Kan een trauma zich opslaan in je lichaam? | POINTER CHECKT S3 #3 | NPO 3

Kan een trauma zich opslaan in je lichaam?

Gevraagd door: Ninthe Eelman  |  Laatste update: 5 december 2023
Score: 4.3/5 (63 stemmen)

Spanning, woede, angst en verdriet worden als verborgen ladingen in het lichaam opgeslagen en hoe langer de traumagevoelens worden weggedrukt, hoe vaster de beschermende structuren eromheen lijken te worden. Door externe triggers kunnen emoties en lichaamsreacties echter makkelijk wakker worden geroepen.

Waar slaat trauma zich op in lichaam?

“Niet iedereen slaat hun trauma op in de heupen. Sommige mensen doen dit in hun borst, schouders, nek, rug, of onderrug. Je kan je trauma op allerlei plekken opslaan,” antwoordt ze. De gevolgen van mentale trauma's worden steeds meer besproken in video's op social media als Instagram en TikTok.

Hoe voelt trauma in je lichaam?

Je reageert soms alsof de traumatische gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. Je voelt je erg angstig als je wordt geconfronteerd met iets wat met deze gebeurtenis in verband staat. De reacties kunnen zowel psychisch als lichamelijk van aard zijn, denk aan een snellere hartslag of ademhaling, trillen en zweten.

Kan je een trauma hebben zonder dat je het weet?

Ja. Het kan zijn dat je jezelf bewust of onbewust afsluit voor de verwerking van het trauma. Dan stop je het weg en vermijd je nadenken over je gevoelens en gedachten die met het trauma te maken hebben. Soms lijkt het zelfs zover weg, dat je het niet eens meer goed kunt herinneren.

Hoe herken je onverwerkt trauma?

Wat zijn trauma gerelateerde klachten?
  • Prikkelbaar, snel geïrriteerd, emotieregulatie-problematiek en woede(uitbarstingen),
  • Hyper-alertheid op omgeving en moeilijk tot rust kunnen komen.
  • Stress door herbeleven van gebeurtenissen.
  • Angst of paniekaanvallen.
  • Spanningsklachten en schrikachtigheid.
  • Slaapproblemen (nachtmerries)

15 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurt er als je trauma niet verwerkt?

Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, levert dit langdurig klachten op: er kan PTSS ontstaan. De klachten gaan dan niet vanzelf over. Traumatherapie kan je helpen om te herstellen van het trauma. Sommige mensen vinden het spannend of eng om in therapie te gaan voor PTSS.

Kun je een trauma verdringen?

Verdringing verwijst naar de opvatting dat traumatische ervaringen onbewust worden weggedrukt en dan niet meer toegankelijk zijn voor bewuste introspectie. Verdrongen herinneringen aan traumatische ervaringen kunnen jarenlang een sluimerend bestaan leiden, aldus de theorie.

Kun je zelf een trauma verwerken?

De meeste mensen kunnen een traumatische ervaring zelf verwerken. Maar soms lukt dat niet. De herinneringen en de daarbij behorende angstige gevoelens en/of gevoel van machteloosheid blijven terugkomen.

Wat is type 3 trauma?

Type 3 trauma is vroegkinderlijk chronisch trauma wat heeft plaatsgevonden binnen de primaire hechtingsrelaties.

Wat doet trauma met een mens?

De gebeurtenis is zo schokkend dat iemand hier blijvend last van heeft. Traumatische ervaringen kunnen leiden tot problemen in het omgaan met uzelf en anderen. U heeft bijvoorbeeld minder controle over uw gevoelens en gedrag. Er is sprake van een grotere kwetsbaarheid of gevoeligheid.

Hoe weet je of je een trauma hebt opgelopen?

Een trauma herkennen

Je hebt last van sombere gevoelens en / of huilbuien en vaak ben je voortdurend gespannen. Een traumatische ervaring kan leiden tot het hebben van flashbacks van de gebeurtenis, herbelevingen van de gebeurtenis overdag of in je slaap.

Hoe herken je trauma bij jezelf?

Bij een trauma kunnen de volgende klachten voorkomen:
  • flashbacks/nachtmerries.
  • concentratieproblemen.
  • angst/stress.
  • verdriet.
  • boosheid.
  • vermijdingsgedrag.
  • vermoeidheid.
  • hulpeloosheid.

Hoe verwerk je een oud trauma?

