Ik ben ziek en mijn werkgever wil mij ontslaan. Moet ik dit accepteren?

Kan ik mij ziekmelden in mijn opzegtermijn?

Gevraagd door: kand. Senna de Keijzer  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (70 stemmen)

Schorsen van de opzegtermijn
Wanneer je je ziekmeldt tijdens je opzegtermijn, wordt de opzegtermijn geschorst. De werkgever kan in dat geval beslissen om de overeenkomst definitief te verbreken. Belangrijk om te vermelden is dat je in zulke situaties op een vergoeding kunt rekenen.

Wat gebeurt er als ik ziek ben tijdens mijn opzeg?

De oorspronkelijk gegeven opzegtermijn zal met alle dagen van ziekteverlof verlengd worden. Loopt je opzegtermijn bijvoorbeeld tot 31 maart en ben je tijdens deze termijn 10 dagen ziek, dan zal je opzegtermijn met 10 dagen verlengd worden en dus pas eindigen op 10 april.

Wat als ik niet werk tijdens opzegtermijn?

Vanzelfsprekend is de werknemer verplicht verder te arbeiden tijdens de opzeggingstermijn. De werknemer die zonder toestemming van de werkgever zijn arbeidsprestaties staakt tijdens de opzeggingstermijn, beëindigt de arbeidsovereenkomst op een onregelmatige wijze en is een vergoeding verschuldigd aan de werkgever.

Kan je zelf ontslag nemen als je ziek bent?

Ontslag nemen om medische redenen

U moet voldoen aan 1 van deze voorwaarden: Vanwege uw psychische toestand op dat moment dat u ontslag nam, kan u dit niet verweten wordt. Het is schadelijk voor uw gezondheid als u weer zou gaan werken. De verwachting is dat uw gezondheid niet op korte termijn verbetert.

Hoe kom je onder je opzegtermijn uit?

Als je met je werkgever in overleg het dienstverband beëindigt ('met wederzijds goedvinden') via een vaststellingsovereenkomst geldt de opzegtermijn niet. Je mag dan dus samen afspreken dat je per morgen of per volgende week stopt met je baan.

25 gerelateerde vragen gevonden

Kan ik eerder weg dan opzegtermijn?

Als de werknemer eerder weg wil dan voor het einde van de opzegtermijn, kan hij de werkgever vragen met het eerdere ontslag in te stemmen. Als de werkgever hiermee instemt, is sprake van beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden.

Kan ik mijn ontslag geven zonder opzegtermijn?

Ontslag op staande voet moet u 'onverwijld' nemen. Dit betekent dat, zodra de reden duidelijk is, u meteen ontslag neemt en aangeeft waarom u dat doet. U mag daar niet een paar dagen mee wachten. Als u (nog) niet zeker weet of er een dringende reden is voor ontslag, dan mag u hier wel eerst onderzoek naar doen.

Wat doen na zelf ontslag nemen?

Woon je in Vlaanderen en word je ontslagen of geef je je ontslag? Schrijf je binnen de 8 dagen na je opzegtermijn in bij VDAB als werkzoekende. Kies voor de werksituatie 'ik ben werkloos en vraag of krijg een werkloosheidsuitkering'.

Kan je onderhandelen over opzegtermijn?

Onderhandelen over de opzegperiode

Daarom raden wij je aan om eerst te onderhandelen. Het resultaat van succesvolle onderhandelingen zou een wederzijds aanvaardbare opzegtermijn zijn, waarin je waarschijnlijk moet instemmen met het voltooien van het dringende werk waarbij je betrokken was.

Is uitwerken verplicht?

Als werkgever moet u zich houden aan een opzegtermijn. Deze hangt af van de duur van het contract van uw werknemer. En of hij nog in zijn proeftijd zit. Maar ook van eventuele afspraken met uw werknemer.

Wat mag tijdens opzegperiode?

Tijdens de opzeggingstermijn heeft de werknemer het recht om met behoud van loon van het werk weg te blijven om nieuw werk te zoeken. De duur van de totale afwezigheid mag niet langer zijn dan één arbeidsdag per week (of twee halve dagen).

