LEERLING WEIGERT KLAS UIT TE GAAN EN GAAT ONDER DE TAFEL ZITTEN

Kan een school een leerling weigeren?

Gevraagd door: Rosalie de Vries  |  Laatste update: 18 januari 2024
Score: 4.8/5 (10 stemmen)

Ja, een basisschool mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld als de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.

Kan een openbare school leerlingen weigeren?

Een openbare school mag uw kind alleen weigeren als er geen plaats is. Een bijzondere school mag uw kind weigeren als u de godsdienstige of levensbeschouwelijke richting niet onderschrijft. Dit mag alleen als dit in het toelatingsbeleid staat en de school dit consequent toepast.

Waarom mogen scholen leerlingen weigeren?

De basisschool mag uw kind weigeren op de volgende gronden: De school is vol. De school kan niet voorzien in de ondersteuning die een leerling nodig heeft. Ouders accepteren de godsdienstige of levensbeschouwelijke richting van de school niet.

Kan een middelbare school een leerling weigeren?

Ja, een middelbare school mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld omdat de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.

Kan een leerkracht een leerling weigeren?

Een school kan een leerling weigeren omdat het ondersteuning nodig heeft. Dit mag het echter niet zomaar doen. De school is verplicht om te onderzoeken welke ondersteuning het kind nodig heeft en of de school deze ondersteuning kan bieden.

42 gerelateerde vragen gevonden

Kan school mijn kind weigeren?

Ja, een basisschool mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld als de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.

Wie bepaalt of een leerling blijft zitten?

De school beslist of uw kind overgaat naar de volgende groep of klas. Hier bestaan geen wettelijke regels voor. In de schoolgids staat hoe de school omgaat met overgaan en zittenblijven.

Kan een school je verplichten?

Ja, dat kan. Die verwachting moet dan wel vermeld staan in het schoolreglement. Een school kan leerlingen die verplichting dus niet zomaar in het midden van het jaar opleggen.

Kun je je school aanklagen?

Ouders, leerlingen en personeelsleden van een school kunnen een klacht indienen bij de klachtencommissie. De commissie moet een klacht vertrouwelijk behandelen en moet binnen 4 weken reageren. Op basis van het advies van de klachtencommissie kan het schoolbestuur maatregelen nemen.

Wie bepaalt de schoolkeuze?

Het schoolbestuur bepaalt of uw kind wordt toegelaten op de middelbare school. Het schoolbestuur kijkt bijvoorbeeld naar het schooladvies van de basisschool. In het schooladvies staat welk type voortgezet onderwijs het beste bij uw kind past.

Is school verplicht in Nederland?

Kinderen tussen 5 en 16 jaar: leerplicht

De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn. Maar zij vallen dan nog niet onder de leerplicht. De leerplicht begint op de 1e dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 is geworden.

Is het legaal om leerlingen na de bel in de klas te houden?

In uitzonderlijke situaties, zoals noodsituaties of extra onderwijsactiviteiten, kan een school leerlingen na de bel in de klas houden, maar dit moet altijd goed worden gecommuniceerd en met de instemming van ouders.

Wat is de zorgplicht van een school?

Zorgplicht scholen

Scholen moeten ervoor zorgen dat elk kind een passende plek krijgt. Ook als het kind extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Deze verplichting voor scholen heet zorgplicht. De zorgplicht geldt voor kinderen die al op school zitten en kinderen die worden aangemeld.

Welke straffen mag een school geven?

Lijfelijke straffen zijn bij wet verboden. In de onderwijswetten zijn verder geen regels over straffen vastgelegd. De school mag deze dus zelf opstellen. Een middelbare school moet de regels opnemen in het leerlingenstatuut en een basisschool in het schoolreglement.

Hoe hoog is de boete als je kind van school houden?

Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger. Bij veelvuldige herhaling en luxeverzuim dat langer duurt dan twee weken moet de ouder zich verantwoorden voor een rechter.

Is niet naar school gaan strafbaar?

Absoluut verzuim

Staan leer- of kwalificatieplichtige jongeren niet ingeschreven op een school? Dan heet dat absoluut verzuim. Dit is strafbaar, want de Leerplichtwet wordt overtreden.

Wat als je het niet eens bent met school?

Als na een gesprek met de school, de directie of het bestuur het probleem niet of onvoldoende is opgelost, dan is het mogelijk om een officiële klacht in te dienen. Elke school heeft een klachtencommissie. In de schoolgids kunt u vinden hoe u uw klacht moet indienen en hoe de procedure verloopt.

Wat kan een leerplichtambtenaar doen?

Een leerplichtambtenaar heeft de volgende taken:
  • Ouders en leerlingen informeren. De leerplichtambtenaar geeft informatie aan leerlingen en ouders over waarom het belangrijk is om naar school te gaan. ...
  • Achterliggende problemen onderzoeken. ...
  • Proces-verbaal opmaken.

Wat zijn je plichten op school?

Scholen moeten ervoor zorgen dat de onderwijsomgeving voor kinderen veilig is op sociaal, psychisch en fysiek gebied. Er moet een veilige en positieve sfeer op school zijn. De school moet daarom ook maatregelen nemen om pesten, discriminatie, geweld en andere soorten van ongepast gedrag tegen te gaan.

Wat mag een docent niet zeggen?

Een leraar mag niet schreeuwen tegen een kind, en ook mag een leraar een kind niet slaan of uitschelden.

Wat als de leraar 10 minuten te laat is?

Artikel 5.5 Als een leraar, (zonder dit van te voren te hebben aangegeven), meer dan 10 minuten te laat is, vervalt deze les, mits dit door de klassenvertegenwoordiger gemeld wordt bij de SL of coördinator leerling-zaken.

Wat zijn de rechten van een leerling?

Wat zijn de rechten van de school?
  • Vrijheid van onderwijs. In Artikel 23 van de Grondwet staat het recht op vrijheid van onderwijs. ...
  • Toelating. De school beslist over de toelating en verwijdering van leerlingen tot en van de school. ...
  • Ordemaatregelen. ...
  • Schorsing. ...
  • Verwijdering.

Heb je het recht om te blijven zitten?

Basisscholen en middelbare scholen mogen hun eigen regels opstellen voor overgaan en zittenblijven. Er zijn dus geen landelijke regels. De regels voor overgaan en zittenblijven zijn opgenomen in het schoolbeleid.

Is nablijven toegestaan?

Een docent mag iemand laten nablijven. In de onderwijswetten zijn hier geen regels over vastgelegd. Middelbare scholen mogen de regels zelf opstellen. Wel moeten ze de straffen in het leerlingenstatuut opnemen.

Wie beslist of je kind moet blijven zitten?

In het lager onderwijs beslist de school of een leerling mag overgaan of moet zittenblijven. De school moet die beslissing tot zittenblijven schriftelijk motiveren en mondeling toelichten aan de ouders. De school geeft aan welke bijzondere aandachtspunten er voor het volgende schooljaar zijn.