Geduld helpt.
  1. Vraag aan degene met het trauma wat die van jou verwacht. ...
  2. Vraag door in gesprekken. ...
  3. Neem het leven van de ander niet over. ...
  4. Stap niet makkelijk over de problemen van de ander heen. ...
  5. Luisteren naar de traumatische ervaring van een ander die je lief is en hem/haar ziet worstelen kan zwaar zijn.

Wat is een lichamelijke trauma?

Het woord 'trauma' betekent eigenlijk 'letsel' of 'verwonding'. Je kunt een fysiek trauma hebben, bijvoorbeeld als je je been gebroken hebt. Op de trauma-afdeling van het ziekenhuis vind je dan ook geen mensen met psychische problemen, maar slachtoffers van ongelukken die opgelapt moeten worden.

Wat is emotionele trauma?

Het is een emotionele beschadiging die is ontstaan na het meemaken van een schokkende gebeurtenis. Als het verwerken van een dergelijke gebeurtenis niet goed lukt, blijven er klachten bestaan die het dagelijks leven verstoren. Zowel volwassenen als kinderen kunnen een trauma ontwikkelen.

Hoe trauma loslaten?

Oefening: verleden loslaten in 5 stappen
  1. Zorg eerst dat je ontspant. ...
  2. Zoek het onprettige gevoel op. ...
  3. Observeer het gevoel zonder er iets aan te willen veranderen. ...
  4. Accepteer het gevoel als zijnde jouw pijn. ...
  5. Ontspan je lichaam, laat het gevoel toe en blijf er met je aandacht bij.

Wat is een complex trauma?

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in uw leven. Wanneer je meerdere traumatische ervaringen hebt gehad, dan kan er sprake zijn van een complex trauma, complexe PTSS genoemd. Bij (complexe) PTSS heb je vaak moeite met het omgaan met emoties en problemen bij het opbouwen en onderhouden van relaties.

Wat is een chronisch trauma?

Trauma na verschillende gebeurtenissen achter elkaar of die zich herhalen. Dit wordt meervoudig trauma of chronisch trauma genoemd. Bijvoorbeeld na het meemaken van meerdere medische ingrepen, geweldsincidenten of ongelukken kort na elkaar. Trauma na ingrijpende gebeurtenissen binnen de relatie met een ander.

Heb ik complex trauma?

Symptomen van complex trauma

Een sterk gevoel van schaamte en schuld. Herbelevingen en flashbacks. Angstproblematiek, sociale fobie en/of paniekaanvallen. Waakzaamheid en hyper-alertheid.

Wat is het verschil tussen trauma en PTSS?

Als je iets engs of schokkends (een traumatische gebeurtenis) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks).

Wat is de beste therapie bij trauma?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat EMDR therapie effectief is voor traumaverwerking. Zo is het bijzonder geschikt voor enkelvoudige psychotrauma. Tijdens de EMDR behandeling zal een therapeut vragen aan de persoon terug te denken aan de gebeurtenis, de beelden, de gevoelens en de gedachten op dat moment.

Wat doet een psycholoog bij trauma?

Imaginaire Rescripting

Zo maak je van een heel traumatische herinnering die veel gevoelens oproept, een meer neutrale herinnering. Je psychische klachten kunnen hierdoor afnemen. Deze vorm van therapie gebruikt een psycholoog ook bij andere klachten zoals depressie, suïcidale gedachten en een laag zelfbeeld.

Wat gebeurt er in je hersenen door trauma?

Bij een trauma reageert het zenuwstelsel op triggers die in het onbewuste geheugen zijn gekoppeld aan eerdere stressvolle situaties, het zogenoemde trauma-netwerk en komt het meteen in actie. Dit zijn vaak onbewuste automatische reacties zonder aanwezigheid van feitelijke gedachten.

Wat is type 2 trauma?

Minder mensen maken type II-trauma's mee. Dat zijn langdurige en herhaalde traumatische ervaringen met interpersoonlijk geweld, zoals huiselijk geweld, seksueel en lichamelijk geweld in de kindertijd, marteling of oorlogsgerelateerde trauma's.

Wat is een pseudo herinnering?

Een herinneringsvervalsing, valse herinnering of pseudo-herinnering is een herinnering die in strijd is met de waarheid, of aan gebeurtenissen die nooit hebben plaatsgevonden. Het kunnen ook onjuiste of vervormde herinneringen zijn aan een gebeurtenis die wel echt heeft plaatsgevonden.

Vorige artikel
Kan je water al liggend breken?