Kan je baas je ontslaan als je veel ziek bent of door corona veel thuis bent? | Het Juridisch Loket

Kan je baas je verplichten om te werken als je ziek bent?

Gevraagd door: ing. Noëlle de Wit  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (24 stemmen)

Ja. Je werkgever mag van je verwachten dat je het werk doet dat je nog wel kan doen met je ziekte of problemen. Dat mag hij, omdat hij ook verplicht is je loon door te betalen.

Kan werkgever je verplichten te werken als je ziek bent?

Wat moet u doen als uw werkgever uw ziekmelding niet accepteert? Of u ziek bent wordt bepaald door de bedrijfsarts. Uw werkgever kan en mag niet bepalen dat u niet ziek bent en (weer) moet komen werken.

Wat mag een werkgever niet doen bij ziekte?

U mag als werkgever niet informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte. Een werknemer die zich ziekmeldt, heeft het recht om zijn ziektebeeld niet te melden. Vaak wil een zieke werknemer best vertellen wat er aan de hand is, maar dan nog mag u deze (medische) informatie niet vastleggen.

Is ziekmelden werkweigering?

Er is sprake van werkweigering als een werknemer met opzet geen arbeid verricht, bijvoorbeeld omdat hij het oneens is met het werk dat de werkgever van hem verlangt of omdat hij vindt dat hij ziek is terwijl de bedrijfsarts hem heeft beoordeeld als arbeidsgeschikt.

Wat zijn je rechten en plichten als je ziek bent?

Als u ziek bent staat voorop dat u actief moet meewerken aan uw herstel en zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Dat kan betekenen dat u tijdelijk ander passend werk doet. U mag uw herstel niet in de weg staan of vertragen. De regels van uw cao en de wet gelden.

29 gerelateerde vragen gevonden

Kan je baas je ontslaan als je vaak ziek bent?

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Kun je ontslag nemen als je ziek bent?

Ja, dat is mogelijk. Het beste middel voor ontslag tijdens ziekte is een vaststellingsovereenkomst. Op deze manier bestaat er een kans op een WW-uitkering en een transitievergoeding. Zelf ontslag nemen raden wij altijd af.

Wat gebeurt er als je werk weigert?

Mocht er een situatie ontstaan waarin de werknemer toch redelijke instructies weigert van de werkgever, dan i s er sprake van werkweigering en kan dit gevolgen hebben voor de werknemer. De werkgever kan in ernstige en hardnekkige situaties het loon stopzetten of zelfs ontslag op staande voet geven.

Wat als de bedrijfsarts zegt dat je niet ziek bent?

Indien de bedrijfsarts aangeeft dat de werknemer niet ziek is, dan kan de werkgever van de medewerker verlangen dat hij het werk hervat. Dat wordt anders als de werknemer kan aantonen of aannemelijk maakt dat hij wel arbeidsongeschikt is.

Kan je werk weigeren?

De hoofdregel luidt: geen arbeid, geen loon. Het is dan ook verstandig om niet zomaar werk te weigeren, tenzij jouw werkgever je een onredelijke opdracht geeft. Hiermee kun je namelijk een eventuele WW-uitkering in gevaar brengen.

Hoe vaak mag een werkgever bellen bij ziekte?

Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.

Wat zeg je tegen je baas als je ziek bent?

Hier moet je wel antwoord op geven:

- Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. - Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. - Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent. - Of je onder een 'vangnetbepaling valt', bijvoorbeeld omdat je orgaandonor bent.

Hoe vaak mag je per jaar ziek zijn?

Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand. Het is dus zaak dit signaal serieus te nemen.

Kan een werkgever je verplichten om naar de bedrijfsarts te gaan?

Je mag zo'n uitnodiging niet weigeren. Je bent verplicht om te gaan, ook al word je naar de andere kant van het land geroepen. Lukt het je niet om de afspraak na te komen? Probeer de situatie dan in overleg met je werkgever op te lossen.

Is een werkgever verplicht om een bedrijfsarts in te schakelen?

U bent verplicht om een bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen bij de re-integratie. U geeft de ziekte van uw werknemer zo snel mogelijk door.

Kan een werkgever een ziekmelding niet accepteren?

Heeft u zich volgens de regels ziek gemeld? Dan mag uw werkgever uw ziekmelding niet weigeren. Als uw werkgever twijfelt of u ziek bent, kan hij een bedrijfsarts om hulp vragen.

Wie beslist of je gaat werken huisarts of bedrijfsarts?

Bedrijfsarts bepaalt of je ziek bent

Een bedrijfsarts beoordeelt of je hierdoor je werk wel of niet kan uitvoeren. Dat is een andere beoordeling. Je huisarts of behandelaar kan hier natuurlijk wel een oordeel over hebben, maar het oordeel van de bedrijfsarts is in beginsel doorslaggevend.

Wat wel en niet tegen bedrijfsarts zeggen?

Vertel de dokter waar je last van hebt en wat je klachten zijn. Beperk je daartoe. Ga niet uitweiden over hoe slecht je leidinggevende functioneert en de slapeloze nachten die je daarvan krijgt. Dan denkt de dokter dat er sprake is van een arbeidsconflict en daar geldt een apart protocol voor.

Kan werkgever doktersverklaring eisen?

Het is een werkgever niet toegestaan om de werknemer te vragen wat de werknemer mankeert, hoe dat komt en welke mogelijkheden de werknemer nog wel heeft om te werken. Een werkgever mag daarom ook geen doktersverklaring van een (huis)arts bij de werknemer opvragen.

Kan een werkgever je verplichten om op een vrije dag te komen werken?

De werkgever mag verplichte vrije dagen aanwijzen als dat in de cao of de arbeidsovereenkomst is opgenomen. In de cao of arbeidsovereenkomst staat dan ook over hoeveel dagen het elk jaar gaat. Er is geen wettelijk maximum aan het aantal verplichte vrije dagen.

Wat te doen als je baas je weg wil hebben?

Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan dat op drie manieren:
  1. Een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter;
  2. Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV;
  3. Een vaststellingsovereenkomst aanbieden om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.

Hoe vaak officiele waarschuwing voor ontslag?

Er is geen wettelijk aantal voorgeschreven waarschuwingen alvorens je werkgever tot ontslag mag overgaan. Werkgevers hebben vaak in hun hoofd dat dit na 3 officiële waarschuwingen automatisch mag, maar dat is niet zo.

Hoe lang moet je ziek zijn voor ontslag?

Bij een arbeidscontract van meer dan 3 maanden: ontslag kan als je werknemer minstens 6 maanden ziek is. Je betaalt dan ontslagvergoeding, gelijk aan het loon van de resterende periode, met een maximum van 3 maanden.

Wat is beter ziek uit dienst of WW?

Dit ondanks het feit dat voor een werknemer het “beter”is om ziek uit dienst te gaan, immers de aanspraak op een WW-uitkering wordt daardoor uitgesteld en de werknemer houdt langer recht op een uitkering. In dat geval gaat de werknemer niet ziek uit dienst.

Wat mag je doen tijdens ziekteverlof?

Je mag dus tijdens een periode van ziekte in principe wel degelijk elders werken (zo bijvoorbeeld als je een bij-activiteit hebt tijdens de weekends), aan sport doen of werken aan je huis of het huishouden doen. Je werkgever kan je dat niet verhinderen.

Vorige artikel
Hoeveel kilo Zwaartedeken?
Volgende artikel
Wat voor slijm begin zwangerschap?