MIJN VLIEZEN ZIJN GEBROKEN EN (NOG) GEEN WEEËN, WAT NU 😱 | Verloskundige | Bevalling | Vruchtwater

Kan je beetje bij beetje vruchtwater verliezen?

Gevraagd door: Joris van Ommeren Bsc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (58 stemmen)

Het vruchtwater wordt de hele tijd aangemaakt, dus nadat je vliezen zijn gebroken, kun je steeds een beetje vruchtwater blijven verliezen.

Hoe weet je of je kleine beetjes vruchtwater verliest?

Vruchtwater verlies / gebroken vliezen

Vruchtwater kan je herkennen aan dat het waterdun is, het ruikt zoetig en je het niet kan ophouden. Soms verlies je in een keer een hele plens, maar vooral als de baby al goed is ingedaald, zullen het steeds kleine beetjes vocht zijn die je verliest.

Kun je druppels vruchtwater verliezen?

Je kunt een plons vruchtwater verliezen of slechts een paar druppels. Kenmerkend van gebroken vliezen is dat je druppels of scheutjes vocht blijft verliezen. Vruchtwater kan helder, zoals kraanwater of groen/geel zijn. Om de kleur goed te beoordelen, kun je het beste een kraamverband uit je kraampakket in doen.

Wat als je niet weet dat je vruchtwater verliest?

Wit, lichtroze, doorzichtig en met vlokjes is allemaal 'helder'. Heeft het vruchtwater een kleur (groen, geel of bruin bijvoorbeeld) of vind je het lastig om het te beoordelen, dan is het advies om de gynaecoloog te bellen. Als je vruchtwater niet helder is, heeft je baby er misschien in gepoept.

Kan je zomaar vruchtwater verliezen?

Gebroken vliezen en vruchtwater verliezen

Vruchtwater komt vrij wanneer de vliezen breken, vlak voor of tijdens de bevalling. Bij zo'n 10% van de vrouwen breken de vliezen wanneer de bevalling begint, maar het kan ook zijn dat de weeën eerst komen en tijdens de bevalling pas de vliezen breken.

42 gerelateerde vragen gevonden

Is het urine of vruchtwater?

Het verschil tussen urine en vruchtwater is soms moeilijk te zien. Het grootste verschil tussen vruchtwater en urine is dat vruchtwater een zoete geur heeft en soms rozig of troebel van kleur is als er bloed of ontlasting van de baby bij zit. Neem bij verlies van vruchtwater direct contact op met de verloskundige.

Kun je vruchtwater verliezen tijdens het plassen?

Je kunt vruchtwater verliezen, maar het kan ook afscheiding of urine zijn. Meestal is het een van de laatste twee. Tijdens je zwangerschap heb je meer afscheiding dan normaal en de afscheiding is soms wat waterig. Daarom kan een zwangere denken dat het om vruchtwater gaat.

Is dit vruchtwater of afscheiding?

Soms is het moeilijk om onderscheid te maken of iets afscheiding is of vruchtwater. Afscheiding is melkachtig wit en oogt als een witte, dunne crème. Vruchtwater is waterig en ruikt een beetje zoetig.

Is mijn vruchtwater gebroken?

Zijn mijn vliezen gebroken? Wanneer je vliezen breken, zal je dit herkennen aan het vrijkomen van vruchtwater. Dat vruchtwaterverlies kan in kleine beetjes komen, maar ook in een grote golf vruchtwater. De vliezen kunnen op meerdere plekken breken.

Hoe lang blijft vruchtwater lopen?

Als je langer dan 24 uur vruchtwater verliest en je hebt nog steeds geen goede weeën, dan wordt je meestal naar het ziekenhuis gestuurd. Als de vliezen gebroken zijn is de natuurlijke barrière (de vliezen) voor bacteriën om bij het kind te komen weg.

Hoe ziet vruchtwater eruit in je onderbroek?

Helder vruchtwater is waterig, grijs-wit troebel van kleur, soms met wat witte of rozige vlokjes. Vruchtwater heeft een zoetige geur (niet zurig zoals urine of wee als afscheiding). Als de vliezen gebroken zijn, blijft het vruchtwater meestal aflopen en heb je de hele tijd een natte onderbroek.

