6 tips voor het natuurlijk opwekken van jou bevalling | zwangerschap | bevalling opwekken

Kan je een bevalling tegenhouden?

Gevraagd door: Rens Demir  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (43 stemmen)

Medicijnen om de weeën te remmen (weeënremmers) kunnen worden gegeven om de samentrekkingen van de baarmoeder te bestrijden. Maar als er al veel ontsluiting is, bijvoorbeeld meer dan 5 centimeter, is er niet veel kans dat het nog zal lukken om de bevalling enige dagen uit te stellen.

Hoe kun je ervoor zorgen dat weeën doorzetten?

Meestal begint een bevalling met weeën. In het begin merk je dat deze nog kort en onregelmatig zijn. Er kan nog enige twijfel bestaan of de weeën wel echt gaan doorzetten. Je kunt dan het beste proberen te ontspannen en een warme douche/bad of kruik nemen.

Kan bevalling beginnen door stress?

Er zijn factoren die invloed hebben op wanneer een baby aanstalten maakt om geboren te worden. Stress, complicaties tijdens de zwangerschap en het krijgen van een meerling zijn hier voorbeelden van en kunnen invloed hebben op de bevallingsdatum.

Hoe rustig blijven tijdens bevalling?

De endorfines zorgen ervoor dat je minder pijn voelt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling.
...
Mentaal en lichamelijk ontspannen kan ook door middel van:
 1. Massage.
 2. Yoga.
 3. Hypnose.
 4. Geurkaarsen of geurolie.

Wat niet doen tijdens bevalling?

Ga vooral niet op je rug liggen persen

Honderden onderzoeken hebben al uitgewezen dat dit geen goede houding is om in te persen. Zo is je bekken 30% groter als je in hurkzit bevalt in plaats van liggend op je rug. Bovendien werkt de zwaartekracht mee als je niet ligt maar zit of staat.

26 gerelateerde vragen gevonden

Wat vergemakkelijkt de bevalling?

Zet hulpmiddelen in tegen de pijn

Sommige vrouwen vinden het bijvoorbeeld fijn om een heet washandje tegen hun vagina aan te houden tijdens de ontsluitingsfase. Dit kan de scherpe pijn verzachten. Andere vrouwen gaan tijdens het bevallen graag onder de douche, in bad of vinden een massage fijn om te kunnen ontspannen.

Wat zijn voortekenen van een bevalling?

Voorweeën

Al weken of zelfs maanden voor de grote dag kan je last krijgen van harde buiken. Deze heten ook wel oefenweeën en voelen aan als een soort spanning in je buik. Merk je een verandering in deze harde buiken? Dan is dit misschien een van de symptomen dat je bevalling eraan komt.

Hoe mentaal voorbereiden op bevalling?

Het is ontzettend belangrijk dat je je niet bekeken voelt tijdens je baring. Zorg er dus voor (stap desnoods over naar een caseload verloskundige) dat jij je heel veilig voelt bij je zorgverleners en dat er een vertrouwensband is. Laat onbekende mensen tijdens je bevalling zo min mogelijk mee 'kijken'.

Hoe ontspannen tijdens weeën?

Als je ligt, kun je kruiken bij je buik en rug leggen. Veel vrouwen vinden het lekker om onder de douche te staan of in bad te zitten, met de warme straal water uit de douchekop op je buik of rug gericht. Dit helpt je te ontspannen waardoor je de pijn van de weeën beter kan verdragen.

Hoelang kan je met 3 cm ontsluiting lopen?

Het is vrij normaal dat je bij een tweede al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.

Hoe herken je stress bij baby?

Vaak valt een baby tijdens of na de release in een diepe slaap.
...
Kenmerken van body stress bij baby's zijn:
 • Regelmatig / voortdurend huilen zonder aanwijsbare reden.
 • Krom trekken van het ruggetje bij het optillen of het verschonen van de luier.
 • Met het hoofdje altijd dezelfde kant op liggen (voorkeurshouding).

Wat doet stress met je baby?

Er zijn o.a. onderzoeken die laten zien dat stress tijdens de zwangerschap kan leiden tot een verminderde ontwikkeling van de hersenen van je baby. En ook kan een ontregelde hormoonspiegel later tot gedragsproblemen leiden bij je kind.

Kan stress kwaad tijdens zwangerschap?

