Decreet Integrale Jeugdhulp

Kan je ingrijpende Jeugdhulp weigeren?

Gevraagd door: Sven Spiker  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (49 stemmen)

Je kan die ook zelf weigeren. Ben je minderjarig, maar toch bekwaam, dan moeten je ouders wel altijd meebeslissen over ingrijpende jeugdhulp, bijvoorbeeld over hulp waarbij je uit huis geplaatst wordt, of waarvoor de toegangspoort moet tussenkomen. Wanneer je niet bekwaam bent, beslissen je ouders in jouw plaats.

Kan jij ingrijpende Jeugdhulp weigeren?

Zowel jij als je kind hebben het recht om te weigeren. Vindt de hulpverlener dat hulp toch noodzakelijk is? Dan kan hij de stap zetten naar een gemandateerde voorziening (ondersteuningscentra jeugdzorg en vertrouwenscentra kindermishandeling).

Kan ik jeugdzorg weigeren?

Is de gemeente verplicht om jeugdhulp te bieden? Ja, gemeenten hebben een jeugdhulpplicht. Dat betekent dat alle kinderen, jongeren (ook zonder verblijfstatus) en hun ouders hulp moeten krijgen als ze dat nodig hebben.

Is Jeugdhulp verplicht?

Jeugdhulpplicht gemeenten

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van alle vormen van jeugdhulp. Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden.

Is verlengde jeugdzorg verplicht?

De gemeente bepaalt of een jeugdige verlengde jeugdhulp nodig heeft. Hiervoor doet de gemeente onderzoek. In dit onderzoek moet de gemeente hebben vastgesteld dat verlengde jeugdhulp noodzakelijk is. Immers, in de Jeugdwet staat als voorwaarde voor 'verlengde jeugdhulp' dat de jeugdhulp noodzakelijk is.

32 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kom je af van jeugdzorg?

Het verzoek tot opheffing van de ondertoezichtstelling kan worden gedaan door Bureau Jeugdzorg, door de met het gezag belaste ouder en door een minderjarige die twaalf jaar of ouder is.

Wat is verschil tussen Jeugdhulp en jeugdzorg?

Met de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 spreken we over jeugdhulp. Hierbinnen vallen jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ggz- en verslavingszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening, thuisbegeleiding, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg (maatwerkdeel).

Wie moet toestemming geven voor jeugdhulp?

Meestal zijn de ouders met gezag de wet- telijk vertegenwoordiger. Bij jeugdigen van 12 tot 16 jaar is toestemming nodig van ouder(s) met gezag en de jeugdige zelf. Vanaf 16 jaar beslist de jeugdige zelf, tenzij de jeugdige “niet tot een redelijke waar- dering van zijn belangen in staat is”3.

Wie mag verwijzen naar Jeugdhulp?

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om jeugdhulp aan te bieden aan een jeugdige, ook na verwijzing van een huisarts, medisch specialist of jeugdarts. U als gemeente bent dan verantwoordelijk voor (het betalen van) de jeugdhulp maar u heeft geen rol in het toekennen van deze hulp.

Wie controleert jeugdzorg?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (inspectie) houdt toezicht op de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Is jeugdzorg vrijwillig?

In het vrijwillige kader wordt jeugdhulp op vrijwillige basis door of voor gezinnen verzocht en geaccepteerd. In het gedwongen kader worden gezinnen door middel van een door de rechter opgelegde kinderbeschermingsmaatregel verplicht om jeugdhulp te aanvaarden.

Kan ik jeugdzorg aanklagen?

Klacht indienen jeugdhulp

U stuurt uw klacht naar de klachtencommissie van de jeugdhulpinstelling. Een vertrouwenspersoon kan u hierbij helpen. Neem hiervoor contact op met Jeugdstem (vertrouwenspersonen AKJ). De vertrouwenspersoon gaat ook mee naar gesprekken als u dit wilt.

Welke rechten heeft jeugdzorg?

Kinderen hebben het recht verzorgd, begeleid en opgevoed te worden. Ouders zijn hier als eerste verantwoordelijk voor. De overheid moet de rechten en verantwoordelijkheden van ouders respecteren.

