Here's Why Women Should Take Their Husband's Last Name

Kan je je eigen achternaam houden als je trouwt?

Gevraagd door: dr. Megan van der Noot  |  Laatste update: 11 februari 2024
Score: 4.1/5 (5 stemmen)

U mag de achternaam van uw partner gebruiken als u getrouwd bent of als u geregistreerde partners bent. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik, uw eigen officiële achternaam wijzigt niet. U heeft hiervoor geen toestemming van uw partner nodig.

Kan je je eigen achternaam houden als je gaat trouwen?

Als je gaat trouwen, kun je kiezen of je de (volledige) achternaam van je partner overneemt. Dat gebeurt niet helemaal automatisch nadat jullie huwelijk is gesloten.

Kan je je eigen achternaam houden?

In het Nederlands naamrecht zal je je eigen achternaam behouden. Je paspoort blijft dus officieel je eigen, aangeboren achternaam behouden. Wel kan je als je je paspoort laat vernieuwen laten toevoegen dat je getrouwd bent en met wie.

Welke achternaam kiezen bij trouwen?

Op officiele documenten als paspoort, rijbewijs of identiteitskaart wordt altijd uw eigen achternaam vermeld, ook als u gekozen heeft voor de achternaam van uw partner (of voor een combinatie). U kunt er wel voor kiezen om uw achternaam aan te vullen met die van uw partner.

Is je paspoort nog geldig na trouwen?

Als u uit elkaar gaat. Uw identiteitsbewijs blijft geldig als u uit elkaar gaat. Ook als het huwelijk of geregistreerd partnerschap voorbij is, mag u de achternaam van uw ex-partner nog op uw identiteitsbewijs laten vermelden. Dit geldt totdat u een nieuw huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat.

15 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurt er met je achternaam als je trouwt?

U mag de achternaam van uw partner gebruiken als u getrouwd bent of als u geregistreerde partners bent. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik, uw eigen officiële achternaam wijzigt niet. U heeft hiervoor geen toestemming van uw partner nodig.

Wat moet je veranderen als je getrouwd bent?

Je verandert letterlijk de naam die je gebruikt. Nadat je getrouwd bent kun je uit vier opties kiezen: je houdt je eigen achternaam, je neemt de achternaam van je partner, je behoudt je eigen achternaam plus de achternaam van je partner of je krijgt de achternaam van je partner plus je eigen achternaam.

Kan je een eigen achternaam kiezen?

De keuze voor een achternaam kunt u voor de geboorte of bij de geboorteaangifte laten vastleggen. U gaat samen naar de burgerlijke stand om uw naamskeuze te laten vastleggen. Dit kan niet door 1 ouder en ook niet schriftelijk.

Kan je gratis je achternaam veranderen?

Sinds 1 juli 2020 zijn de regels voor naamswijziging ook versoepeld. Zo is de wijziging voor slachtoffers van bepaalde misdrijven makkelijker gemaakt en kan in steeds meer gevallen de naamswijziging kosteloos plaatsvinden.

Wat gebeurt er met je achternaam als je gaat scheiden?

Op het moment dat de scheiding wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, dan blijft alles onveranderd, dus blijf je de achternaam van je ex-man houden! Mocht je de achternaam van je ex-man niet willen houden als je gescheiden bent, dan moet je dit bij de gemeente kenbaar maken.

Kan je legaal je achternaam veranderen?

Alleen als u meerderjarig bent, kunt u zelf om een naamswijziging verzoeken. Dat kan, als u: Uw naam wilt wijzigen in de naam van uw ouder of verzorger. Een naamswijziging die u heeft ondergaan toen u minderjarig was, ongedaan wilt maken.

Hoe veel kost het om achternaam te veranderen?

Wat kost een achternaamswijziging? Er zijn verschillende tarieven voor naamswijziging, afhankelijk van uw specifieke verzoek. Voor een meerderjarige die zijn/haar achternaam wil wijzigen: €835,-. Voor het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen: €835,-.

Wat is geslachtsnaam na het huwelijk?