Door de meeste wetenschappers en artsen wordt aangenomen dat kortdurende stress geen negatieve invloed heeft op jouw gezondheid en die van je ongeboren baby. Langdurige of heel hevige stress is wel ongezond. Dit kan gevaarlijk zijn voor jou of je baby en zorgen voor verschillende gezondheidsklachten.

Kan wandelen weeën opwekken?

Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen. Ook heel goed voor de gelukshormonen!

Waarom zet de bevalling niet door?

Oorzaken van het niet vorderen van de ontsluiting:

onvoldoende weeënactiviteit. De weeën zijn niet sterk genoeg, of komen niet vaak genoeg; het voorliggende deel (hoofdje of stuit) drukken niet goed om de ontsluitingsring (bijvoorbeeld bij niet ingedaald hoofd) wanverhouding tussen het hoofdje en het bekken.

Kan warmte weeën opwekken?

Warmte. Warmte zorgt voor rust en ontspanning, waardoor je in de juiste stemming bent om weeën te krijgen.

Hoe kan je het beste weeën Wegpuffen?

Wanneer je geen cursus gedaan hebt probeer dan de weeën weg te puffen. Hierbij adem je in door je neus en adem je in een aantal kleine pufjes door de mond weer uit. De weeën kun je in verschillende houdingen opvangen.

Wat is een Beenwee?

Bij beenweeën voel je de meeste pijn van de ontsluitingsweeën in je bovenbenen. Dit wordt veelal ervaren als een nare pijn, omdat vrouwen de pijn niet gemakkelijk kunnen opvangen. Je kunt beenweeën op meerdere plaatsen in je benen voelen. Je kunt bij dit soort weeën je partner vragen of hij je benen wilt masseren.

Hoe ademen tijdens wee?

Ademhalen of puffen bij pijnlijke weeën

Probeer goed door je neus in te ademen en blaas in drie pufjes uit je mond. Twee keer kort en een keer lang, totdat je longen leeg zijn. Als je een wee voelt aankomen kun je al beginnen met puffen, zo ben je de wee voor en kom je in een goed ritme.

Wat te doen bij angst voor bevalling?

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kan doen om je angst voor de bevalling te beperken.
 1. Doe een (zwangerschaps)cursus. Het volgen van een cursus kan je klachten verlichten. ...
 2. Een goede voorbereiding. Je weet niet wat je moet verwachten van een bevalling. ...
 3. Maak een geboorteplan. ...
 4. Neem je rust. ...
 5. Heb vertrouwen.

Wat niet eten voor bevalling?

Eet en drink regelmatig iets wat veel energie levert en licht verteerbaar is, bijvoorbeeld een boterham met jam en een glas appelsap. Pas op met zware maaltijden, veel barende vrouwen worden gedurende de ontsluiting misselijk en een volle maag werkt dan niet bevorderlijk.

Welke termijn meeste bevallingen?

Slechts een op de twintig moeders bevalt exact op die datum, 280 dagen of 40 weken na de bevruchting. De gemiddelde lengte van een zwangerschap was slechts 38 weken, maar er bleek een variatie van maar liefst 37 dagen te zijn. Dat wil zeggen dat de meeste moeders bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap.

Wat doen Weeenopwekkers?

Als je wel stress of spanning ervaart tijdens de bevalling of de weeën om een andere reden niet goed vorderen, dan kan syntocinon, ofwel kunstmatige oxytocine, worden gegeven om de weeën (verder) op te wekken en de bevalling sneller te laten verlopen.

Welke tens bevalling?

GeboorteTENS apparaten zijn speciaal geschikt gemaakt voor pijnverlichting bij de bevalling. De meest gebruikte is de “Elle TENS 2”. De TENS wordt veel gebruikt in de fysiotherapie en bij chronische pijn, waar het een bewezen effect heeft. Sinds midden jaren zeventig wordt het ook gebruikt bij bevallingen.

Wat te doen bij stress tijdens zwangerschap?

Tips om stress tijdens zwangerschap te beperken
 1. Praat met iemand. ...
 2. Bereid je goed voor op je zwangerschap en je bevalling. ...
 3. Probeer ontspanningstechnieken. ...
 4. Plannen! ...
 5. Eén ding tegelijk. ...
 6. Beperk je activiteiten.
 7. Zorg voor een goed vangnet. ...
 8. Zoek de oorzaak van de stress en probeer dit te verlichten.

Vorige artikel
Hoe neusje vrijmaken baby?