Mag je baas zomaar je salaris verlagen? (3/5)

Kan je baas je salaris verlagen?

Gevraagd door: drs Jasmijn van der Linden Bsc  |  Laatste update: 11 januari 2024
Score: 4.8/5 (47 stemmen)

Kan een loonsvermindering? Een werkgever heeft steeds de mogelijkheid om met de betrokken werknemer(s) een akkoord te sluiten over een lager loon. Dit kan op individueel niveau, maar ook per CAO. Uiteraard geldt de verlaging enkel voor de toekomst.

Kan een werkgever je salaris verlagen?

Loon verlagen met instemming werknemer

Als je werkgever jouw uitdrukkelijke toestemming heeft, kan je loon tijdelijk of permanent worden verlaagd. Je moet wel minimaal het wettelijk minimumloon verdienen.

Kan je in salaris achteruit gaan?

Kort gezegd is het antwoord nee. Je kunt er in beginsel niet in loon op achteruit gaan als je hetzelfde aantal uren blijft werken.

Kan een werkgever je terugzetten in functie?

Indien u niet volledig aan de functie-eisen voldoet kan uw werkgever behalve ontslag ook een functiewijziging als optie nemen. Het gaat er in feite om dat u wordt teruggezet in een lagere functie tegen een lager salaris. In deze situatie is sprake van een eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst.

Kan werkgever mij verplichten tot andere functie?

Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.

43 gerelateerde vragen gevonden

Wat mag een werkgever wel en niet doen?

Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.

Wat als je het niet eens bent met je werkgever?

Juridisch Loket en rechter

Als u er zelf met uw werkgever niet uitkomt, kunt u advies inwinnen bij het Juridisch Loket. In het uiterste geval moet een rechter uitspraak doen over uw meningsverschil.

Kan een werkgever je degraderen?

Een werknemer kan niet eenzijdig bijvoorbeeld zijn uren of loon wijzigen. Maar ook de werkgever kan geen eenzijdige wijziging doorvoeren.

Kan je functie opgeheven worden?

In het kader van een reorganisatie kunnen functies opgeheven worden. De redenen hiervoor kunnen divers zijn: minder budget van decentrale overheid, efficiënter maken van de organisatie, geen behoefte meer aan bepaald werk, bezuinigingen, etc.

Kan een werkgever je verplichten om minder te gaan werken?

Een werkgever mag niet zomaar het aantal uren verminderen! Wanneer je uren zijn vastgelegd in je contract, dan dient je werkgever zich hieraan te houden. Uiteraard staat het jou en je werkgever vrij om in overleg tot een oplossing te komen waar zowel jij als je werkgever mee akkoord kunnen gaan.

Kun je onderhandelen over salaris?

Tijdens de salarisonderhandeling is het belangrijk om te weten wat je waard bent. Maar hoe bepaal je dat? Denk aan je opleidingsniveau, werkervaring, huidige verantwoordelijkheden, behaalde doelen en eigenschappen die bij de functie passen. Zorg ervoor dat het gevraagde salaris past bij jouw waarde én de functie.

Hoe hoog tegenbod salaris?

Hoeveel hoger tegenbod salaris? Het is gebruikelijk om een tegenbod van zo'n 10 tot 20% bovenop het voorstel te doen.

Wat te doen als salaris niet klopt?

Als u te weinig betaald heeft gekregen, dan krijgt u het resterende bedrag - eventueel met rente - alsnog uitbetaald. Alleen uw werkgever kan aan P-Direkt een opdracht geven om deze rente uit te betalen. U kunt uw werkgever ook aanspreken als u er pas later achter komt dat u te weinig salaris heeft gekregen.

Hoe geef je aan dat salaris te laag is?

Geef als tegenbod het hoogste salaris dat je met redelijke argumentatie kan onderbouwen. Geef eerst de argumenten voor je startbod en houd andere geschikte argumenten nog even achter voor andere arbeidsvoorwaarden. Vraag naar de motivering van je werkgever voor bepaalde keuzes.

Kan je zomaar demotie krijgen?

Een demotie mag vaak niet zomaar. Dit zou namelijk betekenen dat jouw werkgever zonder overleg de arbeidsvoorwaarden wijzigt. Een voorstel tot demotie moet voldoen aan de zogenaamde Stoof/Mamoet-criteria . Dat betekent dat het voorstel van je werkgever redelijk moet zijn en dat er ook een redelijke aanleiding voor is.

Wie bepaalt je salaris?

De exacte hoogte van je loon is meestal afhankelijk van je functie en de schaal waarin je wordt ingedeeld. Die schaal hangt vervolgens weer af van je opgedane werkervaring, je leeftijd en je eventueel genoten opleiding. Je werkgever is verplicht om je minimaal het salaris te betalen dat in de cao vermeld staat.

Wie wordt eerst ontslagen?

Eerst worden de volgende werknemers ontslagen: AOW-gerechtigden; oproepkrachten; werknemers die werken op een tijdelijke arbeidsovereenkomst die nog maximaal 26 weken duurt.

Wie bepaalt of een functie passend is?

De werkgever moet de functie, de arbeidsverdeling of de arbeidsorganisatie zodanig aanpassen, dat de werknemer met de beperkingen het werk kan uitvoeren. Het functieniveau mag in beginsel niet veel lager zijn dan die van de oude functie, tenzij dit gezien de beperkingen niet anders kan.

Wat is passend werk ontslag?

Een functie is passend als deze aansluit bij uw opleiding, ervaring en bekwaamheid. Of er een passende functie is, hangt af van: een beschikbare vacature binnen een redelijke termijn; andere werknemers binnen het bedrijf.

Kan men loon afnemen?

Je loon is een primaire arbeidsvoorwaarde. Een werkgever kan dus nooit eenzijdig je loon verlagen. Je loon naar beneden aanpassen kan wel wanneer je zelf je akkoord geeft.

Wat als je functie komt te vervallen?

Als je functie komt te vervallen, word je boventallig en heeft je werkgever de mogelijkheid om je te ontslaan. Hoe zit dat precies? Boventalligheid kan het gevolg zijn van slechte bedrijfsresultaten. Je werkgever kan dan besluiten om te besparen door afscheid te nemen van personeel.

Wat gebeurt er als je werk weigert?

Bij werkweigering zal jouw werkgever hoogstwaarschijnlijk niet direct tot ontslag op staande voet overgaan. Het is gebruikelijker dat je eerste een officiële waarschuwing krijgt. Een ander gevolg kan zijn dat jouw werkgever geen loon uitbetaalt over de periode dat je werk hebt geweigerd.

Wat is een zware fout van de werkgever?

Zware fout: houdt een fout in die zo groot en buitensporig van aard is dat ze onvergeeflijk is in hoofde van diegene die ze begaat.

Wat is een verstoorde arbeidsrelatie?

Wat is een verstoorde arbeidsrelatie? Er is sprake van een verstoorde relatie wanneer de samenwerking niet meer optimaal is tussen werkgever en werknemer, leidinggevende en werknemer of tussen werknemers onderling. Niet optimale samenwerking betekent vaak: Er is geen open communicatie meer mogelijk.

Wat kun je doen als je baas je uitscheld?

'Zoals het voor een werknemer in principe niet geoorloofd is zijn baas of collega's uit te schelden, geldt dit uiteraard ook andersom. Indien de werknemer wordt uitgescholden kan hij de kantonrechter vragen zijn arbeidsovereenkomst te ontbinden met een (relatief) hoge ontslagvergoeding.

Vorige artikel
Hoe lang in de maxi cosi?
Volgende artikel
Hebben baby's dorst?