Indalen bevorderen met deze tips! Indalen van de baby tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Kan je de baby helpen indalen?

Gevraagd door: ir. Max Molenaar  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.4/5 (41 stemmen)

Vooral bij een eerste kindje is het belangrijk dat je baby langzamerhand indaalt: hierdoor weet je verloskundige dat je bekkeningang groot genoeg om je baby door te laten tijdens de bevalling.

Wat helpt om baby te laten indalen?

SPECIAL Yogic Squat ter bevordering van indalen

Zet je voeten een stukje wijder dan je eigen heupen en draai je tenen naar buiten. Buig door je knieën om vervolgens in je diepste squat je bovenarmen aan de binnenkant van je benen te plaatsen en je handen in 'gebedshouding' te brengen. Je armen houden dus je benen open.

Hoe zorg je dat je baby Indaalt?

De Amerikaanse verloskundige Gail Tully heeft de methode Spinning Babies ontwikkeld in samenwerking met chiropractors. Je doet hierbij oefeningen om het bekken in balans te krijgen en ruimte in de buik te creëren. Hierdoor kan je baby gemakkelijker indalen in de ideale geboortepositie.

Kun je het voelen als je baby Indaalt?

Je kunt van het indalen last hebben door stekende pijn in je vagina, pijn in je liezen en een kramperig gevoel in je onderbuik (indallingsweeën) . Lopen gaat na het indalen soms wat lastiger. Je hebt het gevoel te 'waggelen'.

Kun je bevallen als baby niet is ingedaald?

Het maakt voor de bevalling niet uit of een kindje al voor, of pas tijdens de weeën indaalt. Het is wel van belang als de vliezen breken. Als het hoofdje níet is ingedaald is er nog ruimte tussen het hoofdje en het bekken en zou er met het breken van de vliezen een navelstreng voor de hoofdje kunnen zakken.

21 gerelateerde vragen gevonden

Hoe beweegt een ingedaalde baby?

Doordat de baby is ingedaald en hij steeds wat groter wordt, heeft hij niet zoveel bewegingsvrijheid meer. Het is dan ook heel normaal dat je hem anders voelt bewegen. In plaats van flinke schoppen of stompen, voel je hem nu wat heen en weer schuiven met zijn voet of hand.

Hoe lang duurt het indalen van de baby?

De meeste vrouwen omschrijven het als een menstruatieachtige pijn. Dit gaat soms gepaard met een stekende pijn in de vagina of liezen. In tegenstelling tot weeën tijdens de bevalling, duren indalingsweeën vaak maximaal 30 seconden en stopt het na een paar uur.

Hoe ver moet baby indalen?

Het indalen van de baby gebeurt meestal in het laatste trimester. Vaak ligt het hoofdje gedeeltelijk of helemaal in het bekken rond de 36 tot 38 weken. Je kan dan meer harde buiken/indalingsweeën/voorweeën ervaren; je kunt dit al rond 30 weken ervaren.

Wat zijn de voortekenen van een bevalling?

Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling: Het begin van de weeën. Verlies van slijmprop. Vliezen breken.

Kan een baby met 38 weken nog draaien?

Vaak draait een baby tot 36 weken ook nog zelf. Als dat niet gebeurt, kan de arts dit proberen. Dat lukt vaak wel als er veel vruchtwater is. Maar als een baby makkelijk draait, is er ook een kans dat het weer terug draait in stuitligging.

Wat gebeurt er als de baby niet Indaalt?

Als het hoofdje nog niet goed was ingedaald, dan is dit aan je verteld. Wanneer je vliezen breken en het hoofdje is nog niet (goed genoeg) ingedaald, dan is het belangrijk om direct de verloskundige te bellen en te gaan liggen.

Hoe weet je of je kind is ingedaald?

Je buikbaby zakt met zijn hoofdje, als het goed is, naar beneden en dit zal op de blaas drukken. Hierdoor ga je waarschijnlijk, net als in het begin van de zwangerschap, wat vaker naar het toilet. Als je buik- baby nog dieper zakt met zijn hoofdje komt hij 'vast' te zitten achter het schaam- been. Dat noem je indalen.

Kan een baby met 39 weken nog draaien?

