Je kan Beter thuis blijven

Kan een kind van 16 alleen thuis blijven?

Gevraagd door: Teun van Vliet  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (74 stemmen)

Er is geen wet die zegt vanaf welke leeftijd je je kind alleen thuis mag laten. Wel verbiedt Het Wetboek van Strafrecht (artikel 255) het 'in hulpeloze toestand' achterlaten van een kind. Oftewel: zolang je kind nog niet (deels) voor zichzelf kan zorgen (handelsbekwaam zijn heet dat), mag je hem niet alleen thuislaten.

Kan een 16 jarige alleen thuis blijven?

In Nederland is er geen wet die bepaalt vanaf welke leeftijd kinderen alleen thuis mogen zijn. De wet zegt alleen dat je een hulpbehoevend persoon niet alleen thuis mag laten.

Hoe oud moet je kind zijn om alleen thuis te blijven?

In het algemeen wordt het door deskundigen afgeraden kinderen tot 7 jaar alleen thuis te laten. Zij zijn dan nog niet goed in het inschatten van risico's en het bekwaam handelen tijdens gevaarlijke situaties. Van Kilsdonk: 'Vanaf 8 jaar kun je voorzichtig gaan oefenen.

Is het strafbaar om je kind alleen thuis te laten?

In principe kan een kind van 7 jaar niet 's avonds alleen thuis zijn. In de Nederlandse wet staat niet vastgelegd wat de leeftijd is waarop een kind alleen thuis gelaten mag worden. Er is een wet is die zegt dat je geen hulpbehoevenden zonder toezicht thuis achter mag laten.

Wat kun je doen als je 16 bent?

 • Je bent meerderjarig en volwassen voor de wet.
 • Je mag stemmen bij verkiezingen.
 • Je kunt een proces aanspannen.
 • Iemand anders kan een proces tegen jou aanspannen.
 • Je mag 's nachts werken.
 • Je kunt trouwen zonder toestemming van je ouders.
 • Je kunt zelf een uitkering aanvragen als je daar recht op hebt.

40 gerelateerde vragen gevonden

Wat is legaal als je 16 bent?

Als je 16,5 jaar bent mag je beginnen met autorijlessen. Je kunt een tractorcertificaat halen en mag dan een tractor besturen. Je kunt een eigen account aanmaken op YouTube. Vanaf je 16e mag je ook je bromfietsrijbewijs halen en brommer rijden.

Hoe kan je geld verdienen als je 16 bent?

De best betaalde studentenbanen
 1. Bijles geven. Salaris: €12 – €15 per uur. ...
 2. Sales functie. Salaris: €15 – €40 per uur. ...
 3. Chauffeur. Salaris: €8 – €12 per uur. ...
 4. Helpdeskmedewerker. Salaris: €12 – €15 per uur. ...
 5. Veldwerker. Salaris: €12 – €16 per uur. ...
 6. Horeca. Salaris: €15 – €20 per uur + fooi. ...
 7. Thuiszorgmedewerker. ...
 8. Administratief werk.

Kan een kind van 12 alleen thuis blijven?

Er is geen wet die zegt vanaf welke leeftijd je je kind alleen thuis mag laten. Wel verbiedt Het Wetboek van Strafrecht (artikel 255) het 'in hulpeloze toestand' achterlaten van een kind. Oftewel: zolang je kind nog niet (deels) voor zichzelf kan zorgen (handelsbekwaam zijn heet dat), mag je hem niet alleen thuislaten.

Hoe lang kind alleen laten?

Wat de politie zegt!

Kinderen onder de 7 jaar alleen thuis te laten wordt in ieder geval sterk afgeraden. Over het algemeen mag en kan een kind van 12 jaar meer dan 3 uur alleen thuisblijven overdag, en vanaf 16 jaar een hele nacht.

Welke leeftijd mogen kind kiezen bij echtscheiding?

Een kind mag vanaf zijn 12e verjaardag dus niet zelf kiezen waar hij/zij gaat wonen of hoe vaak hij/zij naar de andere ouder gaat. Pas vanaf het moment dat een kind volwassen is, vanaf zijn/haar 18e verjaardag, mag een kind zelf keuzes maken.

Hoe laat moet een kind van 12 naar bed?

9-10 jaar: tussen 20:00 en 20:30 uur. 11-12 jaar: tussen 20:30 uur en 21:00 uur.

Hoeveel mag een 16-jarige per jaar verdienen?

Bijverdienen als uw kind 16 of 17 jaar is. Een kind mag voor de kinderbijslag onbeperkt bijverdienen. Het maakt niet uit hoe oud uw kind is. U hoeft niet aan ons door te geven als uw kind inkomen heeft of als het inkomen verandert.

Hoeveel werkt een 16-jarige gemiddeld?

Als je 16 of 17 bent, mag je gemiddeld 40 uur per week werken. De tijd die je op school bent telt ook mee als arbeidstijd. Je mag niet 's nachts werken, oproepdiensten doen of overwerken.

Is 16 jaar minderjarig?

Vanwege de verschillen in leeftijd kennen de twee wetsartikelen een verschillende maximumstraf. Alhoewel ook kinderen van 16 en 17 als minderjarig worden beschouwd, is (vrijwillige) seks met deze leeftijdscategorie in beginsel niet strafbaar.

Wat mag vanaf 16 jaar België?

Wat zijn mijn rechten vanaf 16 jaar?
 • Je mag seks hebben met je lief als die ook minstens 16 jaar is.
 • Je mag een dancing of café binnengaan en een pint drinken, maar geen sterke drank.
 • Je kunt zelf een testament opmaken.
 • Je mag met een bromfiets rijden.

Wat voor werk mag je doen als je 16 of 17 bent?

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna alle werkzaamheden doen, maar ook voor hen geldt dat naar school gaan voorop staat. Daarom telt voor deze jongeren schooltijd als arbeidstijd. Zij mogen geen werk doen dat gevaarlijk of schadelijk is voor hun gezondheid.

Hoeveel mag een 16 jarige belastingvrij verdienen?

Vanaf 1 januari 2020 mag een kind onbeperkt bijverdienen. Er zijn geen extra regels meer voor kinderen van 16 of 17 jaar. De inkomsten van je kind hebben dus geen invloed op de hoeveelheid kinderbijslag die je krijgt.

Hoeveel belasting betalen over bijbaan 16 jaar?

Omdat je als scholier meestal nog niet veel verdient, hoef je vaak geen belasting te betalen. Je kunt er dan voor kiezen om de belasting meteen met je loon mee te laten uitbetalen in plaats van het aan het einde van het jaar terug te vragen.

Hoeveel mag je per jaar verdienen zonder belasting te betalen?

Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen? In 2020 is de grens voor belastingvrij bijverdienen vastgesteld op ongeveer €6500 per jaar. Het maakt daarbij niet uit of je de volledige €6500 in één maand verdient, of verdeeld over het volledige jaar. Het is niet zo dat je onder dit bedrag géén belasting afdraagt.

Hoe laat naar bed brugklas?

9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.