Emotie om uitzetting Armeense tieners

Kan ik mijn geboorteplaats veranderen?

Gevraagd door: ing. Quinn van der Meulen M  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (55 stemmen)

De gemeentenaam zal geregistreerd worden in de geboorteakte en kan hierna nooit meer gewijzigd worden. Ook als de gemeente wordt opgeheven, overgaat in een andere gemeente of van naam verandert, wordt de geboorteplaats niet gewijzigd.

Wie geeft geboorte aan?

Wie geboorteaangifte mag doen

iemand die bij de geboorte aanwezig was, of: de eigenaar van het huis waarin het kind is geboren, of: een medewerker van de instelling waar het kind is geboren (bijvoorbeeld het ziekenhuis).

Wat is een geboorte aangifte?

Als je geboorteaangifte doet, stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op. De geboorteakte is het juridisch bewijs van de geboorte. Zonder dit bewijs heeft je kind geen identificatie. Je kunt je kind dan bijvoorbeeld niet verzekeren, en ook niet inschrijven bij scholen.

Wat kost een geboorte akte?

Kosten. Een akte kost € 14,30 (tarief 2022).

Welke naam krijgt kind bij geboorte?

U kunt voor uw eerste kind samen de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen.

39 gerelateerde vragen gevonden

Waarom kind bijschrijven in trouwboekje?

Een trouwboekje of partnerschapsboekje heeft geen officiële status. De vermelding van de kinderen in het boekje is vooral ceremonieel. U kunt er officieel niets mee bewijzen.

Welke documenten bij geboorte?

Sowieso heb je deze documenten nodig: medisch attest met dag, uur en plaats van geboorte en geslacht van de baby. identiteitskaart of paspoort van de moeder en de vader (meemoeder) trouwboekje of akte van erkenning.

Hoe kind erkennen voor de geboorte?

Voor de geboorte kunt u de ongeboren vrucht erkennen. U heeft hiervoor toestemming nodig van de moeder. Bij de geboorteaangifte: U moet binnen 3 dagen na de geboorte aangifte doen bij de gemeente. Na de geboorteaangifte: Voor een kind tot 12 jaar heeft u toestemming nodig van de moeder.

Hoe gaat erkenning?

U kunt uw kind erkennen als u aangifte van de geboorte doet. U doet aangifte in de gemeente waar het kind is geboren. Als de moeder niet meekomt, moet zij voor de erkenning schriftelijke toestemming geven.

Heeft vader gezag na erkenning?

Doordat de vader het kind erkent, krijgt het kind erfrecht. Alleen als het kind is geboren uit een geregistreerd ouderschap en de vader het kind heeft erkend, krijgt de vader automatisch ouderlijk gezag.

Wat nodig voor erkenning ongeboren vrucht?

een geldig identiteitsbewijs van de erkenner en de moeder. persoonlijke of schriftelijke toestemming van de moeder. De moeder moet persoonlijk meekomen als u wilt dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt. Naamskeuze kan alleen worden gedaan bij het eerste kind van de moeder en erkenner samen.

Welke administratie bij geboorte?

Zo moet er bijvoorbeeld heel wat administratie gebeuren voor en na de geboorte. U moet de geboortepremie en de kinderbijslag aanvragen, het verlof (moederschapsverlof, vaderschapsverlof, meemoederschap…) regelen en, indien nodig, een verklaring van erkenning van het kind doen.

Welke gegevens staan vermeld op je geboorteakte?

In een geboorteakte vindt u alle gegevens over de geboorte van een persoon: de geboortedatum, de geboorteplaats, het uur van geboorte, het geslacht, de naam en de voornamen van het kind. in voorkomend geval, de verklaring van naamskeuze door de ouders.

Wat staat er op de geboorteakte?

geboortetijd. geboorteplaats. gegevens van de persoon die de aangifte heeft gedaan (meestal is dat de vader, maar soms is dat de moeder of iemand die bij de geboorte aanwezig was) de datum van aangifte en de naam van de ambtenaar die de akte heeft opgemaakt.