Vermelding in trouwboekje

En nu staat er bij 'geslachtsnaam na het huwelijk' weer uw oorspronkelijke naam vermeld. Volgens de wetgeving van Nederland wijzigt uw geslachtsnaam door het huwelijk niet. U heeft wel het recht om de naam van uw partner te gebruiken door middel van het naamgebruik.

Kun je trouwen zonder ondertrouw?

Ondertrouw is verplicht en zonder ondertrouw mag je in Nederland niet trouwen. Je gaat tijdens je verloving (het moment dat je ten huwelijk gevraagd wordt) in ondertrouw. Dit kan op vanaf een jaar voor je officiële trouwdatum en uiterlijk 2 weken van tevoren.

Is het legaal om met familie te trouwen?

U mag niet trouwen met een bloedverwante.

Ouders, kinderen, grootouders en kleinkinderen, broers en zusters mogen niet met elkaar trouwen. Op deze regel bestaan ook enkele uitzonderingen. Zo mogen een stiefouder en stiefkind wel met elkaar mogen trouwen, als de stiefouder het stiefkind tenminste niet erkend heeft.

Waarom naam partner aannemen?

We merken dat de meeste vrouwen toch vaak kiezen om de naam van de partner aan te nemen. De belangrijkste redenen zijn dat zij graag dezelfde naam willen dragen als de rest van het gezin (man en kinderen), zij die naam simpelweg mooier vinden en/of graag tradities in ere willen houden.

Welke leeftijd mag je je achternaam veranderen?

Als het minderjarige kind 12 jaar of ouder is, kan het verzoek wel worden toegewezen als hij of zij de naamswijziging zelf wil. Voorwaarden zijn dat het kind zelf moet instemmen met de indiening van het verzoek en ondanks de bedenkingen van de andere ouder blijft instemmen met de wijziging.

Hoe lang duurt het om je achternaam te veranderen?

De beslissing over de naamswijziging volgt meestal 20 weken na de indiening van uw verzoek. Bent u het niet eens met de beslissing? Dan kunt u bezwaar indienen bij Justis.

Kan ik mijn moeders achternaam krijgen?

Voorwaarden zijn: U bent 18 jaar of ouder. Uw ouders zijn gescheiden, of de buitenhuwelijkse samenleving is beëindigd, toen u minderjarig was; en u bent daarna verzorgd en opgevoed door degene van wie u de naam vraagt.

Welke naam mag je je kind niet geven?

Voorbeelden van ongepaste voornamen
  • bespottelijke namen;
  • scheldwoorden;
  • naam die bestaat uit heel veel namen;
  • bestaande achternaam, tenzij dat ook een bestaande voornaam is, bijvoorbeeld 'Roos'.

Kan je achternaam veranderen zonder toestemming vader?

U heeft toestemming van de andere ouder nodig als die ook ouderlijk gezag heeft. U heeft toestemming van de rechter nodig als de andere ouder met gezag geen toestemming wil geven. De andere ouder zónder ouderlijk gezag is het eens met de nieuwe achternaam als de rechter hiernaar vraagt.

Is achternaam verplicht?

Iedereen moet een officiële achternaam hebben, dat wil zeggen een achternaam die bij de overheid geregistreerd is. Deze verplichting is twee eeuwen geleden tijdens de Franse Tijd ingevoerd, toen ons land deel uitmaakte van het keizerrijk onder N. Bonaparte. EVRM Tegelijkertijd is iemands naam ook een recht.

Wat veranderd er financieel als je gaat trouwen?

Als u trouwt dan doet u dit sinds 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, van u samen zijn. Uitzonderingen zijn erfenissen en schenkingen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk.

Is het verplicht om samen te wonen als je getrouwd bent?

Als je een huwelijk of geregistreerd partnerschap wil aangaan, hoef je niet per se samen te wonen.

Wat is mijn officiele achternaam?

Als u in Nederland trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, houdt u in uw paspoort uw eigen geboortenaam. Dat is uw officiële (juridische) achternaam. Deze verandert niet door de keus voor naamgebruik.

Volgende artikel
Wat als je kind begint te werken?