Kan je midden in de maand ontslag nemen?

Opzegtermijn met vast contract

Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.

Hoeveel krijg ik uitbetaald bij ontslag?

De arbeidsovereenkomstenwet stelt dat de opzegvergoeding gelijk is aan het loon dat overeenstemt met de duur van de opzegtermijn, of met het resterende gedeelte van die termijn. De vergoeding omvat niet alleen het gewone loon, maar ook alle voordelen zoals vermeld in uw arbeidsovereenkomst.

Kan je baas je ontslag weigeren?

Als je je ontslag geeft, kan je werkgever dat niet weigeren. Hij kan dus niet zeggen dat hij je ontslag niet aanvaardt en wil dat je in dienst blijft.

Kan je per direct stoppen met werk?

U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet. Deze dringende reden moet u ook direct aan uw werkgever kenbaar maken.

Is werkgever verplicht ontslagvergoeding te betalen?

Transitievergoeding verplicht

U bent als werkgever verplicht om een transitievergoeding te betalen indien u besluit de arbeidsovereenkomst te beëindigen of niet voort te zetten, ongeacht de duur van het dienstverband en ongeacht of sprake is van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd.

Heb ik altijd recht op een ontslagvergoeding?

Je hebt recht op een ontslagvergoeding of transitievergoeding als je 18 jaar of ouder bent en te maken krijgt met ontslag. Hoe lang je in dienst bent, maakt daarbij niet uit. Zelfs bij ontslag in de proeftijd of bij het verlopen van een tijdelijk contract krijg je een vergoeding.

Hoe bereken je je opzegtermijn?

Opzegtermijn berekenen
  1. Tijdens de eerste 5 jaar tewerkstelling: progressieve opbouw.
  2. Vanaf het 5de jaar anciënniteit: 3 weken per begonnen jaar anciënniteit.
  3. Vanaf 20 jaar anciënniteit: 2 weken per begonnen jaar anciënniteit (scharnierjaar)
  4. Vanaf 21 jaar anciënniteit: 1 week per begonnen jaar anciënniteit.

Kan verlof geweigerd worden in opzegtermijn?

Wanneer je ontslag hebt genomen

Dan mag je verlof opnemen, en dat heeft geen effect op de einddatum van je opzegtermijn.

Is 1 maand opzegtermijn verplicht?

Samen met uw werknemer kunt u schriftelijk een langere termijn afspreken. Een kortere termijn mag alleen als dat vastgelegd is in de cao. Voor de werknemer geldt volgens de wet een opzegtermijn van 1 maand. Daarbij speelt de duur van het dienstverband geen rol.

Wat schort de opzegtermijn op?

Jaarlijkse vakantie, ziekte, ongeval, economische werkloosheid, afwezigheden om dwingende redenen, … schorsen de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Sommige van deze schorsingen kunnen tevens leiden tot een opschorting van de aanvang van de opzegtermijn en/of de schorsing van haar verloop.

Kan mijn werkgever mij verplichten om vakantiedagen op te nemen bij ontslag?

Nee, je werkgever kan je in beginsel niet eenzijdig vakantie opleggen. Ook als het dienstverband is opgezegd, kun je niet verplicht worden om tegen het einde van de arbeidsovereenkomst alle vakantiedagen op te nemen.

Wat is een redelijke opzegtermijn?

bij overeenkomsten van 0 tot 2 jaar: 3 maanden opzegtermijn; bij overeenkomsten van 2 tot 4 jaar: 6 maanden opzegtermijn; bij overeenkomsten van 4 tot 10 jaar: 8-12 maanden opzegtermijn; en. bij overeenkomsten van 10 tot 20 jaar: 1-2 jaar opzegtermijn.

Welke afwezigheden schorsen de opzegtermijn?

Als de opzegging op 'pauze' wordt gezet

Bepaalde gebeurtenissen zoals jaarlijkse vakantie, ziekte, ongeval, economische werkloosheid, afwezigheid om dwingende redenen, enz. schorsen de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.

Vorige artikel
Hoe oud uit Maxi-Cosi?