30: kun je beter fietsen of lopen tijdens je zwangerschap?

Kan een zwangere vrouw fietsen?

Gevraagd door: bacc. Luc Jansen B  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (46 stemmen)

De eerste twaalf weken kun je probleemloos doorfietsen, Vanaf zestien weken zwanger moet je afwegen of je nog wel verantwoord op de fiets kunt klimmen: je buik zit wellicht al iets in de weg (stuur wat omhoog), beter niet in een groep fietsen of mountainbiken (valrisico).

Is fietsen gevaarlijk als je zwanger bent?

Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen. Sportte je al en ben je zwanger, dan kun je gewoon blijven sporten. Maar houd het wel veilig: luister naar je lichaam en breng je begeleider op de hoogte (als je deze hebt).

Welke bewegingen mag je niet maken als je zwanger bent?

Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.

Kun je afvallen als je zwanger bent?

Wij raden het sterk af om te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Jouw lichaam heeft alle krachten nodig om te fungeren als een 'veilig huisje' voor je kleintje. Wanneer je een dieet start, verstoor je de natuurlijke ontwikkeling en kan dit leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.

Is wandelen goed als je zwanger bent?

Wandelen vermindert het risico op zwangerschapsdiabetes en een hoge bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor sterkere hart- en bloedvaten, wat nodig is omdat je bloedvolume aanzienlijk toeneemt tijdens de zwangerschap.

22 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kilo mag je dragen als je zwanger bent?

Vanaf week 20 mag je volgens de richtlijn niet meer dan 10 keer per dag tillen en het gewicht dat je tilt mag dan niet zwaarder zijn dan 5 kilo. Vanaf de 30e week van de zwangerschap geldt dat je niet meer dan 5 keer per dag mag tillen. Het maximale gewicht is ook dan 5 kilo.

Hoeveel mag een zwangere vrouw lopen?

Richtlijnen adviseren zwangere vrouwen om matig actief te blijven, minstens een halfuur per dag, en hierbij sporten met een hoge impact (bijv. paardrijden) te vermijden. Ook intensief lopen wordt als hoge-impactsport beschouwd.

Hoeveel kilo kom je per maand aan als je zwanger bent?

Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan. Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen. Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.

Hoe voorkom je dat je dik wordt tijdens zwangerschap?

Tips & tricks om je gewichtstoename te beperken

Zorg ervoor dat je steeds een grote drinkfles met water bij je hebt. Geen zin om te koken maar wel om gezond te eten? Ga dan voor diepvriesgroenten! Trakteer jezelf minstens elke week op wat zoetigheid: een gebakje, een ijsje, een stuk chocolade, …

Hoe voorkom je teveel aankomen zwangerschap?

 1. Eet niet voor twee. De basis voor een goed voedingspatroon is de Schijf van Vijf. ...
 2. Ga niet op dieet tijdens de zwangerschap. ...
 3. Sporten tijdens de zwangerschap. ...
 4. Ga niet op dieet tijdens de borstvoeding. ...
 5. Sporten na de bevalling. ...
 6. Af te raden voedingsmiddelen. ...
 7. Extra voedingsstoffen.

Waarom mag je niet bukken als je zwanger bent?

Risico's van zwanger tillen en bukken

Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.

Kan een kleine stomp in je buik kwaad als je zwanger bent?

1 Verwondingen kunnen stomp of penetrerend zijn en kunnen organen van de moeder, maar ook van de foetus en de placenta beschadigen. De veranderde lichaamsstabiliteit en de vergrote buik dragen bij aan de kwetsbaarheid van de zwangere.

Kan een festival kwaad als je zwanger bent?

Festivals vanaf 3e maand zwangerschap vergroten kans op gehoorschade bij baby. De luide muziek tijdens concerten en festivals kan zorgen voor gehoorschade bij je ongeboren baby. Daarvoor waarschuwt audioloog Bart Vinck van de Universiteit Gent. Gehoorschade bij kinderen is een weinig bekend probleem, vindt hij.

Is fietsen goed voor je bekken?

Je bekkenbodemspier is onderdeel van een hele spierketen. Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten.

Is het gevaarlijk om te fietsen?

Fietsen kan erg gevaarlijk zijn, meer dan de helft van de verkeersgewonden die in het ziekenhuis belanden zijn fietsers, en het merendeel 50-plus. Uit wetenschappelijk onderzoek zijn de zeven grootste gevaren voor fietsers geformuleerd. Auto's vormen nog steeds het dodelijkste gevaar voor fietsers.

Hoeveel kilo kom je aan in het eerste trimester?

In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's. Er zijn ook vrouwen die juist dan afvallen omdat ze veel last hebben van ochtendmisselijkheid. In het derde trimester is de gewichtstoename meestal zo'n 3 tot 4 kilo.

Hoe snel kilo's kwijt na bevalling?

Je gewicht na de zwangerschap

Na de bevalling ben je direct een paar kilo's lichter: het gewicht van je baby, het vruchtwater, de placenta en de vliezen. Dit is samen goed voor ongeveer vijf kilo. De overige zwangerschapskilo's verlies je binnen enkele maanden meestal vanzelf.

Hoe zwaar is een zwangere buik?

Je baby weegt tussen 3 en 4 kilogram. De placenta weegt 600 gram, het vruchtwater 700 tot 800 gram, en je baarmoeder 900 gram.

Welke week groeit je buik het hardst?

30 weken: de bovenkant van je baarmoeder zit nu tussen je navel en het middenrif. In het derde trimester zal je buik hard gaan groeien.

Waarom ben ik zo moe tijdens zwangerschap?

Je lichaam maakt al vroeg bij de bevruchting hormonen aan om je lichaam klaar te stomen voor de zwangerschap. Je maakt veel meer oestrogeen en progesteron aan. Vooral dit laatste hormoon zorgt ervoor dat je extreem moe wordt als je net zwanger bent. Je lichaam is keihard aan het werk en dit kost veel energie.

Welke weken zwangerschap kom je het meeste aan?

In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.

Hoeveel weken na de bevalling mag je fietsen?

Fietsen kunt u na 2–4 weken weer proberen. Wandelen na ongeveer 2 à 3 weken. Autorijden is toegestaan na ongeveer 4 tot 6 weken.

Hoe moet je zitten als je zwanger bent?

Zit je op een bal, dan zit je dus liefst met de benen wijd. Door die brede zithouding zorg je voor voldoende ruimte in je bekken. En die ruimte is dan weer nodig opdat de baby mooi zou kunnen indalen. Ook doorgezakt zitten, doe je aan het einde van de zwangerschap beter niet meer (te veel).

Welke stappen moet je doen als je zwanger bent?

In het kort
 • Maak meteen een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent.
 • Je krijgt bloedonderzoek en een echo.
 • Eet gezond. Drink geen alcohol.
 • Als je rookt: vraag je huisarts om hulp bij stoppen.
 • Je kunt ook telefonische hulp krijgen voor stoppen met roken.
 • Slik elke dag een pil foliumzuur en een pil vitamine D.

Vorige artikel
Wie maakt de echo van een baby?
Volgende artikel
Hoe lang duurt een adoptie?