Hoe Eli jeugdzorg niet?

Nederlandse Eli (28) overleefde jeugdzorg niet: “Blij alsof ze de loterij gewonnen had toen de euthanasie toegekend was” Eli werd op haar tiende uit huis geplaatst en zat daarna in liefst 28 instellingen. Ze kreeg te maken met misbruik en belandde op straat, totdat ze op 28-jarige leeftijd euthanasie pleegde.

Wat gebeurt er als er een melding wordt gemaakt bij jeugdzorg?

Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roept ze de hulp in van een lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden; Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.

Wat is een verontrustende situatie?

Er is sprake van verontrusting wanneer: de ontwikkelingskansen van een minderjarige bedreigd worden (de provisie-, protectie- of participatierechten van de minderjarige worden geschonden); de (psychische, fysieke of seksuele) integriteit van een minderjarige of van één of meer gezinsleden worden aangetast.

Wat valt er onder Jeugdhulp?

Jeugdhulp is hulp bij psychische hulpvragen, een verstandelijke beperking en/of opvoedproblemen. Jeugdhulp is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, soms tot 23 jaar. Uw gemeente is verantwoordelijk voor deze hulp. Dit is geregeld in de Jeugdwet.

Wie kan mij doorverwijzen?

U kunt een verwijzing krijgen van uw huisarts of van een andere medisch specialist. De verwijzing kan een papieren verwijsbrief of een digitale verwijzing zijn.

Wie betaalt de jeugdzorg?

De gemeente waar een jongere staat ingeschreven, wordt verantwoordelijk voor de jeugdzorg die deze jongere krijgt. En betaalt de rekening. Het nieuwe woonplaatsbeginsel maakt een einde aan de onduidelijkheid die er nu soms toe leidt dat jongeren lang op zorg moeten wachten.

Wat mag 16 jarige beslissen?

16 jaar
  • Als je 16 bent mag je zelf een arbeidsovereenkomst aangaan.
  • Je mag maximaal 9 uur per dag en 45 uur per week werken. ...
  • Je kunt de rechter vragen je meerderjarig te laten verklaren als je zwanger bent. ...
  • Je kunt een eigen zaak beginnen als je daarvoor toestemming krijgt van de rechter.

Wat mag een kind van 12 jaar beslissen?

Als je tussen de 12 jaar en 16 jaar bent dan moeten jouw ouders luisteren naar jouw mening, maar uiteindelijk beslissen zij dingen als: bij wie je gaat wonen, wanneer en hoe vaak je de ouder ziet waar je niet woont etc. Als je ouders er niet uitkomen, dan beslist de kinderrechter wat goed voor jou is.

Wie kan Jeugdhulp aanvragen?

Veel gemeenten hanteren de regel dat de jeugdige en/of zijn ouders een aanvraag om jeugdhulp kunnen indienen. Dit sluit aan bij de doelgroep van de Jeugdwet. Jeugdigen en ouders kunnen namelijk jeugdhulp krijgen.

Wat zijn de problemen in de jeugdzorg?

Het ziekteverzuim is hoog en de werkdruk neemt toe, waardoor steeds meer professionals de jeugdzorg verlaten. De wachtlijsten groeien. Kinderen en gezinnen wachten steeds langer op hulp. Zorgaanbieders kunnen de kwaliteit en de continuïteit van jeugdzorg niet meer garanderen.

Wat valt niet onder de Jeugdwet?

Wat niet onder Jeugdwet valt, wordt geregeld vanuit de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg of, in het geval van hulpmiddelen, vanuit de Wmo. Gemeenten zijn op grond van de Jeugdwet verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp aan jeugdigen en hun ouders.

Wie staat er boven jeugdzorg?

In de Jeugdwet staat dat gemeenten op bovenlokaal niveau samenwerken als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij de uitvoering van jeugdbescherming, jeugdreclassering en specialistische hulp. Die zorg is bestemd voor slechts een kleine doelgroep, maar moet wel altijd beschikbaar zijn.