Uitstrijkje - Hoe wordt een uitstrijkje gemaakt?

Kan een uitstrijkje mislukken?

Gevraagd door: ing. Faas Verschut  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (50 stemmen)

Voor de vrouwen is het van belang, dat minder uitstrijkjes mislukken. Als een uitstrijkje niet goed is gelukt, moet het opnieuw gebeuren. De huisartsen kunnen het verzamelde materiaal eenvoudig overbrengen in een flesje, gevuld met een vloeistof.

Wat als een uitstrijkje niet goed is?

Meestal moet je na 6 maanden terugkomen voor een nieuw uitstrijkje, om te controleren of je lichaam de afwijkende cellen zelf heeft opgeruimd. Als dat zo is, kun je met een gerust hart 5 jaar wachten tot je de volgende oproep voor een uitstrijkje krijgt. Mocht dat niet zo zijn. dan wordt het kijkonderzoek herhaald.

Hoe betrouwbaar is het uitstrijkje?

Als vrouwen bij zichzelf een uitstrijkje maken met een zelftest, levert dat net zulke goede resultaten op als het klassieke uitstrijkje bij de huisarts. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek onder veertienduizend Nederlandse vrouwen, dat vandaag is gepubliceerd in The Lancet Oncology.

Hoe vaak is een uitstrijkje afwijkend?

Van elke 100 vrouwen zonder klachten die bij het bevolkingsonderzoek een uitstrijkje laten maken, is bij 5 het uitstrijkje afwijkend. Bij heel lichte afwijkingen van het uitstrijkje is er 10% kans op een voorstadium van baarmoederhalskanker.

Hoe snel slechte uitslag uitstrijkje?

In het kort

Als u veranderde cellen in uw uitstrijkje heeft, gaat u naar het ziekenhuis. Een behandelaar bekijkt uw baarmoederhals met een apparaat. Soms worden er stukjes baarmoederhals weggehaald en onderzocht. U krijgt meestal binnen 2 weken de uitslag van het onderzoek.

42 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel vrouwen afwijkend uitstrijkje?

Van iedere 100 vrouwen zonder klachten die bij het bevolkings-onderzoek een uitstrijkje laten maken, is bij 5 het uitstrijkje afwijkend. Bij heel lichte afwijkingen van het uitstrijkje is er 10% kans op een goed behandelbaar voorstadium van baarmoederhalskanker.

Hoe snel kan uitstrijkje veranderen?

HPV kan de cellen in uw baarmoederhals veranderen. Een nieuw uitstrijkje over 12 maanden is daarom belangrijk. Dan kunnen we uw cellen weer controleren.

Wat kan er gezien worden met een uitstrijkje?

Waarvoor dient een uitstrijkje? Een uitstrijkje (PAP-test) is een screeningsonderzoek om afwijkende cellen en infecties met het humaan papillomavirus (HPV) op te sporen die op lange termijn tot baarmoederhalskanker kunnen leiden.

Wat wordt er gecontroleerd bij een uitstrijkje?

In het laboratorium wordt het uitstrijkje onderzocht op HPV (humaan papillomavirus). Als dit virus wordt gevonden, beoordelen ze ook meteen of er afwijkende cellen in het uitstrijkje zitten.

Is het wel genoeg om eens in de vijf of tien jaar een uitstrijkje te maken?

Dat hangt af van je leeftijd en de uitslag van je laatste uitstrijkje. Het duurt lang voordat cellen die anders zijn baarmoederhalskanker worden. Vaak wel 15 jaar. Uit onderzoek blijkt dat 1 keer per 5 jaar een uitstrijkje doen, een goede manier is om baarmoederhalskanker op tijd te ontdekken.

Wat zijn de symptomen van HPV?

Wat zijn de symptomen van HPV?
  • Wratten op je piemel, vagina of kont (anus). Lees meer over genitale wratten.
  • Bloed uit je vagina, bijvoorbeeld na seks. Het kan baarmoederhalskanker zijn. Maar meestal is het een andere soa. Of iets anders ongevaarlijks.

Wat als er HPV is gevonden?

