Kenteken van een auto overschrijven? - Zo werkt het

Kan ik de auto van mijn zoon op mijn naam zetten?

Gevraagd door: ir. Daan van Doorn  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.4/5 (13 stemmen)

Ouders kunnen een auto kopen, op naam zetten en verzekeren. Voor de hoogte van de premie wordt er in dat geval onder andere uitgegaan van de leeftijd van de ouders, de woonplaats en hun opgebouwde schadevrije jaren. Als je zoon of dochter de regelmatige bestuurder is, tekent de verzekeraar dit aan op de polis.

Kan ik de auto van mijn zoon op mijn naam verzekeren?

Als ouder is het niet mogelijk om de auto op naam van je kind te verzekeren. Het is wel mogelijk om je kind als regelmatige bestuurder toe te voegen aan de verzekering die op je eigen naam staat. Hiervoor betaal je echter meestal een hogere premie.

Kan je je auto op je ouders naam zetten?

Je bent verplicht een auto te verzekeren op naam van degene die er het meeste in rijdt. Doe je dat niet en zet je de verzekering op naam van je vader of moeder? Dan pleeg je fraude. Hiervoor kun je een boete krijgen.

Kan iemand anders de auto op mijn naam zetten?

Kan ik ook namens iemand anders een auto verkopen (machtiging)? Ja dit kan, maar alleen als je aantoonbaar gemachtigd bent door de rechtsgeldige eigenaar van de te verkopen auto. De mogelijkheid van machtigen geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven.

Kan mijn kind op mijn autoverzekering?

Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag en kan helaas niet. Een autoverzekering moet namelijk op naam staan van de regelmatige bestuurder van de auto. Als je kind het meeste in de auto rijdt, moet hij of zij dus zelf een autoverzekering afsluiten.

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoe auto overnemen van ouders?

Zo moet je bij de overname van een ouder je geboorteakte afhalen bij de gemeente, een geschreven verklaring van akkoord of bewijs van overlijden hebben van de ouders, manuele inschrijving bij de DIV regelen. Veel geloop en geregel dus!

Kan ik de auto van mijn vader verzekeren?

Autoverzekering op naam ouders: formeel onmogelijk

Als een auto op jouw naam staat, dan mag de autoverzekering in principe alleen door jou persoonlijk worden afgesloten. Je ouders zijn geen kentekenhouder van de auto en mogen de auto dus niet op hun naam verzekeren.

Wat heb je nodig om een auto op jouw naam te zetten?

Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig legitimatiebewijs (van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (auto's van voor 2014) of kentekencard van de auto en de negencijferige tenaamstellingscode. De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen € 11,40.

Kan ik een auto op mijn naam zetten zonder adres?

U kunt alleen een auto op naam zetten als u een woonadres hebt hier in Nederland i.v.m. registratie bij de RDW en de belastingdienst. Is dit niet mogelijk om in te schrijven.

Hoeveel auto's mag je per jaar op je naam zetten?

De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.

Kan je een auto op je naam zetten als je nog geen 18 bent?

Als 17-jarige is het niet toegestaan om een auto op je eigen naam te hebben. In Nederland moet je minimaal 18 jaar zijn om een kenteken op je naam te laten registreren.

Hoeveel kost autoverzekering 18 jarige?

Als 18-jarige betaal je wel drie keer zo veel voor een autoverzekering dan oudere bestuurders. Gemiddeld kunnen autorijders 237 euro per jaar. In 2022 was dit gemiddeld 237 euro per jaar.

Kan ik een auto verzekeren die niet op mijn naam staat?

Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner, maar niet op de naam van iemand anders.

Kan een auto op naam van twee personen staan?

Het is dus niet mogelijk om de autoverzekering op twee namen te zetten. Wat wel kan is aangegeven dat iemand anders dan de verzekeringsnemer de medebestuurder van de auto is. Bijvoorbeeld als iemand anders regelmatig, 2 keer in de week of vaker, in je auto rijdt.

Kan je schadevrije jaren opbouwen via ouders?

U kunt geen schadevrije jaren opbouwen via uw ouders of iemand anders. Schadevrije jaren worden namelijk geregistreerd op naam van de verzekeringsnemer. Dus wanneer u in de auto van uw ouders rijdt, bouwt u geen eigen schadevrije jaren op.

Heb je een rijbewijs nodig om een auto op je naam te zetten?

Ja, het is geen probleem om een auto op naam te zetten zonder rijbewijs. Koop je een auto? Dan heb je alleen een geldig identiteitsbewijs nodig. Je moet minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen.

Wat kost het om een auto over te schrijven?

Het overschrijven van de auto kun je op verschillende manieren doen, zoals bij een RDW-balie, kentekenloket, PostNL-locatie of via de website van de RDW. De kosten voor het overschrijven van de auto zijn in 2022 €10,75.

Hoe kan een auto op niemands naam staan?

Probleem met BRP-registratie = geen auto op naam

Om een auto op naam te kunnen zetten, moet je minimaal 18 jaar oud zijn en BRP-geregistreerd in Nederland woonachtig zijn. De Basisregistratie Personen (BRP) is een databank waarin persoonsgegevens van inwoners oftewel ingezetenen van Nederland worden geregistreerd.

Kan ik online een auto op naam zetten?

Een auto op naam zetten online gaat via de website van de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Hiervoor heb je een DigiD-code nodig. Daarna dien je twee documenten bij de hand te hebben, namelijk de kentekencard en de negencijferige tenaamstellingscode.

Kan je een auto overschrijven zonder kentekenbewijs?

Heeft u het kenteken op uw naam laten zetten (overschrijven) maar de kentekencard nog niet ontvangen? Dan mag u tot 14 dagen na het overschrijven rijden zonder kentekenbewijs.

Kun je schadevrije jaren overdragen aan kind?

Dat kan, als uw kind geregistreerd heeft gestaan als afwijkende bestuurder bij een autoverzekering die op uw naam stond. Dit kunt u laten zien met een polisblad van de vorige verzekering.

Van wie is de auto bij overlijden?

Na het overlijden van een eigenaar van een wagen mag de overlevende echtgenoot, de wettelijke samenwonende of van één van zijn kinderen met de wagen voortrijden mits de nummerplaat over te schrijven op zijn of haar naam.

Kan je een auto belastingvrij schenken?

Deze vrijstelling is voor kinderen tot veertig jaar. Dan hoef je over de schenking van de auto dus geen erfbelasting te betalen, omdat de auto er ruim in valt. Als uw kind ouder is dan veertig jaar, kunt u natuurlijk de jaarlijkse vrijstelling van 5.600 euro per kind, gebruiken.

Wat gebeurt er met de auto bij overlijden?

De auto van de overledene is onderdeel van de erfenis en dus erven de erfgenamen gezamenlijk de auto. De erfgenamen zijn verplicht om binnen vijf weken na het overlijden het kentekenbewijs over te schrijven op naam van één van de erfgenamen of een nieuwe eigenaar.

Is je auto verzekerd als je hem uitleent?

We kunnen je geruststellen: ja, dat mag. Je auto blijft gewoon verzekerd als iemand anders achter het stuur zit. Welke schades precies wel en niet vergoed worden, hangt af van hoe je jouw auto verzekerd hebt.

Volgende artikel
Wat kan een baby van 1 week zien?