Kan ik mijn neven en nichten onterven?
Gevraagd door: bacc. Florian Govarts | Laatste update: 16 december 2023Score: 4.2/5 (59 stemmen)
Ja, al je familieleden kun je onterven. Alleen je eigen kinderen kunnen in beperkte mate iets tegen hun onterving doen. Alle andere familieleden, ouders, grootouders, broers, zusters, neven en nichten, hebben geen enkele mogelijkheid om zich tegen een onterving te verzetten.
Hebben neven en nichten recht op erfenis?
Volgens het wettelijk erfrecht erven neven en nichten nog steeds gewoon als u geen testament hebt en hun vader of moeder, uw broer of zus is vooroverleden. Deze nichten en neven erven dan door middel van het plaatsvervullingsrecht.
Wie erft van oom zonder kinderen?
Wie zijn dit in het geval een alleenstaande zonder kinderen komt te overlijden? Dat zijn de ouders, broers en zussen. Ouders, broers en zussen erven voor gelijke delen, waar het deel van ieder der ouders tenminste 1/4e deel is.
Kan ik iemand volledig onterven?
U kunt uw kind niet helemaal onterven. Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament.
Heb je altijd recht op je legitieme portie?
Legitieme portie
Een ouder kan zijn kind in zijn testament onterven. Toch kan het kind dan een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel is de legitieme portie waarop het kind altijd recht heeft.
Wie betaald de legitieme portie uit?
Bijvoorbeeld als het kind geheel of gedeeltelijk is onterfd. In zo'n geval is de legitieme portie het deel waar de kinderen minimaal recht op hebben. Zelfs als dit strijdig is met de bewoordingen uit het testament. Het is dus het deel uit de nalatenschap van hun ouders dat zij minimaal moeten ontvangen.
Hoeveel kost het om je te laten onterven?
Je moet hiervoor een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. Dat kost ongeveer 134 euro (2023). Dit zijn de zogenoemde griffiekosten. Als je zelf niet naar de rechtbank wilt gaan, kun je dit ook door de notaris laten doen.
Waar heb je recht op als je onterft bent?
Als onterfde afstammeling heb je recht op een legitieme portie, een geldvordering. Het is belangrijk dat je niet te lang wacht met het onderzoeken van jouw rechten, want vijf jaar na het overlijden vervalt je recht op je legitieme portie. Ook in het geval je niet wordt geïnformeerd over het overlijden.
Kun je het ene kind meer schenken dan het andere?
Er is namelijk geen juridische of fiscale regel die je dwingt om al je kinderen hetzelfde bedrag of spullen van dezelfde waarde te schenken. Daarom mag je beslissen om je ene kind wel een schenking te geven en het andere kind niet. Zorg er dan wel voor dat je dit goed afstemt en schriftelijk vastlegt.
Wie zijn de erfgenamen als je geen kinderen hebt?
Maar wat gebeurt er als de laatste van jullie overlijdt? Er is dan geen wettelijke partner meer die van je erft en er zijn geen kinderen. De wet zegt dat dan de ouders, samen met broers en zussen, erfgenaam zijn.
Wie verdeelt de erfenis zonder testament?
Erfgenamen en boedelvolmacht
Staat in het testament niet hoe de erfenis moet worden geregeld? Dan gelden de wettelijke regels en regelen de erfgenamen de erfenis samen. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht.
Wie erft bij overlijden tante?
grootouders; ooms en tantes. Is een oom of tante verleden? Dan erven diens kinderen samen het erfdeel van hun ouder (en zo verder).
Kan ik mijn broers en zussen onterven?
Ja, al je familieleden kun je onterven. Alleen je eigen kinderen kunnen in beperkte mate iets tegen hun onterving doen. Alle andere familieleden, ouders, grootouders, broers, zusters, neven en nichten, hebben geen enkele mogelijkheid om zich tegen een onterving te verzetten.
Wie erft van kinderloze broer?
Als de overledene geen kinderen had, en nog wel ouders en/of broers en zussen, dan erven zij samen. Halfbroers en -zussen tellen daar ook bij mee. Stiefbroers en -zussen niet. Als er ook geen ouders, broers of zussen waren, dan moet een generatie verder teruggekeken worden: de grootouders en hun nakomelingen.
Van wie is het huis na overlijden?
In de wet staat wie jouw koophuis erven als je komt te overlijden. Wil je liever dat je koopwoning naar iemand anders gaat? Dan moet je een testament of een samenlevingscontract opstellen.
Kan je een familielid onterven?
In een testament kun je je wettelijke erfgenamen (echtgenoot, geregistreerd partner, kinderen en overige familieleden) onterven. Hierbij dient er onderscheid gemaakt te worden tussen het onterven van kinderen en het onterven van anderen.
Kan ik mijn Onterving aanvechten?
Onterving aanvechten
De onterfde persoon voelt zich mogelijk gepasseerd. In dat geval kun je een onterving aanvechten. Kinderen hebben een speciale positie binnen het erfrecht. Zij houden namelijk altijd recht op hun kindsdeel, zelfs bij een onterving in een testament.
Heb je als erfgenaam recht op inzage testament?
Het is aan u als erflater om te bepalen met wie u de informatie uit het testament deelt. Wettelijke en testamentaire erfgenamen hebben volgens de wet recht op inzage in uw testament. Zij kunnen hiervoor bij de notaris of bij het Centraal Testamenten Register een schriftelijk aanvraag indienen.
Kan bewindvoerder erfenis opeisen?
Onder bewind kun je niet zelf een erfenis ontvangen. Iemand die onder bewind staat is namelijk niet zelfstandig bevoegd om hier een beslissing over te nemen. De bewindvoerder beslist voor de erfgenaam. Om die erfgenaam te beschermen kan de bewindvoerder niet zuiver aanvaarden.
Wie betaalt de uitvaart bij verwerpen erfenis?
Erfenis verwerpen
Erfgenamen moeten de kosten van de uitvaart betalen, of vergoeden aan de opdrachtgever.
Kan je een huis erven zonder belasting te betalen?
Hoeveel erfbelasting u moet betalen, hangt af van uw relatie met de overledene. En van het bedrag dat u erft. Als de waarde lager of gelijk is aan een bepaald bedrag, betaalt u geen erfbelasting (een vrijstelling).
Wie erft er als er geen testament is?
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Wie erft het spaargeld?
De overledene was gehuwd en had kinderen
De weduwe of weduwnaar krijgt het vruchtgebruik van de hele nalatenschap. Concreet krijgt de langstlevende het eigen vermogen van zijn overleden partner en de helft van het gemeenschappelijk vermogen in vruchtgebruik. De kinderen erven de blote eigendom.
Welke opleiding om directeur te worden?
Kan je zwanger worden de eerste dag na je menstruatie?