Kan je baas je ontslaan als je veel ziek bent of door corona veel thuis bent? | Het Juridisch Loket

Kan je baas je ontslaan als je vaak ziek bent?

Gevraagd door: Jelle Lamotte  |  Laatste update: 30 december 2023
Score: 4.7/5 (71 stemmen)

Laat dit voorlezen
Pauzeren
Bent u langere tijd regelmatig ziek thuis? En heeft dit onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering bij uw werkgever? Dan mag uw werkgever u ontslaan. Bijvoorbeeld omdat door uw ziekte het werk van uw collega's of het productieproces onder druk komt te staan.

Kan je ontslagen worden als je vaak ziek bent?

Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor uw bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.

Wat kan een werkgever doen als je vaak ziek bent?

Wanneer een werknemer regelmatig ziek is bestaat de mogelijkheid dat een werkgever deze werknemer wil ontslaan. Hiervoor is meer vereist dan dat de werknemer zich vaak ziek meldt. De mate van het ziekteverzuim moet regelmatig en onevenredig hoog te zijn.

Wat als je je te vaak ziek meldt?

Zoals in de intro genoemd, spreken we van frequent verzuim als iemand zich 3 keer per 12 maanden ziekmeldt (of vaker). Gemiddeld melden medewerkers zich 1x per jaar ziek. Het is dus opvallend als iemand zich 3 keer ziekmeldt. Dit kan een signaal zijn dat het minder goed met die medewerker gaat.

Hoe vaak mag je ziek zijn werk?

Je vraagt je misschien ook wel af: “hoe vaak mag je ziek melden op werk?”. Dit verschilt heel erg per werkgever en staat misschien zelfs vermeld in je contract. Voor de meeste bedrijven spreek je van frequent verzuim als je je meer dan twee keer per jaar ziek meldt.

37 gerelateerde vragen gevonden

Wat mag een werkgever niet doen bij ziekte?

Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.

Hoeveel dagen ziekmelden is normaal?

Het gemiddelde ziekteverzuim per werknemer ligt in Nederland namelijk op één ziekmelding van 2 dagen. Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand.

Hoe vaak ziek zijn is normaal?

De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.

Hoeveel ziektedagen mag je hebben per jaar?

Per ziekmelding mag je maximaal twee wachtdagen rekenen. Per jaar is er wettelijk gezien geen maximum aantal. Toch kan een werknemer in de praktijk nooit meer dan 20 wachtdagen per jaar krijgen.

Kan je baas je verplichten om te werken als je ziek bent?

Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee. Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.

Hoe vaak contact met leidinggevende tijdens ziekte?

Hoe vaak mag je werkgever je bellen bij ziekte? Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.

Wat als de bedrijfsarts zegt dat je niet ziek bent?

Indien de bedrijfsarts aangeeft dat de werknemer niet ziek is, dan kan de werkgever van de medewerker verlangen dat hij het werk hervat. Dat wordt anders als de werknemer kan aantonen of aannemelijk maakt dat hij wel arbeidsongeschikt is.

Wat zijn mijn plichten als ik ziek ben?

Als u ziek bent staat voorop dat u actief moet meewerken aan uw herstel en zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Dat kan betekenen dat u tijdelijk ander passend werk doet. U mag uw herstel niet in de weg staan of vertragen. De regels van uw cao en de wet gelden.

Hoeveel geld krijg je bij ontslag?

Hoe bereken je je ontslagvergoeding? Per 1 januari 2020 heb je vanaf je eerste werkdag recht op een transitievergoeding bij ontslag. Dus ook als je in je proeftijd ontslagen wordt. Je berekent de hoogte van je ontslagvergoeding ruwweg door 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar te nemen.

Wat zeg je tegen je baas als je ziek bent?

Volgens de wet hoef je niet precies te vertellen wat je klachten zijn. Vanwege privacy redenen mag jouw werkgever namelijk geen medische informatie van je vragen. Wat je wel moet vertellen? Geef altijd aan op welk adres je verblijft, op welk telefoonnummer je bereikbaar bent en hoe lang je ziek denkt te zijn.

Wat zijn je rechten als je ziek bent?

Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.

Hoeveel dagen ziek per jaar is normaal?

Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat werknemers zich vorig jaar gemiddeld 6,4 werkdagen ziek hebben gemeld. Dat is 3,7 procent van het aantal werkdagen in een jaar. Een werknemer meldt zich gemiddeld een keer per jaar ziek. Ruim twee op de vijf werknemers was vorig jaar een keer ziek.

Kan een werkgever een ziekmelding weigeren?

Heeft u zich volgens de regels ziek gemeld? Dan mag uw werkgever uw ziekmelding niet weigeren. Als uw werkgever twijfelt of u ziek bent, kan hij een bedrijfsarts om hulp vragen.

Hoelang 100 salaris bij ziekte?

In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hierover afspraken staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Loopt uw contract af terwijl u nog ziek bent? Dan kunt u vanaf dat moment een Ziektewet-uitkering krijgen.

Hoe geloofwaardig ziekmelden?

Hier moet je wel antwoord op geven:

- Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. - Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. - Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent. - Of je onder een 'vangnetbepaling valt', bijvoorbeeld omdat je orgaandonor bent.

Waarom melden werknemers zich ziek?

Meeste werknemers melden zich ziek vanwege griep

De belangrijkste reden voor ziekmelding is griep of verkoudheid. Die klacht staat met stip bovenaan, want maar liefst 34,7% van de respondenten in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2019 geeft aan dat dit de reden was voor het laatste ziekteverzuim op werk.

Hoeveel weken mag je ziek zijn?

Bent u langer dan 6 weken ziek? Dan is er sprake van langdurig ziekteverzuim. U bent samen met uw werkgever in de eerste 2 ziektejaren verantwoordelijk voor uw re-integratie. Na 2 jaar ziekte komt u mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering.

Hoeveel uur mag je ziek zijn?

Ongeoorloofd verzuim

Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken.

Kan een werkgever je ziek houden?

Vaak kun je op de loonstrook zien voor welk percentage je staat ziekgemeld. Als werkgever is het goed te weten dat het administratief ziek houden van een werknemer doorgaans niet is toegestaan. Alleen als hiervoor een objectieve medische grondslag bestaat, is dat toegestaan.

Kan werkgever doktersverklaring eisen?

Nee, een werkgever mag een werknemer niet om een doktersverklaring vragen. Een zieke werknemer geniet vergaande (ontslag)bescherming. Daaronder is ook het recht op privacy begrepen.

Volgende artikel
Kan pap 2 pap 3 worden?