Tot ongeveer 36 weken in de zwangerschap kan uw kind nog zelf draaien. Wanneer dit niet gebeurt, kan er besloten worden om, met hulp van de gynaecoloog, het kind te draaien. Dit gebeurt meestal rond de 36 weken, soms kan dit eerder of later zijn, afhankelijk van uw situatie.

Hoe zorg je voor ontsluiting?

Om ontsluiting te krijgen heb je krampen/weeën nodig. Dat heeft voornamelijk met hormonen te maken in plaats van met bewegen. Het is wel zo dat als je eenmaal krampen/weeën hebt, het supergoed is om te blijven bewegen omdat het ervoor kan zorgen dat de ontsluiting daardoor sneller verloopt.

Wat kun je doen om de bevalling op te wekken?

Bevalling zelf opwekken
  1. Bevalling opwekken met sex. ...
  2. Tepelstimulatie. ...
  3. Kopje thee om weeën op te wekken. ...
  4. Ricinus cocktailtje. ...
  5. Ananas, bitter lemon of tonic. ...
  6. Zelf bevalling opwekken met voetreflexmassage. ...
  7. Breng contracties op gang met pittig eten. ...
  8. Lekker bewegen om je baarmoeder te prikkelen.

Hoelang kan je rondlopen met 2 cm ontsluiting?

Het is vrij normaal dat je bij een tweede, door de voorweeën, al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting.

Kun je aan je buik zien wanneer je gaat bevallen?

Harde buiken

Als je meer dan 8 harde buiken in een uur hebt en de pijn ervan toeneemt, komt je bevalling waarschijnlijk op gang. Harde buiken heb je waarschijnlijk al vaker gevoeld, misschien zelfs al in het 1e of 2e trimester. Bij een harde buik trekt de baarmoederspier samen en dat doet normaal gesproken geen pijn.

Kun je je eigen ontsluiting voelen?

Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert.

Hoe merk je dat je baarmoedermond week is?

Hoe kan ik weten of mijn baarmoederhals al verstreken is? Als je al pijnlijke en regelmatige weeën gehad hebt, mag je ervan uitgaan dat je baarmoederhals al wat ontsloten en verstreken is. Je dokter zal dit voor jou ook kunnen bevestigen wanneer je op controle gaat en hij een vaginaal onderzoek doet.

Waarom krijg je harde buiken?

Harde buiken worden ook wel 'Braxton-Hicks contracties', 'oefenweeën' of 'valse weeën' genoemd. De baarmoeder kan samentrekken door bewegingen van de baby, lichamelijke activiteit, stress of door je darmen of blaas. Vaak ontstaan valse weeën in het tweede of derde trimester van de zwangerschap.

Hoe weet je dat je je slijmprop verloren bent?

Vaak is het wittig, maar het kan ook wat gemengd zijn met bloed en hierdoor wat rood/rozig gekleurd zijn. Donkerbruine aders in het slijm is ook vrij normaal, dat is oud bloed wat met het slijm vermengt is. Het verlies van de slijmprop kan gepaard gaan met wat helderrood bloedverlies afkomstig van de baarmoedermond.

Wat te doen 37 weken zwanger?

Op dit moment is er helaas niet zo veel aan te doen. Straks, na de bevalling, kun je wel weer oefeningen door waarbij je je bekkenbodemspieren traint en zo het probleem verhelpt. Omdat je buik steeds dikker wordt, is er rond deze tijd niet zo veel ruimte meer over voor je navel. Die kan nu behoorlijk gaan uitpuilen.

Waarom niet indalen?

Hoe komt het dat een balletje niet is ingedaald? De oorzaak is niet altijd bekend. Omdat indaling pas laat (vanaf de zesde maand) in de zwangerschap plaatsvindt, komt het vaker voor bij te vroeg geboren jongetjes. Hoe de indaling precies verloopt, is nog niet helemaal bekend.

Is een baby rustig voor de bevalling?

Kindje wordt rustiger

De bewegingen van je kindje worden minder. Doordat het hoofdje is ingedaald heeft hij minder ruimte. Toch moet je opletten dat je over de hele dag gezien je baby wel voelt bewegen, maar heel zachtjes, de kracht van de bewegingen neemt dan ook af.

Hoe maak je een baby in de buik wakker?

De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.