Hoe voelt het als je water breekt?

Meestal voel je wel het inwendig onderzoek, maar het vliezen breken geeft geen pijn. Ook de baby voelt geen pijn. De hoeveelheid vruchtwater die naar buiten komt verschilt. Soms is het maar een klein golfje en andere keren blijft het vruchtwater stromen.

Kan de verloskundige zien dat je vliezen zijn gebroken?

Om er zeker van te zijn dat uw vliezen zijn gebroken, onderzoekt de arts of verloskundige met een speculum (eendenbek) of er vruchtwater afloopt. De arts of verloskundige doet liever geen inwendig onderzoek in verband met een verhoogde kans op infectie.

Kan vruchtwater geurloos zijn?

Overtuig jezelf er eerst van dat het echt vruchtwater is en geen urine of vaginale afscheiding. Vruchtwater is kleurloos en geurloos. Er kunnen witte vlokjes in zitten of er kan wat bloed meekomen.

Kan water breken door beweging baby?

De manier waarop het water eruit komt, hangt af van de positie van je baby. Zijn hoofdje kan namelijk dienstdoen als 'kurk' waarbij hij de baarmoederhals afschermt. Als je kindje zich dan beweegt, kan er meer vruchtwater vrijkomen. Eens je weeën hebt, kan je nog meer vruchtwater verliezen tot dat je baby geboren is.

Hoe kun je vruchtwater opvangen?

Probeer altijd wat vruchtwater op te vangen in een glas. Als het vruchtwater in kleine hoeveelheden komt kunt u wat opvangen door op een plastic zak te gaan zitten en het daarna in een glas te bewaren. Maandverband heeft hiervoor geen zin want daar trekt het vocht direct in.

Kan je water breken zonder weeën?

De bevalling begint niet altijd met weeën. Ook komen niet altijd de weeën meteen op gang na het breken van de vliezen. Wel is de kans groot dat je weeën krijgt de komende dagen. Er wordt nu dan ook afgewacht of de bevalling zich vanzelf aandient.

Doet vruchtwater verliezen pijn?

Als wij de vliezen breken doet dit geen pijn. Je voelt alleen een beetje warm water lopen. Ook daarna maak je steeds opnieuw vruchtwater aan, zodat je kindje nooit 'droog' ligt. Als je nog geen sterke weeën hebt mag je niet in bad, vanwege de kans op infectie.

Hoe snel naar ziekenhuis als water breekt?

Kom naar het ziekenhuis als je gedurende 1 uur om de 4 à 5 minuten weeên hebt. Of als: je vaginaal bloed verliest. je vruchtwater verliest, ook al heb je nog geen weeën.

Kan vruchtwater plakkerig zijn?

Structuur: de afscheiding is altijd een beetje slijmerig, het vruchtwater is vloeibaar en niet plakkerig.

Kun je vruchtwater ophouden?

Vruchtwater is over het algemeen een heldere, witte of roze vloeistof, maar het kan ook witte vlokjes (vernix) bevatten. Je kan vruchtwater niet ophouden zoals urine en het ruikt zoetig. Vruchtwater verlies je continu. Zodra jij of je kindje beweegt zal er weer vruchtwater komen.

Waarom moet je gaan liggen als je vliezen breken?

Als het hoofdje nog niet goed was ingedaald, dan is dit aan je verteld. Wanneer je vliezen breken en het hoofdje is nog niet (goed genoeg) ingedaald, dan is het belangrijk om direct de verloskundige te bellen en te gaan liggen. We komen dan langs om te controleren of het hoofdje goed is ingedaald.

Hoe weet je dat je bijna moet bevallen?

2. Hoe herken je echte weeën? Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.

Hoe testen op vruchtwater?

Een varentest is een aanvullend onderzoek om aan te tonen of uw vliezen zijn gebroken. In opgedroogd vruchtwater zijn zoutkristallen zichtbaar, deze geven een varen-vormige structuur. Wanneer dit zichtbaar is spreekt men van een positieve varentest. De test is niet allesbepalend.

Hoe voelt rommelen voor bevalling?

Harde buiken/Oefenweeën

Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling.

Vorige artikel
Waar voel je je ziel?