Kan ik naar de gynaecoloog als ik ongesteld ben?
Gevraagd door: mr. Senna Esajas B | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.1/5 (40 stemmen)
Als u ongesteld bent, kan in principe de afspraak gewoon doorgaan, mits u niet voor een uitstrijkje komt. Als u het zelf prettiger vindt, kunt u de afspraak verplaatsen.
Kan je een inwendige echo als je ongesteld bent?
Ook als u bloed verliest of ongesteld bent, kan de vaginale echo doorgaan. Als u een tampon gebruikt moet deze voor het onderzoek verwijderd worden. Dit kunt u doen op de echokamer direct voor het onderzoek. Sommige vrouwen hebben moeite met een inwendige echo.
Kan een uitstrijkje als je ongesteld bent?
Als je ongesteld bent moet je het laten maken van een uitstrijkje uitstellen tot na de menstruatie. Door het bloed kunnen de cellen in het laboratorium niet goed onderzocht worden. Tijdens een zwangerschap is het laten maken van een uitstrijkje niet schadelijk.
Hoe voorbereiden op gynaecoloog?
Naast vragen over uw algemene gezondheid, stelt de gynaecoloog ook vragen over uw menstruatie en afscheiding. U kunt deze vragen vast voorbereiden. Ook helpt het als u een lijstje maakt met alles wat de gynaecoloog volgens u moet weten over uw klachten en een lijstje met alle vragen die u wilt stellen.
Wat draag je om naar de gynaecoloog te gaan?
Heb je een afspraak gemaakt, denk dan na over wat je gaat aandoen. De gynaecoloog zal je immers vragen om je uit te kleden voor het onderzoek. Kies dus kleding waarin je je comfortabel voelt: als je een kort, loszittend kleedje draagt, is de kans groot dat je dit mag aanhouden en enkel wat omhoog moet trekken.
Hoeveel kost een bezoek aan de gynaecoloog?
Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je terug van je ziekenfonds. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is.
Hoe lang duurt een gynaecoloog?
De opleiding tot gynaecoloog duurt gemiddeld 5,5 jaar, is individueel bepaald en is afhankelijk hoe snel de vastgestelde eindtermen en leerdoelen worden behaald.
Welke leeftijd naar gynaecoloog?
We raden aan om op uw 25 jaar een eerste uitstrijkje te laten nemen. Na het eerste uitstrijkje adviseren we om er iedere drie jaar een te laten nemen. (Tussentijds) bloedverlies, bloederige afscheiding of bloedverlies na seks kunnen een reden zijn om een extra uitstrijkje te laten nemen.
Doet gynaecoloog pijn?
De gynaecoloog onderzoekt u om uw organen te controleren en eventuele infecties of ziektes op te sporen. Zo'n gynaecologisch onderzoek neemt 10 minuten in beslag, doet geen pijn en kan – met uitzondering van het nemen van een uitstrijkje – zelfs uitgevoerd worden wanneer u ongesteld bent.
Wat ziet een gynaecoloog?
Zo kan de gynaecoloog op een monitor zien of er afwijkingen aan de baarmoeder en/of de eierstokken zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld vleesbomen en zwellingen van de eierstokken zijn. Als blijkt dat er in de baarmoederholte een afwijking zit, zoals een poliep, moet verder onderzoek gedaan worden.
Wat zijn de symptomen van HPV?
- Wratten op je piemel, vagina of kont (anus). Lees meer over genitale wratten.
- Bloed uit je vagina, bijvoorbeeld na seks. Het kan baarmoederhalskanker zijn. Maar meestal is het een andere soa. Of iets anders ongevaarlijks.
Welke leeftijd baarmoeder onderzoek?
U krijgt een uitnodiging als u 30, 35, 40, 50 en 60 jaar bent. Het duurt meestal 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Daardoor is vaker testen niet nodig. In sommige gevallen krijgt u ook een uitnodiging als u 45, 55 of 65 jaar bent.
Kan een uitstrijkje zonder eendenbek?
“Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Wat zijn de symptomen van endometriose?
- heftige pijn onder in de buik als u ongesteld bent: U kunt de pijn ook voelen in uw hele buik. ...
- pijn tijdens vrijen.
- darmkrampen of pijn bij poepen.
- diarree of juist niet goed kunnen poepen.
- branderig gevoel tijdens plassen.
- schouderpijn.
- moe zijn.
- zwanger worden lukt niet.
Wat zijn de symptomen van een vleesboom?
- een drukkend gevoel in uw onderbuik (met druk op de blaas of de endeldarm);
- lage rugpijn;
- langdurige menstruaties met veel bloedverlies;
- hevige menstruaties;
- (hevige) buikpijn.
Wat kunnen ze zien op een echo van de onderbuik?
Met een echografie van de onderbuik kunnen de meeste organen in de onderbuik zichtbaar worden gemaakt, zoals de blaas, de nieren, de baarmoeder en de prostaat. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij buikklachten of laboratoriumafwijkingen.
Hoeveel cm eendenbek?
De totale lengte is 20 cm en de lengte van het blad is 10 cm.
Waarom doet eendenbek pijn?
Voordat de eendenbek naar binnen wordt gebracht, wordt hij wat verwarmt onder de warme kraan, of hij komt uit een verwarmde lade. Wanneer je er klaar voor bent en zo ontspannen mogelijk bent, zal de eendenbek geleidelijk naar binnen worden gebracht, wat een drukkend gevoel kan geven.
Hoe vaak moet een vrouw naar de gynaecoloog?
Dit kan jaarlijks, twee jaarlijks of drie jaarlijks zijn in het kader van een algemene 'routine' controle maar ook voor advies rond anticonceptie, fertiliteit, menopauze, zwangerschap, 'problemen' met de maandstonden, vaginale infecties en seksualiteit.
Kan je zonder verwijzing naar de gynaecoloog?
Ook zonder verwijzing kun u terecht voor gynaecologisch advies, maar dan zijn de kosten voor eigen rekening. Het bedrag is afhankelijk van de uitgebreidheid van het onderzoek.
Is een uitstrijkje gratis?
Het uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is gratis. Ook het controle-uitstrijkje na 12 maanden en de zelfafnameset zijn gratis. Laat u een uitstrijkje maken in het ziekenhuis bij een gynaecoloog? Dan is het onderzoek niet gratis.
Kan de gynaecoloog zien dat je zwanger bent?
Na ongeveer 5 zwangerschapsweken kan bij inwendige echoscopie het vruchtje in de baarmoeder zichtbaar worden. Dat is ongeveer 3 weken na de menstruatie. Vanaf ongeveer 6 zwangerschapsweken wordt beoordeeld of het hartje klopt.
Kan een gynaecoloog zien of je zwanger bent geweest?
Tijdens de eerste consultatie zal uw gynaecoloog nagaan hoelang u precies zwanger bent, of u zwanger bent van een meerling en zal hij of zij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uitsluiten.
Hoeveel verdien je als gynaecoloog per maand?
Als beginnend gynaecoloog kun je in 2023 denken aan een salaris van ongeveer € 3.600 bruto per maand. Als je al lang in het vak zit en bijvoorbeeld in dienst bent bij een ziekenhuis, kan dit oplopen tot zo'n € 10.900 bruto per maand.
Is de gynaecoloog vergoed?
Gynaecologie en de zorgverzekering
Wanneer u over een doorverwijzing vanuit de huisarts beschikt wordt gynaecologie vergoed door de basisverzekering, mits uw verzekeraar een overeenkomst heeft gesloten met de betreffende medisch specialist.
Waarom geen schermtijd baby?
Is het te koud om te zwemmen?