Kan ik de achternaam veranderen na scheiding? | Het Juridisch Loket

Kan je je achternaam veranderen naar die van je moeder?

Gevraagd door: Phileine Wolters  |  Laatste update: 6 januari 2024
Score: 4.3/5 (73 stemmen)

Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen naamswijziging voor meerderjarigen en naamswijziging voor minderjarigen. Alleen als u meerderjarig bent, kunt u zelf om een naamswijziging verzoeken. Dat kan, als u: Uw naam wilt wijzigen in de naam van uw ouder of verzorger.

Wat zijn de kosten om je achternaam te veranderen?

Voor een meerderjarige die zijn/haar achternaam wil wijzigen: €835,-. Voor het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen: €835,-.

Is het mogelijk om je achternaam te veranderen?

Achternaam veranderen

Een verzoek tot wijziging van uw achternaam kunt u indienen bij Justis. Hiervoor gelden strenge voorwaarden. Op de website van Justis staat wat de voorwaarden zijn en hoe u een verzoek indient.

Kan ik mijn moeders achternaam krijgen?

Achternaam van de moeder

U krijgt de toestemming alleen als: u het ouderlijk gezag heeft over uw kind. uw kind jonger is dan 18 jaar. uw kind Nederlander is, een verblijfsvergunning asiel heeft of staatloos is.

Welke leeftijd mag je je achternaam veranderen?

Als het minderjarige kind 12 jaar of ouder is, kan het verzoek wel worden toegewezen als hij of zij de naamswijziging zelf wil. Voorwaarden zijn dat het kind zelf moet instemmen met de indiening van het verzoek en ondanks de bedenkingen van de andere ouder blijft instemmen met de wijziging.

45 gerelateerde vragen gevonden

Kun je je kind een dubbele achternaam geven?

Sinds de invoering van de Burgerlijke Stand in Nederland in 1811 kregen kinderen automatisch de naam van de vader. Sinds 1998 is het ook mogelijk om te kiezen voor de naam van de moeder. Met de nieuwe wet kunnen ouders ook een dubbele achternaam geven aan hun kinderen.

Hoe geef ik mijn kind een dubbele achternaam?

Geeft u uw eerste kind een dubbele achternaam? Dan krijgen volgende kinderen die u met dezelfde partner krijgt automatisch ook deze dubbele achternaam. U kunt uw keuze voor de achternaam doorgeven aan de gemeente. Dit kan bij de geboorteaangifte of bij de erkenning van het kind.

Is achternaam verplicht?

Iedereen moet een officiële achternaam hebben, dat wil zeggen een achternaam die bij de overheid geregistreerd is. Deze verplichting is twee eeuwen geleden tijdens de Franse Tijd ingevoerd, toen ons land deel uitmaakte van het keizerrijk onder N. Bonaparte. EVRM Tegelijkertijd is iemands naam ook een recht.

Hoe kan ik mijn naam veranderen?

Wilt u uw voornaam aanpassen? Roep dan de hulp van een advocaat in. Uw advocaat vraagt de voornaamswijziging dan aan bij de rechtbank. U moet daarbij wel de reden opgeven voor de naamswijziging.

Kan mijn man mijn achternaam krijgen?

Door het trouwen op zich verandert er niets aan uw achternaam. Maar huwelijkspartners hebben het recht om na het sluiten van het huwelijk elkaar achternaam (geslachtsnaam) te voeren. Dit geldt ook voor geregistreerde partners. Ook mag men beide achternamen voeren in een volgorde die men wenst.

Wie beslist op het verzoek tot achternaam wijziging?

Een aanvraag voor een wijziging van een achternaam dient u in bij Justis. Justis beslist namens de minister voor Rechtsbescherming of de achternaam mag worden gewijzigd. Voor de wijziging van de voornaam kunt u niet terecht bij Justis. Deze kunt u indienen bij de rechter.

Hoeveel namen mag je hebben?

Hoeveel voornamen mag je kind hebben? Kinderen hebben meestal één tot drie namen. Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren. Als jij je kind bijvoorbeeld 5 voornamen wilt geven, dien je daarvoor een goede reden te hebben.

Welke achternaam op rijbewijs?

In officiële documenten staat altijd uw officiële achternaam. Bijvoorbeeld op uw paspoort of rijbewijs. Meer informatie over het gebruik van de achternaam van uw partner vindt u op de website van Justis.

Kan ik de achternaam van mijn moeder aannemen?

Als meerderjarige kunt u de naamskeuze herzien en alsnog kiezen voor de naam van de andere ouder. De voorwaarden zijn: Er is door uw ouders na 1998 naamskeuze gedaan. U bent 18, 19 of 20 jaar op het moment dat u de aanvraag indient.

Is je naam veranderen gratis?

Voor het wijzigen van de voornaam in Nederland betaalt u voor het verzoekschrift dat de rechtbank in behandeling neemt, dus voor de naamwijziging als geheel. U betaalt dus niet per letter of per woord.

Kun je jezelf een tweede naam geven?

Kan je je 2e naam of doopnamen veranderen? Ja, een voornaamswijziging kan ook voor je tweede of derde voornaam of doopnamen. Je kan deze aanpassen, verwijderen maar ook toevoegen.

Hoelang duurt het om je naam te veranderen?

De procedure duurt gemiddeld tussen de 6 en 12 maanden. Door de naamsverandering bent u verplicht ook uw identiteitspapieren te vernieuwen.

Hoe kom je aan je achternaam?

Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.

Welke achternaam komt eerst?

eerst uw eigen naam, gevolgd door de naam van uw partner; de naam van uw partner in plaats van uw eigen naam.

Wat is de oudste naam van Nederland?

De oudste bekende naam voor het Nederlands is het gereconstrueerde bijvoeglijk naamwoord *þeudisk, waarbij de þ voor een stemloze interdentale wrijfklank staat en de eu voor een tweeklank die ongeveer als "e-oe" werd uitgesproken. *þeudisk is afgeleid van het Germaanse woord *þeudô-, dat 'volk' betekent.

Wat is de grappigste naam?

Top 19 faamnamen 2021

Ben Boute. Joyce de Roo-Bot. Wil Bierman. Ron de Bil.

Welke achternaam krijgt kind als ouders niet getrouwd zijn?

Bent u niet getrouwd of geen geregistreerde partners? Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u dat uw kind de achternaam van de vader of van de duomoeder krijgt? Dan moet de vader of de duomoeder het kind erkennen.

Waarom een dubbele achternaam?

Achtergrond van de wet is dat met twee achternamen de verbondenheid van het kind met allebei de ouders tot uitdrukking kan komen. Ouders kunnen een dubbele geslachtsnaam geven aan het eerste kind in een gezin. Die keuze geldt dan ook voor eventuele volgende kinderen.

Waar dubbele achternaam aanvragen?

Let op: wilt u uw kind (geboren op of na 1 januari 2016) een dubbele achternaam geven? Deze aanvraag doet u bij de gemeente. Dit kan vanaf januari 2024.

Vorige artikel
Wat herinnert een kind zich?
Volgende artikel
Wat zegt kleur moedermelk?