Wat is het nut van een trouwboekje?

In een trouwboekje (of partnerschapsboekje) staan de personalia en huwelijksgegevens van het echtpaar. Ook is er ruimte voor vermelding van kinderen, getuigen, kerkelijke plechtigheden en overlijdensgegevens. Verder bevat het boekje informatie over het doen van geboorteaangifte en overlijdensaangifte.

Wat als je je kind niet binnen 3 dagen aangeeft?

U bent verplicht om binnen 3 dagen na de geboorte van uw baby aangifte te doen. Dat doet u in de gemeente waar uw kind is geboren. Na de aangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte af. Op het niet of te laat aangeven staat een boete.

Wat is de burgerlijke stand van een kind?

U geeft uw kind aan bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het kind geboren is. In sommige gemeenten is het ook mogelijk om de geboorteaangifte van uw kind in de kraamkliniek te doen. Bij de aangifte ontvangt u een aantal geboortebewijzen.

Waarom geboortebewijs?

Kinderen zonder geboortebewijs bestaan officieel niet. Ze staan in geen enkel overheidsregister. Voor politie en justitie is het daardoor bijna onmogelijk deze kinderen te beschermen tegen misbruik, uitbuiting en andere misdaden. Een geboortebewijs zorgt ervoor dat een kind geregistreerd is als staatsburger.

Hoe ziet een internationale geboorteakte eruit?

De akte zelf is in het Nederlands, maar u kunt een internationaal uittreksel van de akte krijgen. Een internationaal uittreksel bevat de belangrijkste gegevens van de akte en heeft een toelichting in het Engels, Duits en Frans. Hebt u een vertaling nodig in een andere taal, dan moet u zelf een vertaler inschakelen.

Wat is een afschrift van een akte?

Een afschrift is een gewaarmerkte kopie van de originele akte, waarop alleen de notaris zijn handtekening heeft gezet. Hiermee verklaart de notaris dat de tekst gelijk is aan de originele akte en dat de originele akte is getekend.

Waarom geen erkenning?

Wat doe je als geen erkenning of waardering krijgt? Als je je niet erkent of gewaardeerd voelt, bijvoorbeeld door je huisarts, dan kan dit voor gevoelens met lading zorgen zoals verdriet, moedeloosheid of schaamte. HSP hebben de neiging 'binnenvetters' te zijn van hun negatieve emoties. Op den duur kan dit moe maken.

Kan een vader erkenning eisen?

Om van de rechter toestemming te krijgen tot erkenning van een kind moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:
  • de erkenner is de verwekker van het kind.
  • de erkenner moet 16 jaar of ouder zijn.
  • het kind heeft niet al twee juridische ouders.

Welke rechten en plichten bij erkenning kind?

Gevolgen erkenning kind
  • Tussen u en uw kind ontstaat een juridische band (familierechtelijke betrekking).
  • U moet het kind onderhouden (onderhoudsplicht) totdat het 21 jaar wordt.
  • U en het kind worden elkaars wettelijke erfgenamen.
  • U kiest (met de moeder) op het moment van erkenning de achternaam van uw kind.

Wat is het verschil tussen gezag en erkenning?

Heeft een persoon het kind alleen erkend, dan heeft de ouder geen opvoed- en verzorgingsplicht jegens het kind. Bij ouderlijk gezag is dat wel het geval: samen met de moeder is hij de wettelijk vertegenwoordiger.

Heeft een vader altijd recht op gezag?

Op grond van onze wet oefent enkel de moeder (mits zij meerderjarig is) automatisch het ouderlijk gezag uit over het kind. Voor de vader bestaat de mogelijkheid om het gezamenlijk gezag met moeder te verkrijgen, maar daarvoor heeft hij wel de medewerking van de moeder nodig.