalling overlijdt, ben je waarschijnlijk niet bezig met de officiële term hiervoor. Toch kan het goed zijn om dit te weten, in verband met de termen die medisch zorgverleners gebruiken.

Hoe voelt een beginnende miskraam?

Een miskraam krijgen doet pijn. Sommige vrouwen vinden de pijn net zo erg als een hevige menstruatie. Andere vrouwen hebben meer pijn. Je kunt last hebben van de bijwerkingen van de medicijnen, zoals koorts, misselijk zijn en diarree.

Hoe herken je een mislukte innesteling?

Bij een mislukte innesteling wordt namelijk ook (net zoals de bevruchte eicel, ook) het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit lijkt dus op een 'gewone' menstruatie. Je zou dit ook een vroege miskraam kunnen noemen, je zou dit kunnen herkennen doordat je menstruatie later begint dan je zou verwachten.

In welke week komt een miskraam het meest voor?

De meeste miskramen vinden plaats voor de 12e week van de zwangerschap. In die eerste 12 weken moeten alle vitale lichaamsdelen en organen zich ontwikkelen. Als dat niet goed gaat (bijvoorbeeld doordat de celdeling in een belangrijk orgaan verkeerd gaat) kan het gebeuren dat het vruchtje niet meer levensvatbaar is.

Hoe voel je een miskraam aankomen?

Een miskraam kan lijken op ongesteld zijn. Je hebt wat buikpijn en licht bloedverlies, dat later erger wordt. De pijn of kramp zit onder in je buik en/of rug. Een miskraam kan langzaam op gang komen, maar je kan ook direct veel bloedverlies en buikpijn hebben.

Wat is een stille miskraam?

Bij een iets latere miskraam, ook wel 'missed abortion' genoemd, is de groei verder gekomen en is er een embryo zichtbaar bij de inwendige echo. Het embryo heeft echter geen hartactie; dit betekent dat het niet meer leeft en meestal is het embryo ook kleiner dan passend bij de duur van de zwangerschap.

Hoeveel kans op miskraam na kloppend hartje?

Hebben jullie bij de echo rond 8-9 weken een kloppend hartje gezien, dan is die kans al veel kleiner en eind nog maar 2 tot 3 van de 100 zwangerschappen in een miskraam .

Hoe weet je 100% zeker dat je een miskraam hebt gehad?

Je verliest bloedstolsels en weefsel (vruchtje en vliezen). Het bloedverlies en de buikpijn zijn daarna gestopt. Dan is het bijna zeker dat je een miskraam hebt gehad. Een echo is dan niet meer nodig, als je geen klachten hebt.

Kan je bloed verliezen en toch zwanger zijn?

Waar kan bloedverlies in het begin van je zwangerschap door komen? In de eerste maanden van je zwangerschap kan er bloed uit je vagina komen. Een paar druppels of meer, zoals toen je nog ongesteld was. Het vruchtje maakt zich vast aan de slijmlaag van je baarmoeder.

Is er nog hoop na 3 miskramen?

Een herhaalde miskraam is zwaar en verdrietig. Maar in de meeste gevallen is er wel hoop. Veel vrouwen krijgen uiteindelijk wel een gezond kind, ook na meerdere miskramen.

Wat is het risico op een miskraam bij 17 weken zwangerschap?

Goed nieuws: als je 17 weken zwanger bent, is het risico op een miskraam aanzienlijk gedaald tot slechts 0,5 procent. Dit betekent dat de kans dat je zwangerschap op een gezonde manier blijft voortduren nu zeer groot is.

Is een baby van 20 weken levensvatbaar?

Tot 24 weken is een baby niet levensvatbaar, vanaf 25 weken stijgen de overlevingskansen naar bijna 56%. Elke week dat een kindje langer in de baarmoeder kan verblijven nemen deze kansen exponentieel toe.

Waarom overlijdt een baby in de buik?

Het bevallen van een doodgeboren kind (bij een amenorroeduur van meer dan 20 weken) is het vaakst te wijten aan obstetrische omstandigheden, gevolgd door overlijden van het kind door abnormaliteiten aan de placenta.

Hoe herken je een vroege miskraam?

Bloedverlies is vaak het eerste teken van een miskraam. Meestal komt een miskraam binnen een aantal dagen op gang, soms duurt dit nog een week of zelfs een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie.

Waarom pas na 12 weken vertellen dat je zwanger bent?

Na 12 weken zwangerschap is de kans op een miskraam heel klein. Daarom wachten de meesten tot deze week met het bekend maken. Daarnaast hebben jullie dan samen even de tijd gehad om eraan te wennen en van te genieten. Wanneer je het ook vertelt, het is goed, doe wat bij jou past.

Wat is een regenboogbaby?

Wanneer je opnieuw zwanger raakt nadat je een baby hebt verloren, dan wordt het kind een 'regenboogbaby' genoemd. De regenboog ontstaat op de scheidingslijn tussen regenvlagen en zonneschijn en symboliseert zo perfect de plek van deze zwangerschap en dit kind.

Welke week is de hoogste kans op een miskraam?

Bij elke zwangerschap bestaat er een kans dat het vroegtijdig misgaat. De kans op een miskraam is het grootst in het eerste trimester, dus week 1 tot week 12.

Hoe vaak miss je een abortion na een kloppend hartje?

Het merendeel van de miskramen vindt plaats in de eerste weken. Soms nog voordat iemand wist zwanger te zijn. Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%!

Kun je een miskraam zien op een echo?

Op de echo kan je alleen zien of er nog een vruchtzak is. Na een miskraam is er vaak verdikt slijmvlies te zien in de baarmoeder. Dat is normaal en dit verdikte slijmvlies kan je niet goed onderscheiden van een rest.