Kan een kind een erfenis verwerpen?
Gevraagd door: Ibrahim Kriens | Laatste update: 22 december 2023Score: 4.8/5 (2 stemmen)
Kinderen jonger dan 18 jaar kunnen niet zelf een erfenis verwerpen.
Kan een minderjarig kind een erfenis verwerpen?
Volgens de wet mogen minderjarige kinderen niet zelf een erfenis aanvaarden of weigeren (verwerpen). De wettelijk vertegenwoordiger van het kind regelt dit. Dat zijn de ouders met gezag of een voogd.
Wat als kind erfenis verwerpt?
Als u een erfenis verwerpt, dan vervullen uw kinderen uw plaats als erfgenaam. Dat is bepaald in de wet. Een testament kan overigens iets anders bepalen. Zijn uw kinderen meerderjarig, dan kunnen zij zelf een keuze maken om de erfenis te aanvaarden (zuiver of beneficiair) of te verwerpen.
Kan een kind afstand doen van erfenis?
Wilt u niet dat de kinderen erfgenaam worden, dan moeten de kinderen de erfenis ook verwerpen. Hoe u dit namens minderjarige kinderen doet, leest u in de procedurebeschrijving van Erfenis aanvaarden of verwerpen.
Hoeveel tijd heb je om een erfenis te weigeren?
In principe heb je 30 jaar tijd om een erfenis wel of niet te aanvaarden.
Wat zijn de kosten om een erfenis te verwerpen?
Als u de erfenis wilt verwerpen, dan legt u een schriftelijke verklaring af bij de rechtbank. Dit kunt u ook met een volmacht via uw notaris regelen. Dan hoeft u niet zelf naar de rechtbank. Voor een verklaring bij de rechtbank betaalt u 134 euro griffierecht (tarief 2023).
Wat kost een erfenis weigeren?
De kosten voor het verwerpen van een erfenis zijn €130,- en gebeurt in de vorm van griffierecht. Na inleveren van het formulier en de betaling, ontvang je van de rechtbank een 'akte nalatenschap'.
Kun je schuld erfenis weigeren?
Bij een negatieve nalatenschap kunt u de erfenis verwerpen. Verwerpt u een erfenis? Dan bent u geen erfgenaam meer en krijgt u niks uit de erfenis. Daar staat tegenover dat u niet aansprakelijk bent voor betaling van schulden uit de erfenis.
Kan iemand erfenis tegenhouden?
Kan een erfgenaam de verdeling van een erfenis tegenhouden? In principe niet. Alle erfgenamen moeten namelijk meewerken aan het afhandelen van een erfenis. Is er toch een erfgenaam die weigert mee te werken en daardoor de verdeling van de erfenis tegenhoudt, dan kun je de kantonrechter inschakelen.
Hebben aangetrouwde kinderen recht op een erfenis?
Hierbij gaat het om bloedverwanten (kinderen, ouders, broers, zussen, grootouders, overgrootouders). Alleen jouw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner vormt hier de uitzondering op. Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn.
Wat gebeurd er als je erfenis weigert?
Als je een erfenis verwerpt of weigert, ben je geen erfgenaam meer. Op papier staat er dan dat je zelfs nooit een erfgenaam bent geweest. In de praktijk betekent dit dat je niet op hoeft te draaien voor de eventuele schulden van de overledene, maar ook dat je niet meedeelt in de erfenis.
Is een kind altijd erfgenaam?
Als kind bent u automatisch erfgenaam van uw ouders. Zij kunnen in hun testament bepalen dat u niet van hen erft. U kunt wel uw legitieme portie eisen. Dit is het deel van de erfenis waar u recht op houdt.
Wat gebeurt er als je een erfenis weigert?
Als u de erfenis verwerpt, bent u geen erfgenaam meer. Dat betekent dat u de schulden van de overleden persoon niet hoeft te betalen. Maar u mag ook niets hebben, zoals foto's of andere spullen. Verder hoeft u niets te regelen dat met de erfenis te maken heeft.
Wat gebeurt er als een erfgenaam niet wil tekenen?
Wanneer evenwel één van de erfgenamen niet akkoord gaat met de voorgestelde verdeling, dan wordt hiervan een akte opgesteld, en wordt het hele dossier neergelegd op de rechtbank die dan een definitieve uitspraak zal doen. De rechtspleging van gerechtelijke verdeling valt dus vrij lang uit.
Wat kost afstand doen van erfenis?
Rechtbank. Het verwerpen van een erfenis gaat via de rechtbank. Je moet hiervoor een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. Dat kost ongeveer 134 euro (2023).
Hebben niet erkende kinderen recht op erfenis?
Wanneer u een niet-erkend (buitenechtelijk) kind bent van een overleden persoon hebt u in principe geen recht op de erfenis. Officieel bent u namelijk geen afstammeling.
Kan je de erfenis van je ouders weigeren?
Verwerpen kan je doen op de griffie van de rechtbank van eerste aanleg waar de overledene zijn woonplaats had of bij de notaris. Je kan de erfenis pas aanvaarden of verwerpen na het overlijden. Je kan dus vóór de dood van je ouders niet beslissen of je hun erfenis wil of niet.
Hoe kom je van een erfenis af?
Heeft u de erfenis aanvaard, dan moet de erfenis vervolgens worden afgewikkeld en verdeeld. U kunt dan als erfgenaam te maken krijgen met een notaris, een executeur of een bewindvoerder. Als er geen erfgenamen (bekend) zijn, kan de overheid de afwikkeling op zich nemen.
Kan je altijd een erfenis verwerpen?
Keuze maken voor aanvaarden of verwerpen
Na het overlijden onderzoekt en beslist u of u de erfenis wilt aanvaarden of niet. Hier is geen wettelijke termijn voor.
Hoe voorkom je dat je schulden erft?
- zuiver aanvaarden: je erft zowel alle bezittingen als eventuele schulden.
- verwerpen: hierbij weiger je de erfenis. Je krijgt helemaal niets: geen bezittingen, maar ook geen schulden.
- beneficiair aanvaarden: een tussenvorm.
Wie wordt erfgenaam na verwerpen erfenis?
Als u een erfenis verwerpt bent u geen erfgenaam meer. U kunt geen aanspraak maken op bezittingen van de overledene. Maar u bent ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden van de overledene.
Kan ik opdraaien voor de schulden van mijn broer?
Daarnaast moet de notaris echter ook nog eens nagaan of er erfgenamen (u, uw broer en uw zus) zijn met fiscale en RSZ-schulden. Kunt u mee opdraaien voor uw broer zijn schulden? Neen, in principe niet.
Wie betaalt de uitvaart bij verwerpen erfenis?
Erfenis verwerpen
Erfgenamen moeten de kosten van de uitvaart betalen, of vergoeden aan de opdrachtgever.
Is erfenis verplicht?
Nee, u bent niet verplicht de erfenis te aanvaarden.
U heeft drie keuzes: zuiver aanvaarden van de nalatenschap. beneficiair aanvaarden van de nalatenschap. verwerpen van de nalatenschap.
Kan je erfenis regelen zonder notaris?
Nee, bij de verdeling van een nalatenschap is in beginsel geen notaris nodig.
Wat valt onder verstandelijke beperking?
Hoelang baby in bed bij ouders?