HPV en licht afwijkende cellen

Er is HPV gevonden en er zijn licht afwijkende cellen gevonden. Dit is niet ernstig en heeft geen behandeling nodig. Het lichaam ruimt licht afwijkende cellen meestal zelf op. Een nieuw uitstrijkje over 12 maanden is wel belangrijk.

Hoeveel procent doet uitstrijkje?

Van alle vrouwen vanaf 16 jaar heeft ruim 52 procent in de afgelopen vijf jaar een cervixuitstrijkje laten maken. Bijna een kwart gaf aan dat ze dit langer dan vijf jaar geleden hebben laten doen. Ruim 2 op de 10 vrouwen van 16 jaar of ouder heeft nog nooit een uitstrijkje laten maken.

Wat als je pap 2 bij een uitstrijkje?

Bij pap 1 volgt een controle-uitstrijkje na 12 maanden. Is de uitkomst weer pap 1, dan volgt na 5 of 10 jaar een uitnoding voor het bevolkingsonderzoek. Is de uitkomst pap 2 of hoger, dan volgt een verwijzig naar de gynaecoloog.

Welke vitamine tegen HPV?

De studie toont aan dat verhoogde niveaus van vijf antioxidanten (albumine, vitamine A, vitamine B2, vitamine E en foliumzuur) significant geassocieerd waren met een lager risico op HR-HPV-infectie bij vrouwen.

Hoe lang kan HPV sluimeren?

Uw lichaam ruimt het virus bijna altijd weer zelf op. Het duurt 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is. Soms kan uw lichaam het virus niet goed opruimen. U blijft dan veel langer besmet en u heeft een grotere kans op baarmoederhalskanker.

Wat zijn onrustige cellen baarmoeder?

Onrustige cellen zijn cellen die er anders uitzien dan normale cellen. Ze kunnen ontstaan door een infectie, bijvoorbeeld met HPV. Vaak ruimt het lichaam onrustige cellen vanzelf weer op. Onrustige cellen kunnen steeds meer gaan afwijken van normale cellen.

Hoe groot is de kans op baarmoederhals?

Bijna 6.000 vrouwen met baarmoederhalskanker op 1-1-2022

Dit komt overeen met 0,67 per 1.000 vrouwen (niet in de grafiek).

Kan een uitstrijkje zonder eendenbek?

“Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Wat als je lichaam HPV niet opruimt?

Soms ruimt je lichaam een HPV-infectie niet op. Het virus blijft langer in de cellen zitten. En kan de cellen dan veranderen. Deze afwijkende cellen verdwijnen ook vaak vanzelf.

Kan je HPV virus krijgen zonder seksueel contact?

Mensen denken vaak dat HPV wordt overgedragen door seks, maar dat hoeft niet per se. Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond. HPV komt veel voor.

Wat gebeurt er als het uitstrijkje hrHPV positief is?

Bijna altijd ruimt het lichaam hrHPV weer op binnen 2-3 jaar. Als er HrHPV wordt gevonden in een uitstrijkje, kunt u het virus dus al langere tijd hebben. Er is geen behandeling voor hrHPV. Meestal verdwijnt het virus vanzelf.

Wat te doen bij onrustige cellen?

Als de huisarts denkt dat u onrustige cellen heeft, stuurt die u door naar een gynaecoloog in het ziekenhuis. De gynaecoloog bekijkt uw schaamlippen, de ingang van de vagina en het gebied eromheen. Ook kan de arts in de vagina kijken om te zien hoe de binnenkant van de vagina en de baarmoederhals er uitzien.

Is HPV virus te genezen?

In het algemeen geneest een HPV-infectie zonder behandeling. Van nieuwe infecties was 20% na 3 maanden spontaan genezen en 90% na 2 jaar (Boeke 1999, Zielinski 1999). Tijdens een vaginale baring kan een neonaat worden besmet met HPV .

Wat wordt bedoeld met onrustige cellen?

Er bevinden zich in het uitstrijkje een paar afwijkende/onrustige cellen. Deze lichte afwijking van de baarmoederhalscellen wordt soms door een vaginale infectie veroorzaakt. Deze kan worden behandeld als u er klachten van hebt. De uitslag PAP II wijst in het algemeen niet op een voorstadium van kanker.