Wil je een erfenis verdelen zonder notaris? Dat kan in deze gevallen.

Kan je een erfenis regelen zonder notaris?

Gevraagd door: drs Benthe van Mispelen BA  |  Laatste update: 2 maart 2024
Score: 4.3/5 (75 stemmen)

Nee, bij de verdeling van een nalatenschap is in beginsel geen notaris nodig.

Wie regelt de erfenis als er geen testament is?

Boedelvolmacht. Een boedelvolmacht kunt u regelen bij de notaris. Meestal 'beheert' de persoon met de volmacht de erfenis.

Is er altijd een notaris nodig bij overlijden?

Het is niet verplicht om een notaris in te schakelen, maar soms is dat wel nodig. Staat er bijvoorbeeld geld op een geblokkeerde bankrekening van de overledene? Dan heb je als erfgenaam in sommige gevallen een verklaring van erfrecht nodig om aan te tonen dat je recht hebt op het banktegoed van de overledene.

Kan je een erfenis zelf verdelen?

De verdeling van de nalatenschap kunt u zelf doen, maar u kunt ook een notaris vragen om te helpen. Als er meer schulden dan bezittingen zijn in de nalatenschap en u heeft beneficiair aanvaard, is het verstandig u te laten adviseren.

Is een notaris verplicht?

Wilt u een woning of bedrijfspand kopen of verkopen? Dan is het wettelijk verplicht dat te regelen via de notaris.

36 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang na overlijden naar notaris?

Wanneer je naar een notaris gaat na overlijden bepaal je zelf. Er is hiervoor geen regel die bepaalt hoe snel je die moet inschakelen. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Zeker in het begin, tijdens de rouwperiode, kan de notaris je veel financiële en juridische zaken uit handen nemen.

Wie betaalt de notaris bij erfenis?

De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.

Wie erft wat bij overlijden zonder testament?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Wie keert erfenis uit?

Heeft u de erfenis aanvaard, dan moet de erfenis vervolgens worden afgewikkeld en verdeeld. U kunt dan als erfgenaam te maken krijgen met een notaris, een executeur of een bewindvoerder. Als er geen erfgenamen (bekend) zijn, kan de overheid de afwikkeling op zich nemen.

Wat zijn de notariskosten bij een erfenis?

Ofwel bij een notaris, wat gemiddeld tussen de 300 en 500 euro kost. Ofwel gratis bij het Kantoor Rechtszekerheid bevoegd voor de woonplaats van de overledene, op voorwaarde dat de nalatenschap aan bepaalde wettelijke voorwaarden voldoet.

Wie moet overlijden melden bij de bank?

Overlijden van een rekeninghouder (geen en/of rekening, zie hierna) moet u doorgeven aan een bank en andere financiële instellingen zoals creditcardmaatschappijen, verzekeraars, beleggingsinstellingen en pensioenfondsen. Deze instellingen blokkeren vervolgens de tegoeden van de overledene.

Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?

Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.

Wie moet het huis leeghalen bij overlijden?

Wanneer iemand overlijdt, zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor het leeghalen van het huis en de bijkomende kosten. Wanneer er geen sprake is van een testament, staat in de wet beschreven dat alleen de echtgenoot, geregistreerd partner en bloedverwanten erven.

Hoe lang blijft de erfenis geld?

Een wettig opgesteld testament blijft dus altijd geldig. Tenzij het testament wordt herroepen. Een testament kan alleen herroepen worden als de erflater zelf nog in leven is en wilsbekwaam is. Anders blijven ook eventuele andere bepalingen, zoals legaten en uitsluitingsclausules geldig.

Wat gebeurt er met geld na overlijden zonder testament?

Is er geen testament, dan bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. De erfgenamen moeten samen de nalatenschap afwikkelen. Komen jullie er niet uit, dan kan de kantonrechter een besluit nemen.

Hoe lang na overlijden erfenis opeisen?

De verjaringstermijn gaat in op het moment dat de erflater is overleden en je erfgenaam bent geworden. Je moet het kindsdeel dus binnen 5 jaar na het overlijden van de erflater opeisen. Als je dit niet doet, dan vervalt je recht op het kindsdeel.

Wie regelt de erfenis na overlijden?

U kunt in uw testament een executeur aanwijzen. De executeur betaalt schulden en beheert goederen zolang deze nog niet onder de erfgenamen zijn verdeeld. In uw testament kunt u ook andere taken aan de executeur opdragen. Bijvoorbeeld het regelen van de begrafenis of crematie.

Hoe lang wordt een rekening geblokkeerd na overlijden?

Bij een overlijden worden de (gemeenschappelijke) rekeningen van een overledene geblokkeerd. Het kan maanden duren vooraleer banken die rekeningen weer vrijgeven.

Welk recht geldt als er geen testament is?

Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt.

Kun je een kind bij erfenis meer geven dan de ander?

De omvang van de reserve is afhankelijk van het aantal kinderen. Is er één kind, dan heeft dat een reserve van de helft. Men kan dan nog vrij beschik-ken over de helft van zijn nalatenschap. In geval van twee kinderen, ontvangt elk kind 1/3 van de nalatenschap als reserve (het beschikbare deel is dan 1/3).

Hoe weet je of je recht hebt op een erfenis?

U bent erfgenaam als u volgens de geboorteakte of door adoptie kind bent van de overledene. Bent u stiefkind, pleegkind of een biologisch kind dat door de overledene is afgestaan of niet is erkend? Dan bent u alleen erfgenaam als de overledene dit in een testament heeft bepaald.

Kan je nog geld afhalen na overlijden?

Geld van rekening afhalen na overlijden

Let op: je bent niet automatisch eigenaar van het saldo op de rekening van de overledene. Dus ook geld opnemen na overlijden van de rekeninghouder kan niet zomaar. Als nabestaanden geld van de rekening halen zonder dat dat eerst juridisch geregeld is, is dat strafbaar.

Wat gebeurt er met geld op rekening bij overlijden?

Bij een overlijden worden alle rekeningen van de overledene geblokkeerd alsook die van de partner bij geval van gemeenschap van goederen – tot de rechtmatige erfgenamen met zekerheid kunnen bepaald worden.

Wat stopt automatisch na overlijden?

Na een overlijden worden zorgverzekering en zorgtoeslag, pensioen en uitkeringen en gemeentelijke belastingen automatisch stopgezet. De gemeente geeft het overlijden namelijk door aan de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank.