Kan ik altijd mijn kindsdeel opeisen?
Gevraagd door: Faas van der Pol | Laatste update: 24 december 2023Score: 4.3/5 (58 stemmen)
Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen.
Hoe lang na overlijden kindsdeel opeisen?
Je moet het kindsdeel dus binnen 5 jaar na het overlijden van de erflater opeisen. Als je dit niet doet, dan vervalt je recht op het kindsdeel. Het is dus belangrijk om op tijd actie te ondernemen als je het kindsdeel wilt opeisen.
Hoe kun je je kindsdeel opeisen?
Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar op het moment dat beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Zolang de stiefouder in leven is, dan maakt u nog geen aanspraak op uw kindsdeel van de erfenis.
Kan ik mijn kindsdeel eerder opeisen?
Eerder uitkeren kindsdeel kan
In de wet is geen enkele bepaling te vinden die de langslevende verbiedt om de kindsdelen eerder uit te keren dan op de dag dat de vorderingen opeisbaar zijn. De langstlevende kan dan ook de kindsdelen eerder uitbetalen.
Kun je altijd je legitieme portie opeisen?
Het kan dus zomaar gebeuren dat je niet direct van het overlijden op de hoogte bent gebracht. Een legitieme portie opeisen kun je niet onbeperkt blijven doen. Er geldt hiervoor een maximale termijn. Die begint te lopen na de dag van overlijden en eindigt precies 5 jaar na het overlijden van de erflatende ouder.
Is een legitieme portie direct opeisbaar?
Een legitieme vordering is in beginsel opeisbaar 6 maanden na het overlijden (4:81 lid 1 BW). Als er sprake is van een wettelijke verdeling dan is de vordering pas opeisbaar als de langstlevende komt te overlijden, failliet gaat of in de schuldsanering komt.
Kun je kindsdeel onterven?
U kunt er dus voor kiezen om een kind te onterven. Dit kunt u vastgelegen in een testament. Het onterven van een kind betekent echter niet dat het kind nergens meer aanspraak op kan maken. Als er geen testament is opgesteld, hebben de kinderen automatisch recht op een gelijk deel van de nalatenschap: het kindsdeel.
Is een kindsdeel opeisbaar?
Artikel 4:13 BW bepaalt dat – tenzij het testament anders bepaalt – de vorderingen van de kinderen (ook wel kindsdelen genoemd) opeisbaar zijn bij het overlijden van de langstlevende ouder, wanneer de langstlevende ouder in staat van faillissement verkeerd of de WSNP wordt uitgesproken.
Kunnen kleinkinderen erfenis opeisen?
De langstlevende is dan niet verplicht om direct de legaten aan de kleinkinderen te voldoen. De kleinkinderen kunnen dan hun erfenis pas opeisen als de langstlevende is overleden. Als u uw kleinkinderen geld nalaat, dan gaat dit ten koste van de erfenis van de erfgenamen.
Wie stelt kindsdeel vast?
Soms ontstaat er ruzie over de hoogte van het kindsdeel of kan vader of moeder het met één of meer kinderen niet eens worden over de hoogte van het kindsdeel. In dat geval is het mogelijk de rechter te vragen het kindsdeel vast te stellen.
Heb ik recht op mijn kindsdeel?
Kinderen hebben recht op een deel van de erfenis van hun overleden vader of moeder als geen testament is gemaakt, het kindsdeel, maar zij krijgen dat deel nog niet meteen. De gehele erfenis gaat namelijk naar hun andere ouder, de langstlevende. Het deel waar de kinderen recht op hebben, wordt omgezet in een geldbedrag.
Kan de langstlevende echtgenoot alles erven?
Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.
Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?
Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.
Wie betaalt erfbelasting over kindsdeel?
Wie betaalt de erfbelasting? De langstlevende ouder betaalt meestal de erfbelasting voor de kinderen. Dat vermindert dan de schuld van die ouder aan de kinderen.
Hoe kom ik aan mijn erfdeel?
Informatie over een erfenis kunt u vinden in het boedelregister. Bijvoorbeeld welke notaris (boedelnotaris) de erfenis gedaan heeft. In het boedelregister vindt u ook de verklaringen van erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard of verworpen.
Kun je een kind bij erfenis meer geven dan de ander?
De omvang van de reserve is afhankelijk van het aantal kinderen. Is er één kind, dan heeft dat een reserve van de helft. Men kan dan nog vrij beschik-ken over de helft van zijn nalatenschap. In geval van twee kinderen, ontvangt elk kind 1/3 van de nalatenschap als reserve (het beschikbare deel is dan 1/3).
Kun je een kind uitsluiten van erfenis?
U kunt uw echtgenoot en uw kinderen in een testament onterven. Uw kinderen hebben wel een speciale positie in het erfrecht.
Kun je het ene kind meer schenken dan het andere?
Er is namelijk geen juridische of fiscale regel die je dwingt om al je kinderen hetzelfde bedrag of spullen van dezelfde waarde te schenken. Daarom mag je beslissen om je ene kind wel een schenking te geven en het andere kind niet. Zorg er dan wel voor dat je dit goed afstemt en schriftelijk vastlegt.
Hoe weet ik of ik recht heb op een erfenis?
Denkt u nog recht te hebben op een erfenis? Mogelijke erfgenamen kunnen via het ministerie van Financiën via de website van de Rijksoverheid zoeken naar vergeten erfenis. Als u denkt dat u aanspraak heeft, dien dan schriftelijk een claim in bij het ministerie van Financiën.
Hoe bepaal je de legitieme portie?
Legitieme portie berekenen
De wet geeft een eenvoudige formule om de legitieme portie te berekenen: Legitieme portie = [legitimaire massa] x [erfdeel volgens versterferfrecht x 1/2].
Wat gebeurt er met je geld als je geen testament hebt?
Staat in het testament niet hoe de erfenis moet worden geregeld? Dan gelden de wettelijke regels en regelen de erfgenamen de erfenis samen. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen.
Kun je je kind 100% onterven?
Ouders kunnen hun kind nooit helemaal onterven. In een testament kunnen zij regelen dat hun kind niet van hen erft. Maar het kind houdt recht op de legitieme portie.
Kan ik mijn schoonzoon onterven?
Schoonzoon of schoondochter onterven
Zij zijn geen erfgenaam volgens de wet, dus vallen ze ook niet te onterven.
Is kindsdeel hetzelfde als legitieme portie?
Het verschil tussen een kindsdeel en een legitieme portie is dat een kind bij onterving slechts aanspraak kan maken op zijn legitieme portie. Het kindsdeel kan worden beperkt door de erflater, maar een legitieme portie is iets waar een kind altijd recht op zal hebben.
Wat verdien je als directeur basisschool?
Hoeveel gram Groentepap eet een baby?